Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » FARMACEUTSKA INDUSTRIJA prodaje metamfetamin pod imenom ‘Adderall’ djeci od dvije godine starosti

FARMACEUTSKA INDUSTRIJA prodaje metamfetamin pod imenom ‘Adderall’ djeci od dvije godine starosti

dijete-matamfetamin-ADHDU nedavnom nastupu u emisiji “All In with Chris Hayes” na televiziji MSNBC, stručnjak zlouporaba droga i ovisnosti Carl Hart sa Sveučilišta Columbia izrekao je šokantnu tvrdnju…

Nema mnogo razlike između metamfetamina kao demonizirajuće ulične droge (također poznat kao meth ili kristal met) i lijeka na recept pod imenom ‘Adderall’.

To nije prvi put da je Hart kao stručnjak izrekao ovakve i slične tvrdnje. U izvješću iz 2014. godine, Hart i koautori Joanne Nádler i Don Habibi, također sa Sveučilišta Columbia, ispitivali su dubinske učinke metamfetamina na mozak, zaključivši da nema vidljiv razlika u učincima droge amfetamina i lijekova na recept.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) tvrdi je metamfetamin OK za ADHD i mršavljenje kod djece

Prvo, definicija: Amfetamini su klasa kemikalija koje se koriste i medicinski i rekreativno.

Ulična droga poznata pod imenom “meth” može se odnositi ili na metamfetamin ili dekstroamfetamin. “Kristalni meth” je više specifičan oblik, metamfetamin hidroklorid.

Autori izvješća popularne i znanstvene literatura su kazali da je metamfetamin mnogo jači i stvara ovisnost od drugih amfetamina.

“Takve izjave, međutim, nisu u skladu s empirijskim dokazima”, napisali su.

“U pažljivo kontroliranim laboratorijskim studijama sudionika ljudskog istraživanja, dekstroamfetamin i metamfetamin su proizveli gotovo identične fiziološke i bihevioralne posljedice ….

Oboje su imali za posljedice porast krvnog tlaka, pulsa, euforija i želje da se droga uzima na način ovisnosti o dozi. U osnovi,oni su ista droga”.

To znači da je droga amfetamin poput lijeka “Adderall” – propisana za liječenje narkolepsije i “hiperaktivnog poremećaja deficita pažnje” (ADHD) u djece u dobi od dvije godine – u stvari se ne razlikuje u djelovanju od metamfetamina.

U stvari, aktivni sastojci “lijeka” Adderall® zapravo su 75 posto dekstroamfetaminske soli; Ostalih 25 posto su ostali amfetamini.

To je razlog zašto se ovaj lijek također koristi za poboljšanje mentalne i sportske aktivnosti, te “rekreativno” kako bi proizvela “visoku” euforiju.

Postoji još jedan lijek odobren od FDA koji je još bliže kristalnom methu: aktivni sastojak “Desoksina” je metamfetamin hidroklorid – što je doslovno, kristalni meth. Desoxyn je odobren za liječenje ADHD-a i kao lijek za mršavljenje.

Apsurdna politika rata među lijekovim

To znači da “lijekovi” Adderall, Desoxyn i ostali amfetamini na recept vjerojatno nose iste rizike kao met.

Prema Carl Hartu i njegovim kolegama, jedan od glavnih rizika dugotrajne uporabe amfetamina je toksičnost za moždane stanice koje proizvode dopamin i ostale monoamin neurotransmitere.

Čini se da se javlja zbog velike doze amfetamina koja nenormalno poveća razinu dopamina u mozgu, što dovodi do proizvodnje stanica i slobodnih radikala koji uništavaju DNA.

“To je, pak, može dovesti do kontinuiranog deficita u funkcioniranju stanica koje sadrže dopamin”, napisali su istraživači. napominjući da korisnici rekreativnih droga mogu donekle biti izolirani od ovog efekta, jer oni imaju tendenciju početi s malim dozama i povećavati njihovu potrošnju tijekom vremena.

Najgore posljedice u studijama na životinjama su kada im se daje na početku velika doza. Autori ne spominju, da bi se to moglo dogoditi ako se djeci naglo daje visoka doza tog lijeka za ADHD. Ostali poznati rizici dugotrajne uporabe amfetamina uključuju moždani udar i “paranoično ponašanje poput psihoze.”

Godine 1986, na primjer, Kongres je donio zakon kojim su kazne za metamfetamin 50 puta teže od kazni za kokain.

No, lijek i droga imaju potpuno identične učinke. Jedina bitna razlika je u tome što se crack (metamfetamin) obično puši nego frkne u usta gutljajem vode, što dovodi do veće aktivnog sastojka koncentracije u krvi.
 
(preveo:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,