Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » RUSKI MEDIJI: ‘Monsanto’ odgovoran za epidemiju Zika virusa?

RUSKI MEDIJI: ‘Monsanto’ odgovoran za epidemiju Zika virusa?

zika-virus-monsantoDa li je virus zika krivac za ┼íirenje opake bolesti mikrocefalija u Brazilu ili piriproksifen – kemikalija koji se koristi u spremnicima s ─Źistom vodom za sprje─Źavanje razvoja li─Źinke komarca koji ┼íire ┼żutu, denga i zika groznicu?

Spornu tvar koju proizvodi korporacija “Monsanto”.

Ta pretpostavka bila je objavljena u izvje┼ítaju argentinske organizacije “Lije─Źnici iz podru─Źja tretiranih pesticidima”, gdje pi┼íe da je kemikalija, odnosno larvicid, piriproksifen, koji se koristi u Brazilu od 2014. godine, mo┼żda glavni krivac za taj potencijalno globalni problem.

Dodatno je sumnjivo to ┼íto tu kemikaliju proizvodi tvrtka “Sumitomo chemicals”, a koja je dio sustava multinacionalne korporacije “Monsanto”.

Porast broja djece ro─Ĺene s mikrocefalija, Ministarstvo zdravlja Brazila je odmah povezalo sa ┼íirenjem virusa Zika. Me─Ĺutim, prema navodima gorepomenutog izvje┼ítaja lije─Źnika iz susjedne Argentine, Ministarstvo zdravlja Brazila pre┼íutilo je ─Źinjenicu da se u podru─Źjima gdje ┼żivi najve─çi broj oboljelih koristi larvicid piriproksifen.

Upravo ta kemikalija, koja ima zadatak da omete rast i razvoj li─Źinki komaraca, bila je kori┼ítena oko velikih spremnika pitke vode tijekom 2014. godine. Ta kemikalija je kori┼ítena u okviru dr┼żavnog programa koji je trebao sprije─Źiti ┼íirenje komaraca koji su potencijalni prenosioci zaraznih bolesti poput ┼żute, denga i zika groznice.

Lije─Źnici okupljeni u organizaciju koja se bavi kontrolom podru─Źja tretiranih kemikalijama, u svom izvje┼í─çu navode da je zadatak tog larvicida onemogu─çiti razvoj ve─ç ro─Ĺenih insekata, ali i izazvati brojne anomalije onih komaraca koji se rode, kako ne bi mogli dalje da se razmno┼żavaju.

“Anomalije otkrivene kod tisu─ça djece i trudnica koji ┼żive u podru─Źjima u kojima brazilske nadle┼żne slu┼żbe dodaju piriproksifen u rezervoare pitke vode, nije slu─Źajnost, iako je Ministarstvo zdravlja za porast deformiteta slu┼żbeno okrivilo isklju─Źivo virus zika”, stoji u izvje┼ítaju argentinske organizacije “Lije─Źnici iz opodru─Źja tretiranih pesticidima”.

Prema slu┼żbenim podacima Ministarstva zdravlja Brazila, na teritoriju te zemlje je tijekom 2015. i 2016. godine zabilje┼żeno 5.079 slu─Źejva mikrocefalija i drugih bolesti sredi┼ínjeg ┼żiv─Źanog sustava. Od tog broja, samo 41 slu─Źaj je sigurno u vezi s posljedicama virusa zika.

Ministarstvo se oglasilo slu┼żbenom notom i objavilo da nema znanstvene osnove kako bi se kori┼ítenje piriproksifena dovelo u vezu s pove─çanim brojem obolijevanja od mikrocefalija. U istoj noti je navedeno da je taj larvicid dobio medicinski certifikat Dr┼żavne agencija sanitarnog nadzora i uporabnu dozvolu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

“S jedne strane, veza izme─Ĺu virusa zika i mikrocefalija je znanstveno potvr─Ĺena analizama, koje su pokazale prisustvo virusa u krvi, tkivu i plodnoj vodi. Sa druge strane, povezanost piriproksifena i mikrocefalija nema nikakvu znanstvenu osnovu. Va┼żno je re─çi da postoje podru─Źja na kojima se uop─çe ne koristi piriproksifen, a gdje su zabilje┼żeni slu─Źajevi mikrocefalija”, stoji u noti Ministarstva zdravlja Brazila.


U istra┼żivanjima koje je ranije objavila WHO stoji da slu┼żbena statistika o mikrocefalijama u Brazilu nije bila to─Źno vo─Ĺena sve do pojave epidemije virusa zika i prvih znakova da su mo┼żda te dvije bolesti povezane. Prema slu┼żbenim podacima brazilskih vlasti, u dr┼żavi je 2014. godine bilo registrirano svega 150 slu─Źajeva.

Ipak, istra┼żivanja znanstvenika koji rade na Dr┼żavnom sveu─Źili┼ítu Seara, brazilske federalne dr┼żave Pernambuco, pokazala su da je jo┼í tada moglo biti i preko 6.000 slu─Źajeva osoba oboljelih od virusa zika.

Brazilski pedijatar Sandro Matos koji je sudjelovao u tim istra┼żivanjima ka┼że da je bez obzira na razli─Źite cifre koje se spominju, evidentno to da je do┼ílo do porasta broja oboljelih od ozbiljnih formi mikrocefalija, od po─Źetka epidemije zika. Tako─Ĺer, Matos podvla─Źi va┼żnost vo─Ĺenja pravilne statistike i prijavljivanja svakog novog slu─Źaja obolijevanja. Brazilski znanstvenik dodu┼íe, nagla┼íava da postoje i zna─Źajno bolje forme mikrocefalija.

“Bez obzira ┼íto stru─Źnjaci govore da je virus glavni krivac za epidemiju, moralo bi se ipak uzeti u obzir i mogu─çnost da su uzro─Źnici epidemije i otrovne kemikalije odnosno larvicidi”, ka┼że Matos.

Virusolog Davis Fernandez Fereira, zamjenik direktora Instituta mikrobiologije Dr┼żavnog sveu─Źili┼íta Rio de Janeira, smatra da bi odnos izme─Ĺu mikrocefalija, zike i piriproksifena morao biti dodatno prou─Źen.

“Polaze─çi od onoga ┼íto je nama kao znanstvenicima poznato, nema osnove da vjerujemo da je piriproksifen odgovoran za anomalije koje se javljaju kod djece u Brazilu. Poanta je u tome ┼íto smo zabilje┼żili pojavu slu─Źajeva mikrocefalija i u onim mjestima, gdje se ne koristi piriproksifen”, ka┼że Davis Fernandez Fereira.

Prema rije─Źima tog brazilskog stru─Źnjaka koji radi na istra┼żivanjima u vezi sa preventivom i lije─Źenjem virusa zike lokalnim biljem, Brazil zaista u ovom trenutku prolazi kroz “najmasovniju epidemiju zika u svjetskim razmjerima”.

“Na┼żalost, jo┼í uvijek smo na pola puta, poku┼íavamo iz svega ┼íto se doga─Ĺa nau─Źiti ne┼íto, i izvu─çi zaklju─Źak. Stoga, u ovom trenutku nismo u poziciji demantirati ili potvrditi nijednu od svih tih pretpostavki koje smo ─Źuli “, zaklju─Źuje Brazilski virolog.

Ipak, u cijeloj pri─Źi je mo┼żda najvi┼íe indikativno to ┼íto taj larvicid proizvodi “Monsanto”, korporacija koja se u pro┼ílosti bavila proizvodnjom kemijskog oru┼żja (Vijetnam). Protiv te tvrtke bori se veliki broj antiglobalisti─Źkih i ekolo┼íkih pokreta u ─Źitavom svijetu.

Prema rezultatima istra┼żivanja koja su obavljena u Velikoj Britaniji, dokazano je da proizvodi te tvrtke truju i izazivaju razne bolesti kod ljudi.

Dodatni je problem ┼íto se uz pomo─ç jakih odvjetni─Źkih korporacija sve to prikriva, pa veliki broj ljudi ne zna, na primjer, da kada se odre─Ĺeno zemlji┼íte jednom zasije genetski modificiranim sjemenom na tom zemlji┼ítu vi┼íe ni┼íta drugo ne mo┼że rasti.

Tako tvrtka “Monsanto”, vlasnik tog sjemena, polako postaje “gospodar ┼żivota”. Nije tajna da je cilj te kompanije ┼íto ve─ça zarada, a ne zdravlje potro┼ía─Źa.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,