Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SPEKTAKULARNO: Meksički Pompeji izranjaju iz lave (VIDEO)

SPEKTAKULARNO: Meksički Pompeji izranjaju iz lave (VIDEO)

pompeji-meksikoNa ovom fascinantnom videu prikazana je crkva koja izranja iz vulkanske lave, nakon erupcije vulkana Parikutin koja se dogodila 1943. godine

Nekoliko tjedana prije nego što je proradio, mještani sela Parikutin, po kojem je ovaj vulkan kasnije i nazvan, čuli su čudne zvukove nalik grmljavini, za koje se kasnije ispostavilo da su poticali od dubokih potresa.

Farmera Dionizija Pulido i njegovu ženu, koji su u tom trenutku palili šiblje u svom kukuruzu, omeli su pepeo i kamenje koji su letjeli u nebo, označavajući početak erupcije.

“U večernjim satima, kada je noć počela padati, čuli smo buku kao zvuk valova riječi, plamena mreža izdigla se do mračnog neba, 800 metara ili više u zrak, kao da je umjetna kiša vatre pala na zemlju”, naveo je Dionizio Pulido .

Vulkan je za samo tjedan dana imao pet katova, koji su nakon jednog mjeseca mogli vidjeti i iz daljine.

Međutim, iako je vulkan nastavio raditi narednih osam godina, gutajući sve što je od sela eventualno preostalo, osim stanovnika koji su, srećom, na vrijeme uspjeli se evakuirati, crkveni toranj i oltar su ostali netaknuti.

Crkva je postala mjesto religijskih i turističkog hodočašća za mnoge putnike. Neki ljudi vjeruju da to što crkva izranja iz lave čin Božje volje.

Parikutin, vulkan visok 2.800 metara jedan je od “Sedam svjetskih prirodnih čuda”. To je najmlađi vulkan na zapadnoj hemisferi.
 

 
(sputniknews.ocm/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,