Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » 80% GRAĐANA TO MISLI: Sjedinjene Države su najkorumpiranija zemlja na svijetu, a prodaju drugima ‘borbu protiv korupcije’

80% GRAĐANA TO MISLI: Sjedinjene Države su najkorumpiranija zemlja na svijetu, a prodaju drugima ‘borbu protiv korupcije’

korupcija-ameriZA AMERIKANCE JE KORUPCIJA BEZ PRETJERIVNAJA – NACIONALNI SPORT

U jednom trenutku uvriježeno je postalo vjerovanje da je Rusija – jedna od najkorumpiranijih zemalja u svijetu. Naravno, za razliku od SAD koje su najpravnije od svih pravnih država.

U kontekstu nedavnih izjava američkog Ministarstava financija i Bijele kuće o korupciji u Rusiji dobili smo odličan povod da još jednom prodiskutiramo o ustaljenim stereotipima naše informacijske konfrontacije.

Tendencija nije nova i, u suštini, je vrlo jednostavna: Bijela kuća ponovno pokušava Rusiju predstaviti nekom vrstom istočnog despotizma, u kojem bez rodbinskih i prijateljskih veza ili mita ništa se ne može ništa učiniti.

Po stoti put pisati da činovnici u Washingtonu odreda vjeruju “analitičarima” ruske liberalne oporbe, nekako je, da budem iskren, nedostojno. Kao i pisati o tome da je oporbeni trend o “uzajamnoj povezanosti u vrhovima ruske vlasti” istrošen još 2013. godine kada se suočio s objektivnom realnošću.

Ruski diskurs se također, generalno, nije ontološki izmijenio: oni se konstantno zalažu za vlastiti i tuđi suverenitet i nemiješanje u unutarnje stvari bilo koje suverene države. Bilo da je to miješanje vojno, političko ili informacijsko.

Ali, pitanje korupcije je ipak važnije, i to iz mnogo različitih aspekata. Na primjer, na razini stereotipa. U jednom trenutku postalo je uobičajeno vjerovanje da je Rusija – jedna od najkorumpiranijih zemalja u svijetu. Naravno,: za razliku od SAD koje su najpravnije od svih pravnih država.

Međutim, još prošle godine tvrtka Gallup je objavio istraživanje, prema kojem “oko osamdeset posto Amerikanaca smatra da je korupcija u strukturama vlasti jedan od najozbiljnijih problema u zemlji … Broj američkih građana, zabrinutih zbog širenja korupcije u strukturama vlasti, za manje od desetljeća povećao se za 20% “.

Ipak, razina zabrinutosti zbog korupcije – još uvijek nije sama korupcija. Na kraju krajeva, možda je to neka vanjska informacijska agresija, kojoj je podvrgnuto stanovništvo Sjedinjenih Država, pa ono stoga vidi probleme, tamo gdje ih zapravo nema?

“75% američkih građana smatra svoju vladu korumpiranom”

Ako pretpostavimo da je sve ovo neka vrsta vanjskih utjecaja, oni ipak nekako previše sveobuhvatno utječu na američko društvo.

Na primjer, 13. siječnja ove godine isti taj institut Gallup je proveo anketu o tome koliko su obični Amerikanci zadovoljni vlašću. Ispostavilo se da je samo 23% stanovništva zadovoljno načinom na koji se stvari odvijaju u zemlji, od kojih je tek 3% bilo vrlo zadovoljno. Usput, u siječnju 2015. godine zadovoljnih je bilo 32%. Generalno gledano, ovo ni u kom slučaju nije većina.

I ponovno ću skrenuti pozornost na činjenicu da nije bilo nikakvih sudskih procesa, prijetećih poruka FBI i NSA. Sve otmjeno i uglađeno. Pa, pomislit ćeš, Snowden je predao još jednu porciju tajnih informacija. Treba Snowdena okriviti, a ne korupcionaše “.

Osim toga, i onako više od polovice birača govori o korupciji u vlasti, ali svejedno izlazi na izbore i rezignirano glasa.

Što više, korupcija u SAD je praktično nacionalni sport. Ona se ne tiče samo politike. Tamo su primjetni skandali i sa Federalnim rezervama, i sa “otklanjanjem posljedica tornada i poplava”, i u socijalnoj sferi.

Pri čemu u SAD, gdje tiskara novca radi 25 sati dnevno, sume koje odlaze nikuda, dosežu astronomske razmjere.

U krugovima ruske liberalne nesistemske oporbe se dive razmjerima proračuna Sjedinjenih Država, koji nam u usporedbi s proračunom od Rusije, govori, da je Rusija – jadna zemlja. Ali, znate li da je bolje biti siromašniji, ali pošteniji nego imati “tajni proračun” od bilijun dolara.

Što se tiče tvrdnji Bijele kuce upućenih protiv Rusije, moglo bi se odgovoriti standardno: “A zato se kod vas crnci linčuju!”, Ali, realno gledano, problem nije u tome. Stvar je u tome što stereotipi ne odgovaraju istini.

Potrebno je jednostavno i mirno prihvatiti činjenicu da su Sjedinjene Države danas najkorumpiranija zemlja na svijetu. Odnositi se prema tome mirno, čak i sa suosjećanjem prema američkom narodu.

Na kraju krajeva, nas su također devedesetih godina kljukali pričama da “svaki narod ima vladu kakvu zaslužuje”.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , , ,