Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » Ameri─Źka NASA ponovo reklamira globalno zagrijavanje: Upozoravamo na neizbje┼żnu katastrofu zbog nesta┼íice vode, a nitko na to ne obra─ça pozornost

Ameri─Źka NASA ponovo reklamira globalno zagrijavanje: Upozoravamo na neizbje┼żnu katastrofu zbog nesta┼íice vode, a nitko na to ne obra─ça pozornost

nasa-ledenjakNASA i sveu─Źili┼íte Irvine nedavno su objavili studiju koja bi trebala zabrinuti sve ─Źelnike svjetskih dr┼żava, a koja potvr─Ĺuje da ─çe svijet u budu─çnosti imati ozbiljnih problema zbog otapanja ledenjaka

Jedan od autora studije, NASA-in hidrolog Jay Famiglietti potvrdio je kako suhi krajevi Zemlje postaju sve su┼íi, a vla┼żni krajevi jo┼í bogatiji vodom. Do tog su zaklju─Źka autori do┼íli analizom satelitskih podatke izme─Ĺu 2002. i 2014. godine, odnosno kakav je utjecaj otapanje ledenih povr┼íina imalo na rast morske razine.

Po podacima iz studije, u proteklom desetlje─çu kopnene povr┼íine na┼íeg planeta upile dodatnih 3,2 bilijuna tona vode u tlo, jezera i podzemne izvore, ┼íto je privremeno usporilo rast razine mora za oko 20 posto. No, dok su porje─Źja velikih rijeka poput Amazone, Konga i nekih tropskih krajeva postala jo┼í vla┼żnija i bogatija vodom, neki su dijelovi Indije, Kine, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike postali jo┼í su┼íi nego prije.

Famiglietti smatra da je ovo razlog za uzbunu:

Spojimo li rezultate ove studije s prijašnjim radovima o padu razine podzemnih voda, otkriva se globalna katastrofa u nastajanju, oko koje se malo toga poduzima.

Po podacima National Geographica, slatke vode na svijetu ima vrlo malo. Iako je 71 posto Zemljine povr┼íine pod vodom, velika ve─çina toga je slana voda. Slatka ─Źini tek 2,5 % ukupne koli─Źine vode na svijetu, a od toga je vi┼íe od pola zarobljeno u ledenjacima i snje┼żnim poljima. U biti, tek je 0.007 posto vode na Zemlji dostupno ─Źovje─Źanstvu za svakodnevne potrebe.

Kako ve─ç danas oko pola milijarde ljudi (od 7.4 milijarde na svijetu) pati od nesta┼íice vode, s procjenom da ─çe do 2025. godine taj broj narasti na 1.8 milijardi, jasno je da se svijet suo─Źava s ogromnim problemom.
 
(jutarni.hr/uredio:NSP)

Filed under: KLIMA · Tags: , , ,