Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » U američkom Kongresu pročitane Churchillove riječi koje su bile uvod u Hladni rat

U američkom Kongresu pročitane Churchillove riječi koje su bile uvod u Hladni rat

BREEDLOVE-EUZAPOVJEDNIK AMERIČKIH SNAGA U EUROPI P.M. BREEDLOVE: SNAGE SAD U EUROPI SPREMNE SU DA SE BORE PROTIV RUSIJE I DA POBJEDE

Zapovjednik američkih snaga u Europi – general Philip Mark Breedlove – ocijenio da Rusija pokušava promijeniti pravila koja su “općeprihvaćena na međunarodnoj areni”: “Rusija na SAD i NATO gleda kao faktore koji limitiraju njene težnje”

Komandant američkih snaga u Europi – general Philip Mark Breedlove – izjavio je da su jedinice koje su pod njegovom komandom spremene da se bore s Rusijom i da je pobjede.

I on je – kao prije njega šef Pentagona Ashton Carter – nastupio u Predstavničkom domu Kongresa SAD. Na slušanju o “pariranja ruskoj agresiji na teritoriju Europe”.

Breedlove je ocijenio da Rusija pokušava promijeniti pravila koja su “općeprihvaćena na međunarodnoj areni” (misleći valjda na to da Amerika može ratovati po čitavom svijetu bez posljedica):

“Rusija na SAD i NATO gleda kao faktore koji limitiraju njene težnje”.

Kongresmen MackTornberi, koji je predsjedavao slušanjem, otkrio je da će Breedlove uskoro napustiti svoj položaj.

Tornberi je odmah potom citirao poznate riječi britanskog premijera Winston Churchilla iz njegovog govora u Fultonu 1946. koji se smatra “signalnom raketom Hladnog rata”:

“Ne vjerujem da sovjetska Rusija želi rat. Ona želi plodove rata i neograničenu ekspanziju svoje moći i doktrine”.

Pročtao, pa dodao: “Ono što je bilo tada – aktualno je i danas”.

Tornberi je potom pobrojao “primjere ruske agresije u Europi i na Bliskom Istoku” i pozvao da se Rusiji kontrira.

Breedlove - koji je poznat po oštrom stavu prema Rusiji – ocijenio je da Rusiju treba “obuzdavati u Europi”, ali je naglasio da se ne radi o novom hladnom ratu i da nema potrebe da se u Europi obnavljanja “nekadsnji vojno prisustvo SAD”.

Američki državni tajnik John Kerry naglasio je da glavnu prijetnju SAD prestavlja religiozni ekstremizam, a ne Rusija.

Prošli tjedan je poslanik u Europarlamentu Javier Kouso izgovorio da glavni cilj NATO treba biti “isključivanje Rusije iz sustava kolektivne sigurnosti u Europi”.

Još je posavjetovao da se razaraju “dobrosusjedski odnosi Rusije s drugim zemljama”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , ,