Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Dok Vlada raspravlja o ustašama, financijski gigant Morgan Stanley kupuje nekretnine i tvrtke po Hrvatskoj

Dok Vlada raspravlja o ustašama, financijski gigant Morgan Stanley kupuje nekretnine i tvrtke po Hrvatskoj

morgan-stanelyNekako u pozadini i ‘ispod žita’ tijekom velikih ideoloških obračuna i sastavljanja Vlade prošla je vijest kako je veliki američki korporatistički igrač ‘Morgan Stanley’ došao u Hrvatsku

Svaki put kada neka strana banka dođe u Hrvatsku, građani nakon toga sigurno neće bolje živjeti i to je realnost.

Ova investicijska banka i njezin fond za nekretnine ‘Morgan Stanley Real Estate Fund VIII Global’ došli su u Zagreb i počeli kupovati komercijalne nekretnine.

Prvi potez bio je tako kupovina postotaka u tvrtkama koje upravljaju trgovačkim centrima ‘City Center One East’ i ‘City Center One West’.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja potvrdila je primanje namjere provedbe koncentracije poduzetnika prije nepuna dva tjedna.

Korporacija koju su svojedobno otvorili nasljednici J.P. Morgana i Harolda Stanleya jedna je od rijetkih koja ne samo da je preživjela financijski hipotekarni kolaps 2008. već je kroz situaciju podigla vrijednost (nevjerojatni porast od 96%) i eliminirala konkurenciju (Lehman Brothers i Bear Stearns Cos.).

Sada je došla u Hrvatsku netom nakon postavljanja novog premijera Oreškovića i kupila ulog u firmama ‘Gradski centar d.o.o’ i ‘Manta’ nizozemskih i austrijskih vlasnika.

MS se odlučio i na ulazak u hotelijersku industriju. ‘Agencija poziva sve poduzetnike koji djeluju na navedenom mjerodavnom tržištu na području Grada Zagreba, kao i sve poduzetnike koji djeluju na drugim tržištima na kojima bi navedena koncentracija mogla imati učinke (uzlazna, silazna, susjedna tržišta), strukovne udruge, udruge poslodavaca, udruge za zaštitu potrošača te ostale osobe koje nisu stranke u predmetnom postupku, odnosno konkurenti sudionika predmetne koncentracije, ali za koje se može razumno pretpostaviti da imaju saznanja o odnosima na navedenim mjerodavnim tržištima, na dostavu svojih primjedaba, stavova i mišljenja o mogućim konkretnim značajnim učincima koncentracije’, agencijski je zaključak čitave priče.

Zbog čega se Morgan Stanley odlučio na ulazak u Hrvatsku i što će to doista značiti vidjet ćemo kroz naredne potencijalne investicije.
 
(nexsus-svjetlost.com/uredio:NSP)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , ,