Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Rusija će zlatom ‘istisnuti’ dolar

Rusija će zlatom ‘istisnuti’ dolar

rusko-zlatoIntenziviranje akcija Rusije i Kine na tržištu zlata povećava povjerenje u ovaj plemeniti metal i potkopava dominaciju dolara. Od 2005. godine zalihe zlata Rusije porasle su približno četiri puta

U pozadini porasta spekulacija o financijskom sustavu zapadnih država, ove akcije mogu lišiti SAD poluge zlata, piše “Die Welt”.

U nestabilnoj ekonomskoj situaciji, zlato donosi sigurnost. Ovaj metal je cijenjen diljem svijeta, a njegova količina se, pritom, ne može povećati umjetnim putem.

Monetarno zlato može zaštititi svoje vlasnike od labilnosti tečaja na svjetskom valutnom tržištu i postati pouzdana zaštita od krize, piše list.

Rusija zbog sankcija i pada cijena nafte jednostavno mora da se oslobodi dolarske ovisnosti i predsjednik Vladimir Putin je već napravio potrebne korake u tom smjeru.

Od 2005. godine zalihe zlata Rusije porasle su približno četiri puta, samo posljednjih 12 mjeseci za 200 i više tona, navodi autor članka.

Aktivnije od Rusije zlato kupuje samo Kina. Prošle godine njene rezerve su odjednom porasle za 62 posto i dostigle skoro 1.600 tona.

Zlato na ovaj način postaje financijsko oružje koje zemlje koriste kako bi se omela dominacija zapadnih valuta i potkopala moć Amerike i Europe. Uostalom, za Washington ovakve akcije nisu iznenađenje – on je i sam koristio dolar da izvrši pritisak na Rusiju, naglašava list.

Porast ruske aktivnosti na tržištu zlata povećao je cijenu plemenitog metala na najvišu razinu od 2012. godine. Pošto dugovi zapadnih zemalja stalno rastu i finansijaka sustav u kojem SAD dominiraju postaje sve nestabilniji, mnoge države traže sigurnost u nečemu pouzdanijim od dolara.

Za Rusiju i Kinu popunjavanje zlatnih rezervi dobiva strateški značaj, jer će neovisnost od američke valute donijeti izazove Washingtonu i utjecati na raspored snaga u svjetskoj ekonomiji, zaključio je autor članka.
 
(sputniknews.ocm/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , , ,