Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSI PORUČILI U UN: Nećete zaustaviti Tursku u Siriji, dobro, onda mi nastavljamo

RUSI PORUČILI U UN: Nećete zaustaviti Tursku u Siriji, dobro, onda mi nastavljamo

Syria-NATO-ISIS-PutinRusija je izrazila žaljenje zbog toga što je Vijeće sigurnosti UN odbacio nacrt rezolucije o zaustavljanju turskih vojnih akcija u Siriji

Kremlj je poručio da će nastaviti podržavati vladine snage u borbi protiv terorista.

Zapadne sile su prije par dana odbile ruski nacrt rezolucije kojim se poziva zaustavljanje bilo kakvih akcija kojima se podriva suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i ometa proces mirovnih pregovora, prenio je AFP.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Moskva zabrinuta zbog rastućih napetosti na tursko-sirijskoj granici i da je stav Rusije da su neprihvatljiva prekogranična bombardiranja, koje Turska provodi.

On je podvukao da će Rusija nastaviti podržavati kopnenu ofanzivu sirijskog predsjednika Bashar al-Assada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je nedavno sa svojim sigurnosnim savjetom o situaciji u Siriji naročito uslijed eskalacije napetosti na sirijsko-turskoj granici.

On je dodao da je ruska intervencija usmjerena na osiguravanje “stabilnosti u borbi s teroristima, očuvanju teritorijalnog integriteta zemlje i regije”

Tass je prenio da je Rusija podijelila članicama Vijeća sigurnosti UN nacrt rezolucije kojim se poziva na zaustavljanje bilo kakvih akcija kojima se podriva suverenitet i teritorijalni integritet Sirije i ometa proces mirovnih pregovora.

Međutim, SAD, Francuska i Velika Britanija su odbacile ovaj prijedlog navodeći da nema budućnosti.

“Umjesto da pokušavaju skrenuti pozornost svijeta najnovijom rezolucijom, bilo bi stvarno sjajno kada bi Rusija primijenila već dogovorenu rezoluciju”, rekla je nakon sastanka američka veleposlanica u UN Samanta Pauer, prenosi Reuters.

Ona je pritom mislila na rezoluciju UN usvojenu u prosincu o međunarodnoj mapi puta za sirijski mirovni proces, navodi Reuters.

Francuska je, također, odbacila nacrt ruske rezolucije dostavljen članicama UN, čiji je cilj obustava turske vojne akcije u Siriji, dodajući da je podrška Moskve sirijskim snagama dovela do opasne eskalacije rata.

“Mi smo suočeni s opasnom vojnom eskalacijom koja bi lako mogla izmaknuti kontroli”, rekao je francuski veleposlanik u UN Francois Delatr, prenosi AFP.

Vijeće sigurnosti UN sazvao je za petak navečer vanrednu sjednicu o situaciji u Siriji, na zahtjev Rusije, saopćili su diplomati.

Sastanak je sazvan na zahtjev ruskog Ministarstva vanjskih poslova kako bi se razgovaralo o pozivu Turske da u Siriju budu poslane kopnene snage, prenijela je agencija France Presse.
 
(Tanjug,webtribune.rs/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,