Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » FENOMENALNA tvrdnja japanskog profesora: Otkrio sam način pomoću kojeg mogu čitati tuđe MISLI!’

FENOMENALNA tvrdnja japanskog profesora: Otkrio sam način pomoću kojeg mogu čitati tuđe MISLI!’

citanje-misliJapanski profesor tvrdi kako je otkrio način na koji može pročitati nečije misli prije nego što ih ta osoba zapravo i izgovori

Studija je usmjerena na pronalaženje veze između zvučnih valova koje proizvodi govor i moždanih valova izazvanih neposredno prije samog govora.

Kako bi došao do ovog zaključka, profesor Toshimasa Jamazaki s Instituta za tehnologiju Kyushu tražio je od nekoliko skupina sudionika svih spolova i starosti da izgovore posebne riječi na japanskom jeziku – “kreni” “škare” i “par”.

Zajednička stvar ovim riječima je ta da imaju veoma sličan valni oblik koji proizvode, i kada su izgovorene i kada se prešute.

Jamazakijevi istraživači su potom mjerili promjene električnih aktivnosti u području frontalnog režnja mozga, koji je odgovoran za jezik.

Sudionici istraživanja su izgovarali prethodno spomenute tri riječi, a istraživači su provodili svoja mjerenja. Ono što su otkrili jest veza koja se proteže od trenutka kada se slovo formira u mozgu do trenutka dok ga usta ne izgovore.

Ključ za takvu vezu je takozvani “potencijal spremnosti” – mehanizam poznat po tome što mijenja ponašanje moždanih valova.

Kada je um svjesno pripremljen za riječ, Jamazaki je utvrdio da potencijal spremnosti mijenja valne oblike do dvije sekunde prije nego što se sama riječ izgovori.

Tim koji je radio na ovom istraživanju je izjavio da su sada na pravom putu da poboljšaju metode dešifriranja čitavih riječi i rečenica.

Također ovo vide i kao potencijal za ispitivanje govornih invaliditeta i možda čak i način da se nijemim ljudima omogući govor.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(b92.net,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,