Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Rusija predstavila novu Smrtonosnu igra─Źku u sirijskom ratu

Rusija predstavila novu Smrtonosnu igra─Źku u sirijskom ratu

rusija-avionRusija je poslala u Siriju svoje trenutno najsavršenije lovce: Su-35S koji imaju supermanevarske sposobnosti i pripadaju generaciji 4++

Ruska avio-grupa jo┼í uvijek je zna─Źajno malobrojnija od turskih avio-snaga koje se nalaze pored, ali njen sastav omogu─çuje da se uspje┼íno djeluje kako protiv provokacija, tako i u ozbiljnijim sukobima.

Prije nekoliko dana Su-35C su poletjeli iz Astrahana preko Kaspijskog mora i kroz zra─Źni prostor Irana i Iraka stigli u avio-bazu “Hmejmim” kod sirijske luke Latakije.

Su-35 (NATO oznaka Flanker-T +) je ruski vi┼íenamjenski lova─Źki zrakoplov sa reaktivnim motorima i supermanevarskim sposobnostima generacije 4 ++, konstruiran u eksperimentalno-konstruktorskom birou “Suhoj”, i predstavlja veoma moderniziranu verziju platforme T-10S (Su-27) .

Generacija 4 ++, kojoj pripada Su-35, uvjetna je i samo ukazuje da je po ukupnim karakteristikama Su-35 blizu lovca pete generacije, pošto, osim stealth-tehnologije i aktivne fazirane antenske rešetke, on ispunjava većinu ostalih zahtjeva za zrakoplove pete generacije .

Tvrtka “Suhoj” je 2009. godine zaklju─Źila ugovor s Ministarstvom obrane Rusije o isporuci 48 Su-35S do kraja 2015. godine. U prosincu je bio potpisan novi ugovor – o prodaji jo┼í 50 zrakoplova do 2020. godine.
 

 
Po mi┼íljenju analiti─Źara, Su-35S nema ravnih po manevarskim sposobnostima me─Ĺu svim lovcima na svijetu.

“Ta ma┼íina je sposobna manevrirati pod takozvanim nadkriti─Źnim kutovima napada. Zrakoplov ima mnogo tehni─Źkih inovacija: novi sustav avionike, novi radar s pasivno faziranom antenskom re┼íetkom, kao i motore s upravljivim vektorom sile potiska – isti─Źe vojni analiti─Źar Viktor Baranec.

Su-35S mo┼że izvoditi na nebu ono ┼íto ne mo┼że nijedna druga ma┼íina na svijetu: da u horizontalnoj ravnini izvede okret od 360 stupnjeva u letu bez gubitka visine i brzine (na ruskom se ta akrobatska figura zove “pala─Źinkica”), ┼íto zna─Źajno pove─çava njegove borbene sposobnosti. Taj stroj nadilazi sve avione iste klase i po brzini leta – 2.400 kilometara na sat”.


Trenutno mije┼íana avio-grupa Zra─Źno-kozmi─Źkih snaga Rusije u avio-bazi “Hmejmim” broji vi┼íe od 70 zrakoplova i helikoptera. U njenom sastavu nalaze se Su-27SM, Su-30sm, Su-34, Su-24SM i Su-25SM, kao i helikopteri Mi-8 i Mi-24.

Kada su Turci oborili ruski Su-24, a bojovnici pod njihovom kontrolom izre┼íetali ruskog ─Źasnika koji se katapultirao Olega Anatoljevi, Rusija je u Siriji imala samo ─Źetiri lovca Su-27SM – zapovjedni┼ítvno nije pretpostavljalo da ─çe morati pokrivati ÔÇőÔÇőjuri┼ínu i bombarderske avijaciju.

Od tada je broj lovaca po─Źeo pove─çavati (to─Źan broj vojska ne navodi), a osim toga su razmje┼íteni PZO sustavi na vojnim brodovima.

Turska u podru─Źjima koje grani─Źe sa Sirijom ima oko 100 lovaca, uglavnom F-16. Poslije napada na ruski zrakoplov 18 turskih lovaca F-16 izvelo je veliku operaciju patroliranja na tursko-sirijskoj granici.

Turska ukupno ima oko 200 razli─Źitih lovaca. S jedne strane, to je vi┼íe od snaga kojima Rusija raspola┼że u regiji, ali Turska nije u stanju ratovati s Rusijom, tako da ne treba o─Źekivati ÔÇőÔÇősukobe velikih razmjera.

“Ne mislim da ─çe Turci ulaziti u izravne zra─Źne okr┼íaje s na┼íima” – isti─Źe potpredsjednik Akademije za geopoliti─Źke probleme pukovnik Ratnog zrakoplovstva Vladimir Anohin.

Po njegovim rije─Źima, lovci koji se sada nalaze u Siriji dovoljni su da se juri┼íni avioni i bombarderi za┼ítite od provokacija: “Mislim da se Turci, uz sve njihove podle naklonosti, ne─çe odva┼żiti na to. Oni su ve─ç pretrpjeli gubitke od vi┼íe milijardi zbog na┼íih sankcija”.

“Grupacija lovaca pokriva cijela podru─Źja. Nije obavezno “visiti” na krilu bombardera. Lovac se mo┼że nalazi u zoni o─Źekivanja i kontrolirati ogroman prostor i pokrenuti se pri najmanjoj opasnosti. Imamo vi┼íeslojnu zra─Źnu obranu”- nagla┼íava analiti─Źar.

On je istaknuo da turski F-16 u slu─Źaju borbenog kontakta nema nikakve ┼íanse protiv Su-35S “ni po dosegu, ni po brzini, ni po naoru┼żanju, niti po obu─Źenosti pilota”.

A Su-35S mo┼że “djelovat” i protiv nekih ciljeva na zemlji.
 

 
(informer.rs,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,