Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » NAPOKON! Na internet stranici Bijele ku─çe peticija sa zahtjevom da Obama vrati Nobelovu nagradu za mir

NAPOKON! Na internet stranici Bijele ku─çe peticija sa zahtjevom da Obama vrati Nobelovu nagradu za mir

ObamaNobelI Thorbj├Şrn Jagland, predsjednik Nobelovog komiteta, poziva Obamu da sam vrati pod hitno nagradu, i da je to bila gre┼íka

Na internet stranici Bijele ku─çe pojavila se peticija kojom se Barack Obama poziva da vrati Nobelovu nagradu za mir koju je dobio 2009. godine.

Peticija postoji pod nazivom “Dajte predsjedniku Putinu Nobelovu nagradu za mir koju je Obama dobio 2009. godine.” (Give to President Putin the Nobel Peace Prize Mr. Obama was given in 2009. – petitions.whitehouse.gov)

Potpisnici peticije osu─Ĺuju agresivnu politiku SAD prema zemljama Bliskog Istoka za koju tvrde da je usmjerena na ru┼íenje tamo┼ínjih re┼żima. Posebno se ukazuje da politika SAD Siriji i Libiji nije donijela ni┼íta osim ljudskih gubitaka.

U rujnu je direktor Nobelovog institut, Gere Lundestad, ocijenio da predsjednik SAD “nije opravdao nade koje su u njega polagane”:

“─îak i mnoge Obamine prista┼íe smatraju da je bilo gre┼íka ┼íto je nagrada dodijeljena njemu. U svakom slu─Źaju, dodjela nagrade nije donijela efekte na koje su ra─Źunali ─Źlanovi Nobelovog komiteta “.


Dodu┼íe, i sam Obama je bio zate─Źen i “potresen” odlukom da nagrada pripadne njemu. Njegov stariji savjetnik David Axelrod – reagiraju─çi na opasku da je “svijet potresen” odlukom iz Osla – lakonski je rekao: “Mi smo tako─Ĺer potreseni”.

Ima, me─Ĺutim, ne┼íto ┼íto je za Obamu neugodnije od peticije koja ─çe, nema sumnje, za kratko vrijeme, skupiti ogroman broj potpisa.

I Torborn Jagland, predsjednik komiteta Nobelove nagrade za mir, ve─ç je izjavio da je Obama ┬źobvezan ozbiljno razmisliti┬╗ i da odmah vrati dobivenu nagradu. Pritom je rekao i ovo:

“Guantanamo nije zatvoren. Bombardirana je Libija. Bin Laden je raznesen bombom, umjesto da bude izveden pred sud. Ne┼íto ameri─Źkih vojnika je vra─çeno ku─çi, ali je cilj SAD – dr┼żanje Afganistana pod okupacijom – ostao nepromijenjen. O Jemenu i da ne govorimo.”.

Jagland je stavio do znanja da Nobelov komitet nema u planu da tra┼żi Obamu da vrati nagradu, ali je spomenuo mogu─çnost da je prvi crni predsjednik Amerike samoinicijativno “vrati po┼ítom”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,