Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » RUSKI MEDIJI: ‘Monsanto’ odgovoran za epidemiju Zika virusa?

RUSKI MEDIJI: ‘Monsanto’ odgovoran za epidemiju Zika virusa?

zika-virus-monsantoDa li je virus zika krivac za širenje opake bolesti mikrocefalija u Brazilu ili piriproksifen – kemikalija koji se koristi u spremnicima s čistom vodom za sprječavanje razvoja ličinke komarca koji šire žutu, denga i zika groznicu?

Spornu tvar koju proizvodi korporacija “Monsanto”.

Ta pretpostavka bila je objavljena u izvještaju argentinske organizacije “Liječnici iz područja tretiranih pesticidima”, gdje piše da je kemikalija, odnosno larvicid, piriproksifen, koji se koristi u Brazilu od 2014. godine, možda glavni krivac za taj potencijalno globalni problem.

Dodatno je sumnjivo to što tu kemikaliju proizvodi tvrtka “Sumitomo chemicals”, a koja je dio sustava multinacionalne korporacije “Monsanto”.

Porast broja djece rođene s mikrocefalija, Ministarstvo zdravlja Brazila je odmah povezalo sa širenjem virusa Zika. Međutim, prema navodima gorepomenutog izvještaja liječnika iz susjedne Argentine, Ministarstvo zdravlja Brazila prešutilo je činjenicu da se u područjima gdje živi najveći broj oboljelih koristi larvicid piriproksifen.

Upravo ta kemikalija, koja ima zadatak da omete rast i razvoj ličinki komaraca, bila je korištena oko velikih spremnika pitke vode tijekom 2014. godine. Ta kemikalija je korištena u okviru državnog programa koji je trebao spriječiti širenje komaraca koji su potencijalni prenosioci zaraznih bolesti poput žute, denga i zika groznice.

Liječnici okupljeni u organizaciju koja se bavi kontrolom područja tretiranih kemikalijama, u svom izvješću navode da je zadatak tog larvicida onemogućiti razvoj već rođenih insekata, ali i izazvati brojne anomalije onih komaraca koji se rode, kako ne bi mogli dalje da se razmnožavaju.

“Anomalije otkrivene kod tisuća djece i trudnica koji žive u područjima u kojima brazilske nadležne službe dodaju piriproksifen u rezervoare pitke vode, nije slučajnost, iako je Ministarstvo zdravlja za porast deformiteta službeno okrivilo isključivo virus zika”, stoji u izvještaju argentinske organizacije “Liječnici iz opodručja tretiranih pesticidima”.

Prema službenim podacima Ministarstva zdravlja Brazila, na teritoriju te zemlje je tijekom 2015. i 2016. godine zabilježeno 5.079 slučejva mikrocefalija i drugih bolesti središnjeg živčanog sustava. Od tog broja, samo 41 slučaj je sigurno u vezi s posljedicama virusa zika.

Ministarstvo se oglasilo službenom notom i objavilo da nema znanstvene osnove kako bi se korištenje piriproksifena dovelo u vezu s povećanim brojem obolijevanja od mikrocefalija. U istoj noti je navedeno da je taj larvicid dobio medicinski certifikat Državne agencija sanitarnog nadzora i uporabnu dozvolu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“S jedne strane, veza između virusa zika i mikrocefalija je znanstveno potvrđena analizama, koje su pokazale prisustvo virusa u krvi, tkivu i plodnoj vodi. Sa druge strane, povezanost piriproksifena i mikrocefalija nema nikakvu znanstvenu osnovu. Važno je reći da postoje područja na kojima se uopće ne koristi piriproksifen, a gdje su zabilježeni slučajevi mikrocefalija”, stoji u noti Ministarstva zdravlja Brazila.

U istraživanjima koje je ranije objavila WHO stoji da službena statistika o mikrocefalijama u Brazilu nije bila točno vođena sve do pojave epidemije virusa zika i prvih znakova da su možda te dvije bolesti povezane. Prema službenim podacima brazilskih vlasti, u državi je 2014. godine bilo registrirano svega 150 slučajeva.

Ipak, istraživanja znanstvenika koji rade na Državnom sveučilištu Seara, brazilske federalne države Pernambuco, pokazala su da je još tada moglo biti i preko 6.000 slučajeva osoba oboljelih od virusa zika.

Brazilski pedijatar Sandro Matos koji je sudjelovao u tim istraživanjima kaže da je bez obzira na različite cifre koje se spominju, evidentno to da je došlo do porasta broja oboljelih od ozbiljnih formi mikrocefalija, od početka epidemije zika. Također, Matos podvlači važnost vođenja pravilne statistike i prijavljivanja svakog novog slučaja obolijevanja. Brazilski znanstvenik doduše, naglašava da postoje i značajno bolje forme mikrocefalija.

“Bez obzira što stručnjaci govore da je virus glavni krivac za epidemiju, moralo bi se ipak uzeti u obzir i mogućnost da su uzročnici epidemije i otrovne kemikalije odnosno larvicidi”, kaže Matos.

Virusolog Davis Fernandez Fereira, zamjenik direktora Instituta mikrobiologije Državnog sveučilišta Rio de Janeira, smatra da bi odnos između mikrocefalija, zike i piriproksifena morao biti dodatno proučen.

“Polazeći od onoga što je nama kao znanstvenicima poznato, nema osnove da vjerujemo da je piriproksifen odgovoran za anomalije koje se javljaju kod djece u Brazilu. Poanta je u tome što smo zabilježili pojavu slučajeva mikrocefalija i u onim mjestima, gdje se ne koristi piriproksifen”, kaže Davis Fernandez Fereira.

Prema riječima tog brazilskog stručnjaka koji radi na istraživanjima u vezi sa preventivom i liječenjem virusa zike lokalnim biljem, Brazil zaista u ovom trenutku prolazi kroz “najmasovniju epidemiju zika u svjetskim razmjerima”.

“Nažalost, još uvijek smo na pola puta, pokušavamo iz svega što se događa naučiti nešto, i izvući zaključak. Stoga, u ovom trenutku nismo u poziciji demantirati ili potvrditi nijednu od svih tih pretpostavki koje smo čuli “, zaključuje Brazilski virolog.

Ipak, u cijeloj priči je možda najviše indikativno to što taj larvicid proizvodi “Monsanto”, korporacija koja se u prošlosti bavila proizvodnjom kemijskog oružja (Vijetnam). Protiv te tvrtke bori se veliki broj antiglobalističkih i ekoloških pokreta u čitavom svijetu.

Prema rezultatima istraživanja koja su obavljena u Velikoj Britaniji, dokazano je da proizvodi te tvrtke truju i izazivaju razne bolesti kod ljudi.

Dodatni je problem što se uz pomoć jakih odvjetničkih korporacija sve to prikriva, pa veliki broj ljudi ne zna, na primjer, da kada se određeno zemljište jednom zasije genetski modificiranim sjemenom na tom zemljištu više ništa drugo ne može rasti.

Tako tvrtka “Monsanto”, vlasnik tog sjemena, polako postaje “gospodar života”. Nije tajna da je cilj te kompanije što veća zarada, a ne zdravlje potrošača.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,