Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » EMISIJA ‘KLOPKA’ o alternativnoj ekonomiji: ‘Uzrok dana┼ínje ekonomije je imperijalizam, a posljedica terorizam’

EMISIJA ‘KLOPKA’ o alternativnoj ekonomiji: ‘Uzrok dana┼ínje ekonomije je imperijalizam, a posljedica terorizam’

klopka-imperijalizamPoslijednja emisija ‘Klopka’ bavila se alternativnim ekonomskim sustavima – kako mjeriti dru┼ítveni rast izuzev toliko spominjanog BDP-a, postoje li alternativni sustavi razmjene dobara, ┼íto bi otkrila temeljita analiza postoje─çih institucija

Saborski zastupnik ‘┼Żivog Zida’ Ivan Vilibor Sin─Źi─ç osvrnuo se na trenutnu politi─Źku situaciju i ulogu guvernera Vuj─Źi─ça koji umjesto da ┼ítiti interese svojih poslodavaca – poreznih obveznika – obavlja sastanke iza zatvorenih vrata s bankarima kao suprotstavljenim strankama.

Osnovna teza kapitalizma je privatno vlasni┼ítvo, a porezna nekretnine ide protiv tih postulata. ‘Ako novac ko─Źi razvoj civilizacije, ne bih imao ni┼íta protiv ─Źak i da se ukine. Za po─Źetak se zala┼żemo za nekreditni novac jer je to─Źna teza da je novac dug.’

Vladimir Peri─ç Valter s portala ‘Zvono istine’ otkrio je povijest same monete odnosno novca, te pravu strukturu ropskog sustava u kojem se ljudi nalaze i danas. Potrebno je razlikovati ─Źovjeka i osobu uz prepu┼ítanje prava nekom drugome koji pravo upravljanja zapravo niti ne posjeduje.

Kontribucionizam i anarhija neki su vidovi alternativnih dru┼ítvenih poredaka koji bi u svom primjeru imali i alternativne ekonomske sustave. Anarhija je zapravo odsustvo monarha, a ne divljanje po ulicama pra─çeno neradom i kaosom. Budu─çnost trenutnog poretka vidi prili─Źno konfuznom zbog novih financijskih balona koji bi mogli voditi do potpunog kolapsa.


Ana Herman kao ─Źlanica Glavnog odbora udruge ‘Promijenimo Hrvatsku’ osvrnula se na razlike kapitalizma i korporatizma koji polako buja, naro─Źito nakon sporazuma nalik TTIP-u koji odre─Ĺenim mehanizmima daju korporacijama superiornu poziciju naspram dr┼żava. ‘Scarcity’ sustav oskudnosti vidi nepotpunim jer je jedino ljudska pamet ono ┼íto mo┼że stvarati nove vrijednosti. Korporatizam i konzumerizam stvorili su ┼íkolovanje nau┼ítrb obrazovanja pa su industrijski procesi eliminirali kreaciju i invenciju. Standardizacija, normiranje i automatizacija ─Źovjeka su pretvorili u ‘budu─çeg nezaposlenog’.

Goran Jeras kao upravitelj ‘Eti─Źne banke’ osvrnuo se na rad svoje institucije te je dodao da ─çe i alternativni pristupi poput razmjene dobara ili banke usluga biti u ponudi. ‘Na┼ía banka mora raditi u sustavu s pravilima sustava, no svjesni smo odgovornosti banaka – ekonomija koja ne po─Źiva na trenutnim na─Źelima i ┼ípekulacijama bila bi pravednija. Kreditirati se trebaju stvaranja novih vrijednosti, a nu┼żno je i informirati narod. Valutna klauzula je oblik ┼ípekulacije i donosi model nepredvidljivosti’.

Dr. Anita Frajman Ivkovi─ç ─Źija je doktorska disertacija bila vezana uz koncept ekonomije sre─çe se pak bazirala na BDP i njegove manjkavosti kao mjerne jedinice prosperiteta. Volonterizam, siva ekonomija i kriminal neki su od nedostataka koje on ─Źak niti ne uzima u obzir. Alternativne na─Źine je i sama u praksi mjerila, i to putem koeficijenta sre─çe – iskustva s lokalne razine pokazala su da bi ovaj princip bio itekako dobar pokazatelj stvarnog stanja.
 

 
(nexus-svjetlost.com,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,