Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » LJUDSKA PRAVA NA NULI: Francuska sa velikom većinom u parlamentu produžila izvanredno stanje i totalitarnu policijsku državu

LJUDSKA PRAVA NA NULI: Francuska sa velikom većinom u parlamentu produžila izvanredno stanje i totalitarnu policijsku državu

izvanredno-stanje-francuskaParlament Francuske usvojio je u utorak odluku o produženju vanrednog stanja uvedenog nakon napada u Parizu studenog prošle godine za još tri mjeseca

Narodna skupština, donji dom francuskog parlamenta, u utorak je velikom većinom glasova donijela odluku o produljenju izvanrednog stanja u Francuskoj do kraja svibnja. Vlada je upozorila na moguće “druge velike napade” u Europi.

Tjedan dana nakon uvjerljivog izglasavanja u gornjem domu, Senatu, 212 zastupnika je glasovalo ‘za’, a 31 “protiv” produljenja tog izvanrednog režima uvedenog nakon pariških napada u kojima je 13. studenog 130 ljudi poginulo, a stotine su ranjene.

Režim koji otvara prostor za zlouporabu policije

Izvanredno stanje podupire većina francuskih političara, a novom tromjesečnom produljenju sklono je i 80 posto Francuza, navodi se u nedavno provedenoj anketi.

No kritizira ga Vijeće Europe, koje upozorava na zlouporabu policije, te dio pravnih stručnjaka i udruga, napose Liga za ljudska prava.

Ovaj izvanredni režim omogućuje ministru unutarnjih poslova određivanje kućnog pritvora svakome čije se “ponašanje” ocijeni kao “prijetnja sigurnosti i javnom redu”, a može i narediti “pretres doma po danu i noći”, bez upletanja pravosuđa.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve je upozorio da “neposredna prijetnja nije nestala”, a premijer Manuel Valls u subotu je ocijenio da je svijet ušao u eru “hiperterorizma” i ustvrdio kako je “sigurno da će u Europi biti i drugih napada većih razmjera”.

Vratili se kako bi dovršili koncert koji su prekinuli teroristi

Američka rock skupina Eagles of Death Metal vratili su se u utorak u Pariz kako bi priredila koncert za koji je njihov frontmen Jesse Hughes rekao da je njihova “sveta dužnost” nakon što ga je prekinuo smrtonosni teroristički napad 13. studenoga.


Oduševljeno ih je pozdravila publika u koncertnoj sali Olympia, a mnogi od njih preživjeli su napad.

Koncert skupine u sali Bataclan prije tri mjeseca prekinut je napadom trojice terorista koji su ubili 90 ljudi, a napad je bio dio usklađenih napada islamskih militanata diljem Pariza u kojima je ubijeno 130 ljudi.
Besplatni koncert za sve preživjele iz Bataclana

“Ne mogu dopustiti da loši dečki pobijede. Moram ponovno biti sa svojim prijateljima. Moramo ovo završiti ne za nekoga drugog, nego za nas. Govorim o svima koji su bili u Bataclanu”, rekao je Hughes u intervjuu za francusku televiziju Tele.

Izvanredno stanje je naziv za vladinu objavu kojom se suspendira normalno funkcioniranje vlade i državne uprave, odnosno građani upozoravaju da izmijene svoj uobičajeni način života ili ponašanje kako bi zaštitili živote i imovinu, odnosno vladine službe dobijaju nalog da djeluju prema planovima za izvanredne situacije. To je također naziv za situacije koje opravdavaju privremeno ograničavanje i ukidanje građanskih prava.

Takve objave obično dolaze u doba prirodnih katastrofa, masovnih građanskih nereda, odnosno nakon objave ili započetka rata. U potonjem slučaju se u nekim državama koristi poseban izraz ratno stanje. U rimskom pravu je ekvivalent suvremenog izvanrednog stanja bio justitium.

U većini država su slučajevi, kao i postupak odnosno državna tijela ovlaštena za proglašenje izvanrednog stanja propisani ustavom. (wikipedia)
 
(net.hr,sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,