Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » GASTRO: Prva trgovina u svijetu koja prodaje otpatke od hrane

GASTRO: Prva trgovina u svijetu koja prodaje otpatke od hrane

wefood-hrana-otpaciBacanje hrane je jedna od najvećih tragedija našeg vremena

Čak i kada 800 milijuna ljudi ode u krevet gladno u 2015., globalna prehrambena industrija gubi trilijune dolara vrijednosti u hrani koja se baca u smeće.

Punih 30 posto hrane se ne konzumira, i baca se.

Sada je jedan supermarket u Danskoj dokazao kako možemo poboljšati tu situaciju – i uštedjeti novac, također.

WeFood je službeno otvorio svoja vrata početkom ovog tjedna u Kopenhagenu nakon uspješne kampanje javnog financiranog, piše huffingtonpost.ca.

Trgovine vode volonteri i u njoj se prodaje samo “višak” hrane, ili ono što druge trgovine smatraju kao otpad hrane, a ta hrana se prodaje na 30 do 50 posto popusta.

“WeFood je prvi supermarket te vrste u Danskoj, a možda i svijeta, i nije samo usmjeren na kupce sa niskim prihodima, već prema svakome tko je zabrinut zbog količine proizvedene hrane koja se baca u ovoj zemlji”, objasnio je Per Bjerre, predsjednik nevladine udruge koja vodi dućan.

“Smiješno je da se hrana koja se baci odmah ode na smetlište. To je loše za okoliš i novac se troši na apsolutno ništa. Supermarket WeFood ima toliko smisla i predstavlja važan korak u borbi protiv bacanja hrane.”

The Independent UK izvještava da se u Danskoj baci 700.000 tona hrane godišnje, iako je taj iznos smanjen za 25 posto u posljednjih pet godina.

Druge zemlje također stvaraju put prema rješavanju krize, poglavito Francuska koja je jednoglasno usvojila zakon u veljači kako bi se trgovinama mješovitom robom zabranio bacanje jestive hrane.
 

 
(preveo:NSP)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , ,