Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PRETRGLI SE OD POSLA: NASA započela pripreme za dostavljanje ‘velikog komada’ asteroida u orbitu Mjeseca

PRETRGLI SE OD POSLA: NASA započela pripreme za dostavljanje ‘velikog komada’ asteroida u orbitu Mjeseca

mjesec-asteroidKA NJEMU ĆE 2025. POSLATI SVEMIRSKI BROD “ORION” SA DVA ČLANA POSADE, KAO ŠTO SU 1969. POSLALI 2 ČLANA POSADE NA MJESEC

NASA je proglasila pobjednike natječaja za izradu koncepcije automatiziranog svemirskog aparata koji će se za pet godina uputiti ka jednom asteroidu kako bi dostavio njegov fragment u orbitu oko Mjeseca.

To su četiri američke tvrtke, uključujući kćerinska poduzeća najvećih avio-kozmičkih korporacija Boeing i Lockheed Martin, koje se bave znanstvenoi-straživačkim i eksperimentalno-konstruktorskim radovima u cilju stvaranja naprednih modela različite tehnike.

Kako je priopćila NASA, njihovi konkurenti će biti tvrtka Orbital ATK, koja je napravila raketu Antares i teretni svemirski brod Cygnus, kao i tvrtka Space Systems / Loral, koja je specijalizirana za proizvodnju svemirskih tehnologija, uključujući satelite za vezu.

Space Systems / Loral pripada kanadskoj korporaciji MacDonald, Dettwiller and Associates, koja je napravila automatsku ruku-manipulator koja se uspješno koristi u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Sada im predstoji da u narednih nekoliko mjeseci zajedno s Laboratorijem za reaktivno kretanje u Pasadeni (država Kalifornija) izraditi koncepciju aparata (satelita) koji će “loviti” asteroid.

U drugoj fazi natječaja, od četiri varijante biti će izabrana jedna, i tvrtka koja pobijedi bavit će se izgradnjom i lansiranjem svoje konstrukcije po narudžbi NASA-e.

Takav način rada “omogućit da se smanje troškovi i financijski rizik”, smatra NASA. Po njezinoj procjeni, ukupna vrijednost programa, ne računajući troškove lansiranja raketa-nosača, iznosit 1,25 milijardi dolara.

Prošle godine su američki stručnjaci napravili scenarij prema kojem će se realizirati “asteroidski projekt”.

Odustali su od ideje da se u Mjesečevu orbitu dostavi cijeli asteroid i riješili prebaciti tamo njegovu krhotinu ili veliki komad koji već leži na njegovoj površini.

U tom cilju će do 2020. godine ka asteroidu na koji padne izbor stručnjaka biti poslan spomenuti “automatizirani aparat”. Njemu predstoji uhvatiti fragment nebeskog tijela u metalnu zamku i dostaviti ga do prirodnog satelita Zemlje.

Zatim će se 2025. godine u Mjesečevu orbitu uputiti svemirski brod s ljudskom posadom Orion, čak 50 godina nakon pauze neletenja na Mjesec, koji je svoj ​​prvi eksperimentalni let u automatskom režimu imao 2014. godine.

Putovanje do fragmenta asteroioda i slijetanje na njegovu površinu izvest će dva čovjeka. Očekuje se da će njihov randevu sa nebeskim tijelom trajati 25 dana i da će omogućiti da se dobiju jedinstveni podaci o njegovom sastavu i strukturi.

Kako ističu u NASA-i, u svim fazama biti će korištene nove tehnologije koje će pomoći da se pripremi let na Mars s ljudskom posadom i koje će doprinijeti zaštiti sigurnosti Zemlje od asteoridske prijetnje.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,