Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Finci ne žele u NATO! BRAVO!

Finci ne žele u NATO! BRAVO!

finska-natoSvega 27 posto Finaca podržava ulazak svoje zemlje u NATO, pokazuju istraživanja javnog mnijenja

Iako finske vlasti pripremaju službenu procjenu mogućih posljedica ulaska zemlju u Sjevernoatlantskom savez, docent Sveučilišta u Helsinkiju Johan Bekman smatra da je mogućnost da Finska uđe u NATO vrlo mala.

Za sastavljanje procjene imenovana su četiri stručnjaka, među kojima je i bivši veleposlanik te zemlje u Rusiji Rene Niberg. Pretpostavlja se da će procjena mogućeg ulaska Finske u NATO biti gotova već na proljeće.

Prema riječima docenta Sveučilišta u Helsinkiju Johana Bekmana, bez obzira na stav finskih vlasti, popularnost NATO-a među običnim Fincima vrlo je mala.

“Naravno, nameće se pitanje zbog čega je stvorena ovakva skupina? Mislim da je to rezultat pritiska prije svega SAD i skupina koje propagiraju njihove interese u Finskoj. Popularnost NATO-a među Fincima vrlo je niska, bez obzira na to što Finska, kao i mnoge druge zemlje, u ovom trenutku surađuje s NATO-om. Posljednji podaci pokazuju da samo 27 posto Finaca navija za članstvo u NATO-u. Ostali ovakav korak ne podržavaju”, rekao je Bekman za Sputnjik.

On je naveo da su među stručnjacima koji trebaju procijeniti moguće posljedice stupanja Finske u NATO i oni koji se zalažu protiv toga.

“Vidio sam spisak stručnjaka koji trebaju pripremiti procjenu mogućnosti stupanja u NATO i rizika koji prijete Finskoj od članstva u Savezu. Svakako ima ljudi koji su već ranije objavili šta će biti bolje ako se Finska bude držala podalje od članstva u ovoj organizaciji. To je, na primjer, bivši veleposlanik u Rusiji i Njemačkoj Rene Niberg. On je nedavno izjavio da Finska i Švedska trebaju ostati izvan NATO-a.”, naveo je Bekman.

On je dodao da je uvjeren da Finska neće odustati od svog neutralnog statusa.

“Zemlja u ovom trenutku ima dobru, konstruktivnu vanjsku politiku temelju neutralnosti, tako da je ovo nerealna varijanta. Uvjeren sam da Finska nikada neće biti članica NATO-a. Postavljati to pitanje je jednostavno apsurdno”, zaključio je Bekman.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,