Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » U ameri─Źkom Kongresu pro─Źitane Churchillove rije─Źi koje su bile uvod u Hladni rat

U ameri─Źkom Kongresu pro─Źitane Churchillove rije─Źi koje su bile uvod u Hladni rat

BREEDLOVE-EUZAPOVJEDNIK AMERI─îKIH SNAGA U EUROPI P.M. BREEDLOVE: SNAGE SAD U EUROPI SPREMNE SU DA SE BORE PROTIV RUSIJE I DA POBJEDE

Zapovjednik ameri─Źkih snaga u Europi – general Philip┬áMark Breedlove – ocijenio da Rusija poku┼íava promijeniti pravila koja su “op─çeprihva─çena na me─Ĺunarodnoj areni”: “Rusija na SAD i NATO gleda kao faktore koji limitiraju njene te┼żnje”

Komandant ameri─Źkih snaga u Europi – general Philip┬áMark Breedlove – izjavio je da su jedinice koje su pod njegovom komandom spremene da se bore s Rusijom i da je pobjede.

I on je – kao prije njega ┼íef Pentagona Ashton Carter – nastupio u Predstavni─Źkom domu Kongresa SAD. Na slu┼íanju o “pariranja ruskoj agresiji na teritoriju Europe”.

Breedlove je ocijenio da Rusija poku┼íava promijeniti pravila koja su “op─çeprihva─çena na me─Ĺunarodnoj areni” (misle─çi valjda na to da Amerika mo┼że ratovati po ─Źitavom svijetu bez posljedica):

“Rusija na SAD i NATO gleda kao faktore koji limitiraju njene te┼żnje”.

Kongresmen MackTornberi, koji je predsjedavao slu┼íanjem, otkrio je da ─çe Breedlove uskoro napustiti svoj polo┼żaj.


Tornberi je odmah potom citirao poznate rije─Źi britanskog premijera Winston Churchilla iz njegovog govora u Fultonu 1946. koji se smatra “signalnom raketom Hladnog rata”:

“Ne vjerujem da sovjetska Rusija ┼żeli rat. Ona ┼żeli plodove rata i neograni─Źenu ekspanziju svoje mo─çi i doktrine”.

Pro─Źtao, pa dodao: “Ono ┼íto je bilo tada – aktualno je i danas”.

Tornberi je potom pobrojao “primjere ruske agresije u Europi i na Bliskom Istoku” i pozvao da se Rusiji kontrira.

Breedlove┬á- koji je poznat po o┼ítrom stavu prema Rusiji – ocijenio je da Rusiju treba “obuzdavati u Europi”, ali je naglasio da se ne radi o novom hladnom ratu i da nema potrebe da se u Europi obnavljanja “nekadsnji vojno prisustvo SAD”.

Ameri─Źki dr┼żavni tajnik John Kerry naglasio je da glavnu prijetnju SAD prestavlja religiozni ekstremizam, a ne Rusija.

Pro┼íli tjedan je poslanik u Europarlamentu Javier Kouso izgovorio da glavni cilj NATO treba biti “isklju─Źivanje Rusije iz sustava kolektivne sigurnosti u Europi”.

Jo┼í je posavjetovao da se razaraju “dobrosusjedski odnosi Rusije s drugim zemljama”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,