Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ruska vojska iznenadila cijeli svijet

Ruska vojska iznenadila cijeli svijet

rusija-vojskaRuska vojska u Siriji dokazala je svoju borbenu gotovost, kao i to da Moskva ima suvremeno vojno naoružanje. Ova činjenica primorava Ameriku i njezine saveznike da uzimaju u obzir interese Rusije na međunarodnoj sceni, piše britanski analitičar Neil Clark.

Učinci Moskve u Siriji pokazali su cijelom svijetu za što je sposobna ruska vojska. Sada su Sjedinjene Države, koje su Rusiju ranije smatrale samo “regionalnom državom”, prinuđene se suočavati s njezinim interesima i akcijama, piše britanski analitičar Neil Clark.

“Ruska vojska, naravno, nije za zanemarivanje. Očito je da je vojska Rusije u usponu i nije ‘lutka od papira’.

Jedini način da Rusija to pokaže jeste prikazati ono za što je sposobna. Sada smo postigli nivo na kojem su SAD prinuđene da mole Rusiju, zemlju koja je doživljavana samo kao ‘regionalna država’, da ne bombardira sjevernu Siriju u kojoj su smješteni američki specijalci. E to je preokret“, piše Neil Clark u članku za RT.

Prema mišljenju analitičara, vrlo je čudno to što zapadni političari i mediji istodobno tvrde da Rusija “samo što ne propadne” i “samo što ne osvoji svijet”.

Kao primjer Clark navodi komentar američkog predsjednika Barack Obame o ruskoj vojnoj moći.

“Obama dugo govori da su učinci Rusije posljedica njene slabosti. Ipak, sada je zemlja kojoj je dodijeljena uloga ‘regionalne države’ nazvana ‘glavnom vojnom silom’ “, piše on.

Ranije je Obama tijekom govora o sirijskom pitanju priopćio da je “očito da se grupa ustanika (tako Amerikanci zovu teroriste koji sjeku glave) ne planira  natjecati s drugom po značaju vojnom silom u svijetu”.

“Miješanje Rusije u tijek sirijskog sukoba promijenilo je pravila igre i ako zbog nečega i može biti kritizirana, onda je to samo zato što to nije učinila ranije”, zaključuje Clark.

Ranije su se Rusija i SAD dogovorili da usuglašavaju svoja djelovanja u Siriji. Prije toga je Amerika odbijala dati informacije o položajima svoje vojske. Pentagon i dalje priopćava da Moskva i Washington ne razmjenjuju podatke o ciljevima svojih operacija na Bliskom istoku.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,