Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAPOKON! Radna skupina UN utvrdila da ┼ávedska i Britanija Assangea nezakonito progone

NAPOKON! Radna skupina UN utvrdila da Švedska i Britanija Assangea nezakonito progone

assangeRADNA GRUPA UN-a ZA NEZAKONITA LI┼áAVANJA SLOBODE SUTRA ─ćE FORMALNO OBJAVITI SVOJU ODLUKU

Radna skupina Ujedinjenih naroda za nezakonita li┼íavanja slobode zaklju─Źila je da je osniva─Ź WikiLeaksa Julian Assange bio nezalonito hap┼íen i da je za njim nezakonito raspisana tjeralica.

Ovo je danas potvrdilo i Ministarstvo vanjskih poslova Švedske, a ta radna skupina će svoju odluku objaviti sutra.

┼ávedsko ministarstvo je objavilo: “Radna skupina je zaklju─Źila da je Assange bio uhi─çen bez dovoljno osnova za to i uz kr┼íenje me─Ĺunarodnih normi”.

Prethodno je Assange priop─çio je danas da ─çe se sutra predati britanskoj policiji ako panel UN presudi da nije bio nezakonito uhi─çen.

Assange je na Twitteru napisao ─çe prihvatiti odluku protiv njega ali i da se nada da ─çe mo─çi slobodno oti─çi ako bude u njegovu korist, prenio je britanski BBC.

Odbor pravnih stru─Źnjaka je prikupio dokaze od Velike Britanije i ┼ávedske. Taj panel je i ranije donosio odluke o zakonitosti pritvaranja, iako nema formalan utjecaj na britanske i ┼ívedske vlasti.

“Ako UN sutra priop─çi da sam izgubio spor protiv Ujedinjenog Kraljevstva i ┼ávedske iza─çi ─çu iz veleposlanstva u petak u podne i dozvoliti britanskoj policiji da me uhiti jer nema zna─Źajnog izgleda za daljnje ┼żalbe”, navedeno je u priop─çenju koje je organizacija WikiLeaks objavila na Twitteru.

U priop─çenju se dodaje da, ako odbor donese odluku u njegovu korist i “utvrdi da su dr┼żavne strane postupale nezakonito”, Assange o─Źekuje da mu se odmah vrati putovnicu i prekinuti daljnji poku┼íaji njegovog uhi─çenja.

Policija Londona je ve─ç priop─çila da ─çe Assangea uhititi ─Źim napusti zgradu ekvadorska veleposlanstva. Uz obja┼ínjenje: da je on optu┼żen za silovanje i da je “europski nalog za njegovo uhi─çenje i dalje na snazi”.

Treba o─Źekivati ÔÇőÔÇőda ─çe radna skupina UN za nezakonita li┼íavanja slobode sada Assangea proglasiti “nezakonito uhi─çenim”. To bi podrazumijevalo da ga ┼ávedska i Velika Britanija odmah oslobode svakog daljnjeg progona i da mu isplate ─Źak i kompenzaciju.

Assange (44) je u ┼ávedskoj optu┼żen za silovanje koje je navodno izvr┼íeno u podru─Źju Stockholma u kolovozu 2010. godine, ┼íto on negira. U lipnju 2012. tra┼żio politi─Źki azil u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izru─Źenje ┼ávedskoj. Assange vjeruje da bi ga ┼ávedska izru─Źila SAD, gdje se suo─Źava s optu┼żbama zbog objavljivanja tisu─ça tajnih dokumenata ameri─Źkih vlasti na svom sajtu.

Assange je 2014. podnio ┼żalbu UN tvrde─çi da je “arbitrarno pritvoren”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,