Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » NAKON MANIPULACIJA CIJENOM NAFTE STIŽE I ZLATO NA RED: Cijene zlata eksplodirale nakon 5 godina pada, Rusi kupuju ko ludi

NAKON MANIPULACIJA CIJENOM NAFTE STIŽE I ZLATO NA RED: Cijene zlata eksplodirale nakon 5 godina pada, Rusi kupuju ko ludi

zlato-rastCijena zlata je jučer imala najveći rast u jednom danu još od 2011. godine nakon sve zabrinutijih prijetnji globalne recesije i utjecaja na banke

Nakon pada cijene koji traje već četiri i pol godine, cijena zlata od početka godine gotovo neprestano raste. U trenutku pisanja analize cijena po unci iznosi 1245 USD što je približno 15 posto iznad cijene sa početka godine.

Razlozi rasta cijene

Najvažniji razlog rasta cijena zlata je panika na kineskoj burzi koja se nakratko proširila na ostatak svijeta. Budući da zlato glasi za jedno od sigurnih utočišta u nesigurnim vremenima, strah od usporavanja kineskog gospodarstva je uzrokovao rast potražnje što je dovelo do rasta cijene.

Drugi razlog je špekulacija da će, radi sporijeg od očekivanog gospodarskog rasta na globalnoj razini, američka centralna banka kamatne stope podizati sporijim tempom nego se donedavno očekivalo. Naime, rast kamatnih stopa u SAD-u tradicionalno smanjuje interes za posjedovanje zlata koje ne nosi nikakav prinos za razliku od štednje u banci ili držanja obveznica.

Dio investitora i špekulanata smatra da će, ukoliko kamatne stope budu rasle sporije od očekivanja, doći do privremenog rasta cijene na kojem će se moći profitirati radi čega već sada kupuju zlato i podižu mu cijenu.

Još jedan argument za rast cijene zlata je masovna potražnja za zlatom od strane država kao što su Kina, Rusija i Njemačka. Kina i Rusija već godinama kupuju velike količine zlata kako bi diverzificirale rezerve centralnih banaka, dok Njemačka svoje postojeće rezerve želi vratiti iz iznozemstva. Naime, Njemačka većinu svojih zaliha drži u trezorima u New Yorku, Londonu i Parizu te je nedavno odlučila veći postotak zaliha nastaviti čuvati u Frankfurtu. U tijeku 2015. godine iz New Yorka je vraćeno nešto manje od 100 tona, a iz Pariza 110 tona zlata.

Hoće li cijena nastaviti rasti?

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je trenutni rast cijene privremen i da će se padajući trend u tijeku godine nastaviti. Vjerojatnost globalne recesije u bliskoj budućnosti je za sada vrlo niska pa je kupnja zlata na temelju straha neopravdana.


Kada su u pitanju kamatne stope u SAD-u, moguće je da će rasti nešto sporije nego se očekivalo prije nekoliko mjeseci, no i dalje će rasti te povećavati razliku u prinosu između instrumenata koji donose kamatu i zlata, što će doprinositi interesu za prodaju zlata.

Rast kamatnih stopa će vjerojatno dovesti do nastavka jačanja američkog dolara u odnosu na većinu ostalih valuta na svijetu, što znači da će u većini zemalja na svijetu trebati izdvojiti veći iznos lokalne valute da bi se kupila ista količina zlata. Dakle, jačanje dolara će indirektno podići cijenu zlata i utjecati na smanjivanje potražnje.

Za sada je nastavak pada cijene zlata izgledniji od značajnijeg rasta i postoji realna vjerojatnost da će u tijeku godine cijena zlata barem na kratko pasti na ispod 1000 USD po unci.

Prema podacima WGC-a, potražnja za zlatom počela je rasti u četvrtom tromjesečju prošle godine. Naime, potražnja je na godišnjoj razini rasla četiri posto na 1117,7 tona. Inače, potražnja za cijelu prošlu godinu od 4212 tona praktički je stagnirala u odnosu na 2014. godinu.

Potražnja krajem prošle godine ponajviše se zahvaljuje kupnji središnjih banaka koja je porasla za četvrtinu. Najviše je kupovala ruska središnja banka, čak 60 tona.

Statistika otkriva da je Banka Rusije lani ukupno kupila 200 tona zlata. Alistair Hewitt, voditelj analize tržišta u WGC-u, očekuje da će se ruske kupnje nastaviti. “Ulagači, a posebice institucionalni investitori sve su zabrinutiji prijetnjom globalne recesije i kako će to utjecati na bankovni sustav”, tvrdi Hewitt, a prenosi britanski Telegraph.

Dodaje kako su samo u siječnju ove godine burzovno utrživi fondovi (ETF) vezani na zlato kupili dodatne 54 tone zlata. Za usporedbu, lani su ETF-ovi prodali 133 tone zlata. Za dio potražnje krajem prošle godine zaslužni su i kineski kupci koji su kupnju povećali za 25 posto. Najplemenitijim metalom trenutno se trguje po 1240 dolara za uncu što je najviša cijena u proteklih osam mjeseci. Samo tijekom ove godine cijena je ojačala 13 posto što je najbolji početak godine za ulagače.
 
(index.hr,poslovni.hr/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , ,