Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » KERRYJEV VELIKI PLAN ZA SIRIJU: ‘Podjela zemlje kao i na Balkanu’ – Rusija: ‘Odbijamo o tome raspravljati’

KERRYJEV VELIKI PLAN ZA SIRIJU: ‘Podjela zemlje kao i na Balkanu’ – Rusija: ‘Odbijamo o tome raspravljati’

sirija-balkanAmerički državni tajnik John Kerry je rekao da Washington ima alternativni scenarij u slučaju da se u Siriji ne bude mogao uspostaviti i održati prekid vatre, koji je trebao početi 27. veljače

Prema Kerryu, plan će stupiti na snagu i ako Assad ne donese odluku o formiranju prijelazne vlade.

Washingtonu, po običaju, ništa pametnije nije palo na pamet od “balkanskog scenarija” i Kerryev “Plan B” bi mogao uključivati ​​podjelu Sirije, prenosi The Guardian.

“Ako budemo dugo čekali, može biti prekasno da očuvamo cjelovitost Sirije”, rekao je John Kerry.

Danas se o tom pitanju oglasila Moskva, supotpisnica dogovora s Washingtonom o uspostavi primirja u Siriji.

Kremlj je i odbio raspravljati o “Planu B”, čak i u slučaju neuspjeha primirja Siriji.

“Govoriti o rezervnom planu u slučaju nepoštivanja postignutog dogovora Moskve i Washingtona o prekidu vatre u Siriji je prerano”, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov i podsjetio da je glavna zadaća sada osigurati prekid vatre u toj zemlji.

“Sada moramo raspravljati i raditi u ostvarenju plana i inicijative koja je formulirana od strane predsjednika dviju država. To je naš prioritet. Provodimo vrlo intenzivne kontakte, a Rusija i SAD sada, svaka na svoj način, trebaju koristiti svoj utjecaj na ljude ili druge sile, frakcije i strane u sukobu”, – rekao je Peskov.

Međutim, Peskov se složio sa stavom novinara koji smatraju da je suradnja između Moskve i Washingtona povećala međusobno povjerenje.

“Unatoč svim razlikama, Moskva i Washington žele ostvariti vrlo važan rezultat, kao što smo to učinili s kemijskim oružjem u Siriji”, primjer suradnje je naveo predstavnik Kremlja.

Ranije je Wall Street Journal, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, rekao da su čelnik Pentagona, Ashton Carter, te predsjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga Joseph Dunford i čelnik CIA-e, John Brennan, na nedavnim sastancima izjavili da ne vjeruju da će Moskva poštivati sporazum o prekidu vatre u Siriji.

Sigurnosni dužnosnici su predsjedniku Baracku Obami ponudili da pripremi plan u slučaju kršenja primirja, piše Wall Street Journal.
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,