Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » NOGOM U JAJA: Moskva u UN pobrojala glavne ameri─Źke i britanske udare na suverene slobodne dr┼żave

NOGOM U JAJA: Moskva u UN pobrojala glavne ameri─Źke i britanske udare na suverene slobodne dr┼żave

UN-rusijaVRATILA IM MILO ZA DRAGO ZA OPTU┼ŻBE POVODOM UKRAJINE I PRISVAJANJE LEGALNO IZBORENOG KRIMA

Rusija je u Vije─çu sigurnosti UN predstavila “ekspres pregled” najflagrantnijih slu─Źajeva kr┼íenja me─Ĺunarodnog prava od strane SAD i Velike Britanije.

Popis koji obuhva─ça doga─Ĺaje od sredine XX stolje─ça do na┼íih dana, pro─Źitao je prvi zamjenik stalnog predstavnika Ruske Federacije u svjetskoj organizaciji Petr Ilji─Źev kao odgovor na optu┼żbe na ra─Źun Moskve koje se ti─Źu ÔÇőÔÇődoga─Ĺaja u Ukrajini i prisjedinjenju Krima Rusiji.

“Neke izaslanstva su govorila o kr┼íenju na─Źela Povelje UN, neosnovano optu┼żuju─çi za to Rusiju. Da te fantazije ne bi stvarale neto─Źan dojam, dozvolite mi da napravim jedan “ekspres pregled” najflagrantnijih slu─Źajeva kr┼íenja me─Ĺunarodnog prava, uklju─Źuju─çi ciljeve i na─Źela Povelje UN posljednjih desetlje─ça, tim prije ┼íto se na njih, o─Źito, malo zaboravilo”- kazao je ruski diplomat na debati posve─çenoj odr┼żavanju me─Ĺunarodnog mira i sigurnosti.

Izme─Ĺu ostalog, on se osvrnuo na britansko bombardiranje jemenskog grada Haribo 1946. godine, istaknuv┼íi da je UN osudio te poteze rezolucijom 188 “naglasiv┼íi da su represalije nespojive s ciljevima i na─Źelima Povelje UN”.

“Godine 1983. SAD vr┼íe invaziju na Grenadu. Op─ça skup┼ítina u rezoluciji 37/8 naziva dejstva SAD “grubim kr┼íenjem me─Ĺunarodnog prava”. Mnogi vjerojatno znaju za reakciju na taj dokument tada┼ínjeg predsjednika SAD (Ronald Reagana), da mu ta vijest nimalo nije pokvarila apetit za doru─Źkom”- podsjetio je Ilji─Źev.

Ilji─Źev je podsjetio i da su SAD 1986. godine izvr┼íile napad na Libiju, a 1989. uvele vojsku u Panamu. U oba slu─Źaja te zlo─Źine je osudila Op─ça skup┼ítina UN, koja ih je okvalificirala kao kr┼íenje me─Ĺunarodnog prava.

Ruski diplomat je istaknuo da je kr┼íenje Povelje UN konstatirao i Me─Ĺunarodni sud pravde.


“Na primjer, u svom prvom procesu u povijesti u slu─Źaju, Krfski kanal ’1946. godine sud je utvrdio da je Velika Britanija povrijedila suverenitet Albanije. Dobro je poznata i presuda u slu─Źaju, Nikaragva protiv SAD ’1986. godine. U njoj je sud izravno ukazao da su SAD povrijedile suverenitet Nikaragve i norme o neme┼íanju u unutarnje stvari i nekori┼í─çenju sile “- naglasio je Ilji─Źev.

Kako je rekao zamjenik ruskog veleposlanika u UN, “neodgovoran odnos” SAD i njihovih saveznika prema Povelji UN nastavio se i izrodio u bombardiranje Jugoslavije 1999. godine, kao i u invaziju na Irak 2003. Uslijedila je Libija, u kojoj je “uz naizgled altruisti─Źna pomo─ç izvana buknuo po┼żar, uni┼ítiv┼íi dr┼żavu i ostaviv┼íi na njenom mjestu zgari┼íte i kaos”, istaknuo je diplomat.

Po njegovim rije─Źima, “upravo je takva nelegalna intervencija u vidu nezakonitih zra─Źnih napada ili isporuka oru┼żja nevladinim oru┼żanim formacijama” dovela do porasta ekstremizma u Siriji, ┼íto se na kraju “izrodilo u pojavu i ja─Źanje takvih stra┼ínih pojava” kao ┼íto je teroristi─Źka organizacija Islamska dr┼żava.

“Posljedice intervencije u Libiji i Siriji zapanjuju svojim razmjerima. To su i u┼żasno stradanje civilnog stanovni┼ítva, i uni┼ítavanje kulturnog naslje─Ĺa ─Źovje─Źanstva, i migrantska kriza bez presedana” – kazao je Ilji─Źev.

On je istaknuo da 70 godina nakon okon─Źanja Drugog svjetskog rata glavna na─Źela koja ─Źine osnovu sustava me─Ĺunarodnih odnosa “postaju za neke neugodna smetnja i, kao posljedica toga, podvrgnuta su razli─Źitim interpretacijama ili se jednostavno zaobilaze”.

“O─Źito je da prezumpcija vlastite izuzetnosti daje za pravo nekim dr┼żavama da odavno stavljaju sebe iznad ciljeva i na─Źela Povelje UN” – zaklju─Źio je ruski diplomat, aludiraju─çi na ┼żalosnu izjavu ameri─Źkog predsjednika Barack Obame o “izvrsnosti” ameri─Źke nacije.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,