Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Svjetska zdravstvena organizacija (WHO): Cjepivo za virus zika stiže kroz godinu i pol

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO): Cjepivo za virus zika stiže kroz godinu i pol

zika-virus-smejrniceSvjetska zdravstvena organizacija u petak je izvijestila da bi za četiri do osam tjedana trebalo biti poznato kakva je veza između virusa zike i mikrocefalije kod novorođenčadi te povezanost zike s Guillain-Barreovim sindromom, a znanstvenici su već dali naslutiti da je vjerojatnost vrlo visoka

Na konferenciji za novinare održanoj u petak u Ženevi zamjenica direktorice WHO-a dr. Marie-Paule Kieny rekla je da je znanstvenicima potrebno još četiri do osam tjedana da precizno ustanove kakva je uloga virusa zike u pojavi mikrocefalije kod novorođenčadi majki zaraženih spomenutim virusom i kakvu ulogu ima u pojavi neurološkog Guillain-Barreova sindroma kod osoba nositelja virusa nakon uboda tigrastog komarca prijenosnika.

“Još nekoliko tjedana i bit ćemo sigurni u kojoj mjeri možemo povezati virus s bolestima, no čini se da je vjerojatnost vrlo visoka”, kazala je dr. Kieny.

Iako je 15 udruga, grupa i farmaceutskih tvrtki počelo raditi na cjepivu protiv zike, WHO je u petak izvijestio da se početak kliničkih pokusa širih razmjera na ljudima ne očekuje još godinu i pol.

Nedavno smo objavili da je Zika virus u vlasništvu Rockefeller zaklade i da se može kupiti preko interneta za nešto više od 500 dolara.
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,