Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MIGRANTI NADIRU I PREKO ARKTIKA: Rusi blokirali granicu prema Norve┼íkoj!

MIGRANTI NADIRU I PREKO ARKTIKA: Rusi blokirali granicu prema Norveškoj!

rusija-arktik-vojniciRusija je priop─çila da je “iz sigurnosnih razloga” zatvorila granicu s Norve┼íkom na Arktiku zbog migranata koje je ta zemlja po─Źela da vra─ça na rusku teritoriju

Nakon ┼íto je nedavno Norva┼íka vratila u Rusiju autobus sa 13 migranata, ┼íto je izazvalo kritike UN i nevladinih organizacija, norve┼íka vlada je saop─çila da ─çe, na zahtjev Moskve, “privremeno” suspendirati sporno vra─çanje migranata u arkti─Źku podru─Źje Rusije, prenose agencije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zahra izjavila je da je Moskva u obavijestila Oslo o svojoj odluci da ─çe blokirati povratak migranata preko grani─Źnog prijelaza Borisoglebsk-Storski na krajnjem sjeveru.

Ona je navela da Rusija poduzima mjere iz sigurnosnih razloga i da se one temelje na bilateralnim sporazumima s Norveškom.

Norveška policija je nedavno autobusom vratila 13 migranata na ruski teritorij na temelju nedavne odluke da se osobe koje su legalno boravile u Rusiji vraćaju u tu zemlju po hitnom postupku, ne razmatrajući njihov zahtjev za azil.

Nevladine organizacije i UNHCR su zbog toga kritizirali Oslo, izraziv┼íi zabrinutost da bi te osobe na ruskoj strani mogle biti prepu┼ítene same sebi na polarnoj temperaturi, ili kasnije biti protjerane u rizi─Źne zemlje.

U studenom 2015. godine norve┼íka desni─Źarska vlada je donijela odluku da migranti, koji su legalno ┼żivjeli u Rusiji, ili su u tu zemlju u┼íli legalno treba odmah biti vra─çeni u tu zemlju jer je Rusija sigurna, prenosi AFP.

Oko 5.500 migranata, mahom iz Sirije, Afganistana, Iraka i Irana prešlo je iz Rusije u Norvešku prošle godine, krajnju destinaciju na njihovom putu preko Arktika ka Europi, navodi AFP.

Norve┼íka nije ─Źlanica EU, ali je u Schengenskoj zoni.
 
(Tanjug/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,