Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEORIJE ZAVJERE » Čovjek neće tako skoro na Mars: Ovo su prepreke koje prethodno treba prevladati

Čovjek neće tako skoro na Mars: Ovo su prepreke koje prethodno treba prevladati

misija-mars-astronautIako se još nedavno činilo prilično nevjerojatno da će čovjek na Marsu imati tonu težak rover koji istražuje Crveni planet, NASA je upravo to navodno uspjela izvesti s Curiosityjem koji prema nekim pričama nikada niti nije zapustio Zemlju

Ipak, kad se prikupe određene činjenice koje napominju stručnjaci, postaje jasno da bi stupanje čovjeka na Mars, kao što je to Neil Armstrong 1969. godine učinio na Mjesecu, uistinu mogla biti nemoguća misija, barem zasad.

USA Today napravio je popis pet najvećih izazova koje bi ljudi trebali prevladati ukoliko u doglednoj budućnosti žele uživo provjeriti što se sve odvija na ovom planetu Sunčeva sustava.

Jesmo li stigli?

Problem: Vrijeme putovanja

Trajanje ljudske ekspedicije do Marsa i natrag, uz pomoć trenutne tehnologije, moglo bi biti od dvije do tri godine. Što se sporije putuje sa sobom treba ponijeti više zaliha hrane i ostalih potrepština nužnih za preživljavanje, a povećava se i mogućnost sudaranja s nekim od svemirskih tijela. Astronauti bi duže bili izloženi i radijaciji što povećava mogućnost oboljenja od raznih vrsta rakova, a predug boravak u bestežinskom stanju također bi vrlo loše djelovao na njihovo cjelokupno stanje organizma.

Rješenje: Ubrzavanje putovanja

“Svi ovi problemi riješili bi se smanjenjem trajanja putovanja, a to bi bilo moguće uz određene napretke u tehnologiji”, izjavio je Franklin Chang-Diaz, astronaut koji s kolegom Jerryjem Rossom dijeli rekord od najviše putovanja u svemir – čak sedam.

Teška oboljenja

Problem: Rak

Astronauti koji putuju na Mars ili rade na njegovoj površini potencijalno bi bili izloženi velikoj količini štetnog zračenja i česticama koje solarne baklje “ispaljuju” u svemir. To izaziva radijaciju koja povećava mogućnost obolijevanja od raka koji za posljedicu može imati genetske poremećaje kod potomstva ili čak smrt.

Rješenje: Zaštita

Oprema astronauta i letjelice kojom putuju morala bi biti dovoljno jaka da blokira svaku potencijalnu radijaciju. Debeli aluminijski oklop letjelice bio bi pretežak i potpuno nepraktičan, a kao eventualne opcije zaštite navode se voda, koja uspješno upija radijaciju, ili tekući vodik. Značajne preinake morale bi biti napravljene i kad su u pitanju astronautska odijela.

Seks

Problem: Ljudska priroda

Seks u svemiru oduvijek golica ljudsku maštu, a s obzirom na to da se među astronautima oduvijek isticala visoka razina profesionalnosti vrlo je vjerojatno da se on ipak ne upražnjava. Kad su u pitanju letovi između četiri i šest mjeseci nedostatak seksualnih odnosa vjerojatno se još nekako može pretrpjeti, ali, kao što je spomenuto, putovanja na Mars mogla bi potrajati puno duže.

Rješenje: Ovaj se problem ne smije ignorirati

Iako se naizgled čini kao sporedna stavka, ustvari je u pitanju prilično bitna stvar. Tako tvrdi i skupina znanstvenika iz National Academy of Sciences, koja američku vladu savjetuje kad su u pitanju istraživanja u inženjerstvu i tehnologiji: “Ignoriranje potencijalnih posljedica ljudske seksualnosti nije primjereno kad se razmatra produljenje misija u svemiru.

Kad je u pitanju 30-mjesečno putovanje na Mars, u obzir se moraju uzeti potencijalne psihičke i fizičke posljedice vezane uz seksualnu aktivnost, one koje bi mogle ugroziti život, slaganje unutar tima, njihovu izvedbu i, na kraju, uspjeh same misije”, stoji u izvješću iz 2008. godine.

Slabljenje organizma

Problem: Nepostojanje gravitacije

Nedostatak gravitacije za vrijeme putovanja i smanjena gravitacija na površini Marsa mogli bi djelovati pogubno i na najotpornije astronaute. To bi ih moglo znatno oslabjeti, smanjiti mišićnu i koštanu masu do zabrinjavajuće razine. Oslabjeti mogu i imunitet te krvožilni i dišni sustav. Narušena može biti i ravnoteža, a i vid je u opasnosti.

Rješenje: Teretane, lijekovi, rotirajuće letjelice

Tjelovježba je jedan od najboljih načina borbe protiv dugotrajnog boravka u području smanjene gravitacije. Astronauti i inače u Međunarodnoj svemirskoj postaji vježbaju dva sata dnevno, a usto posebnu pažnju treba posvetiti prehrani i raznim nadomjescima u obliku lijekova koji će spriječiti smanjivanje koštane mase. Osim toga, rotirajuće letjelice, zasad ljudima poznate samo preko znanstvene-fantastike, koje same stvaraju umjetnu gravitaciju, pomogle bi u rješenju ovog problema.

Smanjenje tereta

Problem: Duljina trajanja misije

Slanje raznih potrepština u svemir iznimno je skupo, za teret od otprilike pola kilograma valja izdvojiti 10.000 dolara. Ograničavanje tereta je stoga jedna od ključnih stavki koje trebaju biti ispunjene kako bi misiju bilo moguće financirati.

Rješenje: Snabdijevanje na Marsu

Kako bi se minimalizirala količina tereta s kojim astronauti kreću na put bilo bi dobro upotrijebiti prirodne resurse Marsa. Bilo bi idealno stvoriti uvijete u kojima astronauti sami mogu uzgajati povrće, a letjelica koja se pokreće na kemijsko gorivo i pretvaranje ugljičnog dioksida iz atmosfere Marsa u tekući metan, značilo bi mogućnost nošenja manje količine goriva. Jednako tako, kad bi bilo moguće led na Marsu pretvoriti u vodu, to bi znatno smanjilo troškove misije.
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , , , , ,