Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » NAPOKON! Na internet stranici Bijele kuće peticija sa zahtjevom da Obama vrati Nobelovu nagradu za mir

NAPOKON! Na internet stranici Bijele kuće peticija sa zahtjevom da Obama vrati Nobelovu nagradu za mir

ObamaNobelI Thorbjørn Jagland, predsjednik Nobelovog komiteta, poziva Obamu da sam vrati pod hitno nagradu, i da je to bila greška

Na internet stranici Bijele kuće pojavila se peticija kojom se Barack Obama poziva da vrati Nobelovu nagradu za mir koju je dobio 2009. godine.

Peticija postoji pod nazivom “Dajte predsjedniku Putinu Nobelovu nagradu za mir koju je Obama dobio 2009. godine.” (Give to President Putin the Nobel Peace Prize Mr. Obama was given in 2009. – petitions.whitehouse.gov)

Potpisnici peticije osuđuju agresivnu politiku SAD prema zemljama Bliskog Istoka za koju tvrde da je usmjerena na rušenje tamošnjih režima. Posebno se ukazuje da politika SAD Siriji i Libiji nije donijela ništa osim ljudskih gubitaka.

U rujnu je direktor Nobelovog institut, Gere Lundestad, ocijenio da predsjednik SAD “nije opravdao nade koje su u njega polagane”:

“Čak i mnoge Obamine pristaše smatraju da je bilo greška što je nagrada dodijeljena njemu. U svakom slučaju, dodjela nagrade nije donijela efekte na koje su računali članovi Nobelovog komiteta “.

Doduše, i sam Obama je bio zatečen i “potresen” odlukom da nagrada pripadne njemu. Njegov stariji savjetnik David Axelrod – reagirajući na opasku da je “svijet potresen” odlukom iz Osla – lakonski je rekao: “Mi smo također potreseni”.

Ima, međutim, nešto što je za Obamu neugodnije od peticije koja će, nema sumnje, za kratko vrijeme, skupiti ogroman broj potpisa.

I Torborn Jagland, predsjednik komiteta Nobelove nagrade za mir, već je izjavio da je Obama «obvezan ozbiljno razmisliti» i da odmah vrati dobivenu nagradu. Pritom je rekao i ovo:

“Guantanamo nije zatvoren. Bombardirana je Libija. Bin Laden je raznesen bombom, umjesto da bude izveden pred sud. Nešto američkih vojnika je vraćeno kući, ali je cilj SAD – držanje Afganistana pod okupacijom – ostao nepromijenjen. O Jemenu i da ne govorimo.”.

Jagland je stavio do znanja da Nobelov komitet nema u planu da traži Obamu da vrati nagradu, ali je spomenuo mogućnost da je prvi crni predsjednik Amerike samoinicijativno “vrati poštom”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,