Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » HRVATSKI LIJEÄŒNIK PRIZNAO: ZaÅ¡to bi VaÅ¡a supruga iÅ¡la na lijeÄenje u inozemstvo, kad će ju tamo ionako ubiti

HRVATSKI LIJEÄŒNIK PRIZNAO: ZaÅ¡to bi VaÅ¡a supruga iÅ¡la na lijeÄenje u inozemstvo, kad će ju tamo ionako ubiti

radijacija-rakDonosimo vam tekst u kojem se suprug pacijentice žali na iskrenost i struÄnost dr. Damira Eljuge koji navodno namjero izvrće nepobitne Äinjenice o svojem nestruÄnom i neodgovornom postupanju kod lijeÄenja

“U vaÅ¡im danaÅ¡njim vijestima obavljavili ste i izjavu dr. Damira Eljuge, koju se prenijeli razni elektroniÄki i drugi mediji, u kojoj dr. Eljuga ne govori istinu nego izvrće Äinjenice.

Dr. Damir Eljuga bio je lijeÄnik moje supruge, bojnce Janje Ninić Babić samo od 26. ožujka 2015., kad ju je operairao do 21. travnja kad ju preuzeo kirurg prof. dr. sc. August Mijić u KBC-u Sestre milosrdnice.

Istina je da sam dr. Eljugi nakon prve operacije jajnika moje supruge 26. ožujka 2015., koju je on vrlo loÅ¡e obavio, ali koju je meni prikazao kao uspjeÅ¡nu, a Å¡to se tiÄe informacije da moja supruga ima i rak želudca, rekao je: «budite bez brige, ja sam vrlo opimistiÄan da ćemo to uspjeÅ¡no rijeÅ¡iti». Kao pristojan Äovjek koji je dugo vremena živio u demokratskom svijetu, bilo je normalno da dr. Eljugi na te rijeÄi uputim poruku zahvale.

Problem je nastao kad je mojoj supruzi u tijekom druge operacije izvaÄ‘en cijeli želudac i kad sam dobio informaciju da dr. Eljuga nije smio toliko drugo Äekati da se konzultira s vrhunskim gastroenteorolozima i kirurzima i kad sam shvatio da je zdravstvena situacija moje supruge jako pogorÅ¡ana, te da joj je za daljnje lijeÄenje potreban pametan lijek koji se zove Herceptin.

Razlog zaÅ¡to nije kontaktirao Å¡efa kirurgije u KBC-u Sestre milosrdnice, kako mi je sam objasnio, je u Äinjenici da on nije u dobrin odnosima sa Å¡efom kirurirgije u KBC Sestre milosrdnice dr. Zovakom. Ja sam tada zamolio dr. Eljugu da mojoj supruzi prepiÅ¡e lijek Herceptin za kemoterapiju, na Å¡to je on odgovorio: «taj lijek nije na listi HZZO-a i mi ga ne možemo primijeniti Äak ni da ga Vi osobno kupite».

Nakon te izjave zamolio sam dr. Eljugu da napiÅ¡e preporuku HZZO-u da se moju suprugu poÅ¡alje na lijeÄenje u bilo koju zemlju Älanicu EU, gdje je taj lijek dostupan za tu vrstu bolesti već puno godina. Nažalost, dr. Eljuga je rezolutno, u razgovoru preko mobitela, rekao slijedeće:

Bolje da dostojanstveno umre u Hrvatskoj

«Ne samo da ja neću napisati nikakvu preporuku HZZO-u, nego ću reći i kolegi prof.dr. Mijiću da ni on to ne uÄini. ZaÅ¡to bi VaÅ¡a supruga iÅ¡la na lijeÄenje u inozemstvo, kad će ju tamo ionako ubiti. Bolje je da dostojanstveno umre u Hrvatskoj». Nakon te Å¡okantne izjave, upitao sam dr. Eljugu, a Å¡to je s njegovoj Hipokratovoj zakletvi o lijeÄenju bolesnika, na Å¡to se on odgovorio s joÅ¡ Å¡okantnijim rijeÄima: «Gosp. Babiću, VaÅ¡a supruga nije viÅ¡e moja pacijentica i briga. Ona je sada pacijentica prof. dr. Mijića.

Taj razgovor vodio sam s dr. Eljugom naveÄer 22. travnja 2015. godine i cijeli razgovor je snimljen i pohranjen na sigurno mjesto.

U zadnjih mjesec dana dr. Eljuga je, preko jednog svojeg prijatelja, pokuÅ¡ao na sve naÄine okrenuti protiv mene jednog mojeg bliskog Älana obitelji i prikazati me psihiÄki nestabilnom osobom. Ta mi je osoba kasnije i fiziÄki prijetila i to pismeno. No, dr. Eljuga nije uspio u svojoj vrlo prizemnoj i gotovo kriminalnoj razini obraÄuna samnom zbog mojeg traženja pravde. I o tome postoji pohranjena pismena korespondencija, koja je upuća i Hrvatskoj lijeÄniÄkoj komori.

Nadalje, dr. Eljuga je, pismenim putem, jednoj udruzi branitelja pondio da ta udruga pokrene inicijativu za podiznaje spomenika mojoj supruzi kao heroini Domovinskog rata, a on će sufinancirati taj projekt. Dr. Eljuga nikada nije Äuo za moju suprugu niti ju je osobno upoznao sve do njezing dolaska KBC Sestre milosrdnice u ozujku 2015. godine. Ako nije niÅ¡ta uÄinio neprofesionalno i nehumano, zaÅ¡to želi podići spomenik osobi koju prije toga nije nikada poznavao?

U zakljuÄku želim reći da dr. Eljuga od 21. travnja 2015. do smrti moje supruge 16. prosinca 2015. Nije nikada nazvao moju suprugu ili mene da bi se raspitao kako je njezino stanje dok se je lijeÄila u KBC-u Rijeka i KBC-u Zagreb, gdje je i umrla.

Ovim putem pozivam dr. Eljugu na bilo koju tv emisiju ili javni okrugli stol da svako sa svoje strane javno predoÄi Äinjenice.

OÄekujem od Ministarstva zdravlja i Hrvatske lijeÄniÄke komore da svoj poslao obave struÄno, objektivno i pravedno, na temelju podnesenih Äinjenica, bez obzira tko u ovom sluÄaju bio u pravu, a tko ne.Ja se ne borim samo za moju pokojnu supruge, nego sve pacijente u Hrvatskoj. Ako ovaj sluÄaj bude upozorenje drugim lijeÄnicima i ako na taj naÄin spasim ili produžim život samo jednoj osobi, moj cilje će biti postignut.

Nakon toga slijedeći korak bit će međunarodne zdravstvene organizacije i organizacije za ljudska prava, s kojima sam već stupio u kontakt.

U privitku dostavljam opsirnu kronologiju lijeÄenje moje supruge, umirovljene bojnice Janje Ninić Babić, koju sam dostavio ministru Vargi, a s kojim sam se, na moj zahtjev, sastao 15. rujna 2015., na i koji mi je tada rekao «da lijeÄnicima u Hrvatskoj nitko ne može niÅ¡ta i da niti jedan lijeÄnik u Hrvatskoj nije izgubio dozvolu za rad bez obzira na uÄinjene teÅ¡ke i neodgovorne pogrijeÅ¡ke u lijeÄenju».

Ipak ja i dalje imam povjerenje u veliku većinu lijeÄnika u Hrvatskoj, koji su poÅ¡teni i visoko profesionalni. Prije desetak dana sam bio na lijeÄenju u KBC-u Zagreb, gdje sam, kao i svi drugi pacijenti u mojoj sobi, bio vrlo korektno tretiran, na Äemu sam im zahvalan.”
 
(http://hop-portal.com/uredio:NSP)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,