Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » GMO HRANA: Sve ┼íto jedemo utje─Źe na na┼íe gene, i to bi svi trebali znati

GMO HRANA: Sve ┼íto jedemo utje─Źe na na┼íe gene, i to bi svi trebali znati

embrio-gmoMo┼żda ─çe se tek u sljede─çoj generaciji znati kakve su posljedice genetski modificirane hrane po zdravlje. U eksperimentima su dokazani ┼ítetni u─Źinci ovih namirnica po ┼żivotinje, ali rezultati nisu usporedivi

Ukrajina i Italija su najve─çi europski proizvo─Ĺa─Ź soje koja nije genetski modificirana (GM), a neke balkanske zemlje ne zaostaju za njima..

Unato─Ź tome, postoje nagovje┼ítaji da se i na na┼íim trpezama nalaze neki prehrambeni proizvodi, meso, jaja ili mlijeko, koji su, u lancu od proizvo─Ĺa─Źa do trgovinskih lanaca, neizravno postali GMO.

Jesu li takve namirnice zdravstveno sigurne i ┼íto se doga─Ĺa u ljudskom organizmu nakon konzumiranja GMO hrane, pitanje je na koje stru─Źnjaci, na┼żalost, jo┼í ne mogu dati precizan odgovor. Prije svega zbog takozvanog produ┼żenog efekta GMO hrane, koja se na tr┼żi┼ítu nalazi tek 15 godina, ┼íto nije dovoljno da bi mogao sagledati njezin dugoro─Źni utjecaj na zdravlje ljudi.

Me─Ĺutim, prvi signali da GMO hrana mo┼że predstavljati potencijalni zdravstveni rizik dani su jo┼í krajem devedesetih godina pro┼ílog stolje─ça, svega nekoliko godina poslije pojave prve komercijalne GMO kulture, raj─Źice “flavour saver”.

Arpad Pustai, koji je istra┼żivao utjecaj GMO hrane na laboratorijske ┼ítakore, u Rouet istra┼żiva─Źkom institutu u Aberdeenu, u ┼ákotskoj, jo┼í 1998-1999. je ustanovio zadebljanje sluznice ┼żeluca kod laboratorijskih ┼ítakora, koje vodi ka gastritisu i ─Źija posljedica mo┼że biti pojava ─Źira i / ili malignosti – ka┼że profesor dr Miodrag Dimitrijevi─ç, redovni profesor Katedre za genetiku Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Ove promjene je pripisao prehrani ovih ┼ítakora GMO krumpirom. U istra┼żivanja Jermakova u Rusiji, Seralinjija u Francuskoj i u drugim zemljama, na eksperimentalnim ┼żivotinjama, u laboratorijskim uvjetima, GMO hrana je dovedena u vezu s alergijama, degenerativnim promjenama, slabljenjem imunolo┼íkog sustava, pove─çanjem u─Źestalost kancerogenih oboljenja, padom reproduktivne sposobnosti.

Tako─Ĺer, utvr─Ĺen je produ┼żen negativni u─Źinak na dvije-tri generacije potomstva ┼żivotinja koje su hranjene GMO hranom.

Imaju─çi ukupna saznanja u vidu, postoje vrlo ozbiljne naznake da GMO hrana, na ovoj razini razvoja transgene tehnologije, mo┼że predstavljati opasnost po zdravstvenu sigurnost ljudi – napominje dr Dimitrijevi─ç.

Ali treba uzeti u obzir da su sitnije laboratorijske ┼żivotinje br┼że u reakciji na prehranu, br┼że i u reprodukciji od ljudi. U pojedinim tretmanima hranjene su isklju─Źivo GMO hranom, ┼íto s ljudima nije slu─Źaj.

Zato su efekti GMO hrane na laboratorijske organizme burniji, vidljiviji u kra─çem vremenskom roku, dok bi se ti efekti kod ljudi, koji ne jedu koncentriranu GMO hranu, eventualno vidljiviji poslije du┼żeg vremenskog razdoblja.

Mo┼żda tek u nslijede─çoj generaciji, pa bi time bilo te┼że da se pove┼żu negativne zdravstvene posljedice, ba┼í i isklju─Źivo s GMO hranom. Mi smo ono ┼íto jedemo.

Hrana mijenja na┼í nasljedni materijal na duge staze. To je dvosmjerni put, gdje ─Źovjek prilago─Ĺava prehranu sebi, ali se i sam prilago─Ĺava onome ┼íto jede. Transgena tehnologija, koja proizvodi GMO i hrana koja nastaje od GMO-a sigurno utje─Źe na promjene u organizmima, koji je usvajaju.

Novija istra┼żivanja ukazuju da dijelovi nasljednog materijala iz hrane koju unosimo mogu ostati i opstati u organima za probavu – obja┼ínjava na┼í sugovornik.

Sve doskoro se smatralo da se nasljedni materijal hrane raspada, degradira pri probavi i da ne utje─Źe na nasljedni materijal i procese ─Źovjeka. Iz tog razloga utjecaj prehrane na stanje ljudskog organizma, na molekularnoj razini, nije detaljnije prou─Źavan.

Me─Ĺutim, u posljednjih nekoliko godina je znanstvenim eksperimentima pokazano da pojedini dijelovi nukleinskih kiselina iz hrane mogu ne samo opsatati, ve─ç i da mijenjaju procese u ljudskom organizmu.

Ono ┼íto jedemo definitivno mo┼że utjecati na na┼íe gene. Istra┼żivanja iz 2005. godine pokazala su da elementi mikro RNK, koji mogu u─çi u na┼í organizam putem hrane, pa i GMO hrane, potencijalno mogu utjecati na rad oko 5.300 gena u ljudskoj nasljednoj osnovi, ┼íto ─Źini oko 30 posto humanog genskog fonda.

Svaka nagla promjena nasljedne osnove, na na─Źin kako to radi dana┼ínja transgena tehnologija, od strane stanice (organizma) do┼żivljava se kao agresija.

Prirodna reakcija stanice je da enzimskim mehanizmima izre┼że i “popravlja” promjenu tj. vrati nasljednu osnovu na stanje prija┼ínje. Ako to ne uspije, onda mo┼że poku┼íati blokirati genski produkt. Ako to ne uspije, onda je gotovo izvjesno da ─çe s vremenom do─çi do promjene u samom genu koji je uba─Źen.

Pravac te promjene nije izvjestan ni u trajanju, ni u ishodu.
 
(b92.net/uredio:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , , ,