Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Moskva Amerikancima: Više vježbajte da u Siriji ne bombardirate svadbe i bolnice

Moskva Amerikancima: Više vježbajte da u Siriji ne bombardirate svadbe i bolnice

rusija-sirija-amerikaGlasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije – Marija Zaharova – posavjetovala je koaliciji koju u zračnim udarima po Iraku i Siriji predvode SAD da se “usredotoči na ciljeve koji nisu civilni i humanitarni objekti”

Na taj način je prokomentirala izjavu glasnogovornika State Departmenta, John Kirbyja, da SAD neće biti protiv ako se Rusija koncentrira na humanitarne isporuke Sirijcima, a ne na avio-udare po sirijskoj opoziciji.

Ova izjava je Zaharovoj dala priliku da ironično izjavi:

“Mi nećemo imati ništa protiv ako se Amerikanci skoncentriraju na uvježbavanje tehnike avio-udara i zahvaljujući tome prestanu bombardirati ‘svadbe i objekte Liječnika bez granica”.

Ona je istodobno ukazala Kirbyju da Rusija Siriji već pune četiri godine šalje humanitarnu pomoć, pa dodala:

“Problem je u tome što State Departman vidi samo ono u Siriji što sam izmisli. Sve je kao u slučaju Ukrajine: u kamionima s humanitarnom pomoći vidjeli su tenkove”.

Službena Moskva je istovremeno odreagirala i na izjavu francuskog ministra obrane, Jean-Yves Le Driana, da ga djelovanja ruske avijacije u Siriji još nisu uvjerila da je njezin prioritet borba protiv Islamske države.

Glasnogovornik Ministarstva obrane RF – general Igor Konašenkov – prvo je rekao da je Drianova izjava u Rusiji izazvala nedoumice i čuđenje, pa naglasio:

“Napominjemo gospodinu ministru da je glavni i jedini cilj operacije ruske avijacije u Siriji – uništenje najvećeg žarišta međunarodnog terorizma koji prošle godine zamalo nije progutao cijelu teritoriju države koja je članica Ujedinjenih naroda. Uostalom, efekti udara Zračno-kozmičkih snaga Rusije u Siriji mjere se i stotinama gradova i naselja koja je od tada oslobodila sirijska vojske i snage patriotske oporbe, a i sa 1000 četvornih kilometara sirijske zemlje oslobođene od terorista”.

Konašenkov je ovome još podvukao:

“Zato nemamo razloga da Francuze uvjeravamo u učinkovitost svojih avio-udara. Neka ih uvjeravaju oni koji su im obećali da će osvetiti francuske građane koji su poginuli 13. studenoga u Parizu.”
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , , , , ,