Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Rusija predstavila novu Smrtonosnu igračku u sirijskom ratu

Rusija predstavila novu Smrtonosnu igračku u sirijskom ratu

rusija-avionRusija je poslala u Siriju svoje trenutno najsavršenije lovce: Su-35S koji imaju supermanevarske sposobnosti i pripadaju generaciji 4++

Ruska avio-grupa još uvijek je značajno malobrojnija od turskih avio-snaga koje se nalaze pored, ali njen sastav omogućuje da se uspješno djeluje kako protiv provokacija, tako i u ozbiljnijim sukobima.

Prije nekoliko dana Su-35C su poletjeli iz Astrahana preko Kaspijskog mora i kroz zračni prostor Irana i Iraka stigli u avio-bazu “Hmejmim” kod sirijske luke Latakije.

Su-35 (NATO oznaka Flanker-T +) je ruski višenamjenski lovački zrakoplov sa reaktivnim motorima i supermanevarskim sposobnostima generacije 4 ++, konstruiran u eksperimentalno-konstruktorskom birou “Suhoj”, i predstavlja veoma moderniziranu verziju platforme T-10S (Su-27) .

Generacija 4 ++, kojoj pripada Su-35, uvjetna je i samo ukazuje da je po ukupnim karakteristikama Su-35 blizu lovca pete generacije, pošto, osim stealth-tehnologije i aktivne fazirane antenske rešetke, on ispunjava većinu ostalih zahtjeva za zrakoplove pete generacije .

Tvrtka “Suhoj” je 2009. godine zaključila ugovor s Ministarstvom obrane Rusije o isporuci 48 Su-35S do kraja 2015. godine. U prosincu je bio potpisan novi ugovor – o prodaji još 50 zrakoplova do 2020. godine.
 

 
Po mišljenju analitičara, Su-35S nema ravnih po manevarskim sposobnostima među svim lovcima na svijetu.

“Ta mašina je sposobna manevrirati pod takozvanim nadkritičnim kutovima napada. Zrakoplov ima mnogo tehničkih inovacija: novi sustav avionike, novi radar s pasivno faziranom antenskom rešetkom, kao i motore s upravljivim vektorom sile potiska – ističe vojni analitičar Viktor Baranec.

Su-35S može izvoditi na nebu ono što ne može nijedna druga mašina na svijetu: da u horizontalnoj ravnini izvede okret od 360 stupnjeva u letu bez gubitka visine i brzine (na ruskom se ta akrobatska figura zove “palačinkica”), što značajno povećava njegove borbene sposobnosti. Taj stroj nadilazi sve avione iste klase i po brzini leta – 2.400 kilometara na sat”.

Trenutno miješana avio-grupa Zračno-kozmičkih snaga Rusije u avio-bazi “Hmejmim” broji više od 70 zrakoplova i helikoptera. U njenom sastavu nalaze se Su-27SM, Su-30sm, Su-34, Su-24SM i Su-25SM, kao i helikopteri Mi-8 i Mi-24.

Kada su Turci oborili ruski Su-24, a bojovnici pod njihovom kontrolom izrešetali ruskog časnika koji se katapultirao Olega Anatoljevi, Rusija je u Siriji imala samo četiri lovca Su-27SM – zapovjedništvno nije pretpostavljalo da će morati pokrivati ​​jurišnu i bombarderske avijaciju.

Od tada je broj lovaca počeo povećavati (točan broj vojska ne navodi), a osim toga su razmješteni PZO sustavi na vojnim brodovima.

Turska u područjima koje graniče sa Sirijom ima oko 100 lovaca, uglavnom F-16. Poslije napada na ruski zrakoplov 18 turskih lovaca F-16 izvelo je veliku operaciju patroliranja na tursko-sirijskoj granici.

Turska ukupno ima oko 200 različitih lovaca. S jedne strane, to je više od snaga kojima Rusija raspolaže u regiji, ali Turska nije u stanju ratovati s Rusijom, tako da ne treba očekivati ​​sukobe velikih razmjera.

“Ne mislim da će Turci ulaziti u izravne zračne okršaje s našima” – ističe potpredsjednik Akademije za geopolitičke probleme pukovnik Ratnog zrakoplovstva Vladimir Anohin.

Po njegovim riječima, lovci koji se sada nalaze u Siriji dovoljni su da se jurišni avioni i bombarderi zaštite od provokacija: “Mislim da se Turci, uz sve njihove podle naklonosti, neće odvažiti na to. Oni su već pretrpjeli gubitke od više milijardi zbog naših sankcija”.

“Grupacija lovaca pokriva cijela područja. Nije obavezno “visiti” na krilu bombardera. Lovac se može nalazi u zoni očekivanja i kontrolirati ogroman prostor i pokrenuti se pri najmanjoj opasnosti. Imamo višeslojnu zračnu obranu”- naglašava analitičar.

On je istaknuo da turski F-16 u slučaju borbenog kontakta nema nikakve šanse protiv Su-35S “ni po dosegu, ni po brzini, ni po naoružanju, niti po obučenosti pilota”.

A Su-35S može “djelovat” i protiv nekih ciljeva na zemlji.
 

 
(informer.rs,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,