Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MIGRANTI NADIRU I PREKO ARKTIKA: Rusi blokirali granicu prema Norveškoj!

MIGRANTI NADIRU I PREKO ARKTIKA: Rusi blokirali granicu prema Norveškoj!

rusija-arktik-vojniciRusija je priopćila da je “iz sigurnosnih razloga” zatvorila granicu s Norveškom na Arktiku zbog migranata koje je ta zemlja počela da vraća na rusku teritoriju

Nakon što je nedavno Norvaška vratila u Rusiju autobus sa 13 migranata, što je izazvalo kritike UN i nevladinih organizacija, norveška vlada je saopćila da će, na zahtjev Moskve, “privremeno” suspendirati sporno vraćanje migranata u arktičku područje Rusije, prenose agencije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zahra izjavila je da je Moskva u obavijestila Oslo o svojoj odluci da će blokirati povratak migranata preko graničnog prijelaza Borisoglebsk-Storski na krajnjem sjeveru.

Ona je navela da Rusija poduzima mjere iz sigurnosnih razloga i da se one temelje na bilateralnim sporazumima s Norveškom.

Norveška policija je nedavno autobusom vratila 13 migranata na ruski teritorij na temelju nedavne odluke da se osobe koje su legalno boravile u Rusiji vraćaju u tu zemlju po hitnom postupku, ne razmatrajući njihov zahtjev za azil.

Nevladine organizacije i UNHCR su zbog toga kritizirali Oslo, izrazivši zabrinutost da bi te osobe na ruskoj strani mogle biti prepuštene same sebi na polarnoj temperaturi, ili kasnije biti protjerane u rizične zemlje.

U studenom 2015. godine norveška desničarska vlada je donijela odluku da migranti, koji su legalno živjeli u Rusiji, ili su u tu zemlju ušli legalno treba odmah biti vraćeni u tu zemlju jer je Rusija sigurna, prenosi AFP.

Oko 5.500 migranata, mahom iz Sirije, Afganistana, Iraka i Irana prešlo je iz Rusije u Norvešku prošle godine, krajnju destinaciju na njihovom putu preko Arktika ka Europi, navodi AFP.

Norveška nije članica EU, ali je u Schengenskoj zoni.
 
(Tanjug/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , ,