Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Svjetska zdravstvena organizacija (WHO): Cjepivo za virus zika sti┼że kroz godinu i pol

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO): Cjepivo za virus zika sti┼że kroz godinu i pol

zika-virus-smejrniceSvjetska zdravstvena organizacija u petak je izvijestila da bi za ─Źetiri do osam tjedana trebalo biti poznato kakva je veza izme─Ĺu virusa zike i mikrocefalije kod novoro─Ĺen─Źadi te povezanost zike s Guillain-Barreovim sindromom, a znanstvenici su ve─ç dali naslutiti da je vjerojatnost vrlo visoka

Na konferenciji za novinare odr┼żanoj u petak u ┼Żenevi zamjenica direktorice WHO-a dr. Marie-Paule Kieny rekla je da je znanstvenicima potrebno jo┼í ─Źetiri do osam tjedana da precizno ustanove kakva je uloga virusa zike u pojavi mikrocefalije kod novoro─Ĺen─Źadi majki zara┼żenih spomenutim virusom i kakvu ulogu ima u pojavi neurolo┼íkog Guillain-Barreova sindroma kod osoba nositelja virusa nakon uboda tigrastog komarca prijenosnika.

“Jo┼í nekoliko tjedana i bit ─çemo sigurni u kojoj mjeri mo┼żemo povezati virus s bolestima, no ─Źini se da je vjerojatnost vrlo visoka”, kazala je dr. Kieny.

Iako je 15 udruga, grupa i farmaceutskih tvrtki po─Źelo raditi na cjepivu protiv zike, WHO je u petak izvijestio da se po─Źetak klini─Źkih pokusa ┼íirih razmjera na ljudima ne o─Źekuje jo┼í godinu i pol.

Nedavno smo objavili da je Zika virus u vlasni┼ítvu Rockefeller zaklade i da se mo┼że kupiti preko interneta za ne┼íto vi┼íe od 500 dolara.
 
(index.hr/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,