Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NAPOKON! Radna skupina UN utvrdila da Švedska i Britanija Assangea nezakonito progone

NAPOKON! Radna skupina UN utvrdila da Švedska i Britanija Assangea nezakonito progone

assangeRADNA GRUPA UN-a ZA NEZAKONITA LIŠAVANJA SLOBODE SUTRA ĆE FORMALNO OBJAVITI SVOJU ODLUKU

Radna skupina Ujedinjenih naroda za nezakonita lišavanja slobode zaključila je da je osnivač WikiLeaksa Julian Assange bio nezalonito hapšen i da je za njim nezakonito raspisana tjeralica.

Ovo je danas potvrdilo i Ministarstvo vanjskih poslova Švedske, a ta radna skupina će svoju odluku objaviti sutra.

Švedsko ministarstvo je objavilo: “Radna skupina je zaključila da je Assange bio uhićen bez dovoljno osnova za to i uz kršenje međunarodnih normi”.

Prethodno je Assange priopćio je danas da će se sutra predati britanskoj policiji ako panel UN presudi da nije bio nezakonito uhićen.

Assange je na Twitteru napisao će prihvatiti odluku protiv njega ali i da se nada da će moći slobodno otići ako bude u njegovu korist, prenio je britanski BBC.

Odbor pravnih stručnjaka je prikupio dokaze od Velike Britanije i Švedske. Taj panel je i ranije donosio odluke o zakonitosti pritvaranja, iako nema formalan utjecaj na britanske i švedske vlasti.

“Ako UN sutra priopći da sam izgubio spor protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske izaći ću iz veleposlanstva u petak u podne i dozvoliti britanskoj policiji da me uhiti jer nema značajnog izgleda za daljnje žalbe”, navedeno je u priopćenju koje je organizacija WikiLeaks objavila na Twitteru.

U priopćenju se dodaje da, ako odbor donese odluku u njegovu korist i “utvrdi da su državne strane postupale nezakonito”, Assange očekuje da mu se odmah vrati putovnicu i prekinuti daljnji pokušaji njegovog uhićenja.

Policija Londona je već priopćila da će Assangea uhititi čim napusti zgradu ekvadorska veleposlanstva. Uz objašnjenje: da je on optužen za silovanje i da je “europski nalog za njegovo uhićenje i dalje na snazi”.

Treba očekivati ​​da će radna skupina UN za nezakonita lišavanja slobode sada Assangea proglasiti “nezakonito uhićenim”. To bi podrazumijevalo da ga Švedska i Velika Britanija odmah oslobode svakog daljnjeg progona i da mu isplate čak i kompenzaciju.

Assange (44) je u Švedskoj optužen za silovanje koje je navodno izvršeno u području Stockholma u kolovozu 2010. godine, što on negira. U lipnju 2012. tražio politički azil u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj. Assange vjeruje da bi ga Švedska izručila SAD, gdje se suočava s optužbama zbog objavljivanja tisuća tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Assange je 2014. podnio žalbu UN tvrdeći da je “arbitrarno pritvoren”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,