Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » ‘Odinova vojska’ uvodi reda na ulicama Finske: Skupine mu┼íkaraca ujedinjene protiv migranata

‘Odinova vojska’ uvodi reda na ulicama Finske: Skupine mu┼íkaraca ujedinjene protiv migranata

odinova-vojskaPoslijednjih mjesec dana skupine mu┼íkaraca u crnim jaknama s vikin┼íkim simbolima sve su ─Źe┼í─ça pojava u gradovima Finske, oni nisu nasilni, oni poma┼żu policiji

Oni patroliraju gradovima diljem Finske u potrazi za migrantima. Radi se “Odinovoj vojsci”, skupini ekstremnih desni─Źara koji no─çu patroliraju ulicama kako bi branili “prave Fince” od migranata, pi┼íe VOA.

Finci otpo─Źetka nisu s pozitivom prihva─çali ideju o doseljavanju izbjeglica i migranata. Jo┼í ljetos zabilje┼żeni su brojni slu─Źajevi napada na izbjeglice, a napada─Źi su uglavnom nosili kapulja─Źe KKK-a.

Potkraj pro┼íle godine skupina mladi─ça u gradi─çu Kemi uspostavili su “Odinovu vojsku”, svake su no─çi patrolirali ulicama grada te gra─Ĺane ─Źuvali od “opasnih” migranata.

Pravi je problem nastao kad su oformljene “podru┼żnice” iste te vojske i u ostalim gradovima Finske. Tad je i policija shvatila da se radi o opasnoj skupini ekstremnih desni─Źara. Grupa je pogotovo postala aktivna nakon ┼íto je na proslavi Nove godine i u Helsinkiju zabilje┼żeno nekoliko seksualnih napada na ┼żene.

Skupina jo┼í nije postala nasilna, tvrde da samo ┼żele pomo─çi policiji koja se te┼íko nosi sa svojim obavezama. Policija ih pak ne dira, rekli su samo da patroliranje ulicama nije zlo─Źin.

“U Finskoj je naglo porasla stopa kriminala od trenutka kada su ti islamisti do┼íli u na┼íu zemlju”, rekli su ─Źlanovi skupine koji redovito organiziraju demonstracije pod sloganomo “Migranti nisu dobrodo┼íli”.

I policija je potvrdila da se stopa seksualnog nasilja uznemiravanja u Finskoj gotovo udvostru─Źila u odnosu na pro┼ílu godinu, no ipak to ne ┼żele povezivati s brojnim tra┼żiteljima azila. ─îak 32 tisu─Źe ljudi pro┼íle je godine zatra┼żilo azil u Finskoj, dok je tek godinu prije taj broj iznosio 3.600 ljudi.

Ve─çina Finaca tvrdi da se protivi no─çnim patrolama ekstremnih desni─Źara i neonacista, no ipak se previ┼íe ne bune na njihove aktivnosti. Finska vlada bila je ne┼íto jasnija – nasilje ne─çe tolerirati.

Skupina djeluje u 23 finska grada

“Da razjasnimo jednu stvar – jedino policija mo┼że dr┼żati red u ovoj zemlji, nitko vi┼íe”, izjavio je premijer Juha Sipila.

U sjedi┼ítu Odinove vojske, gradi─çu Kemiju, mladi─çe u crnom mo┼że se vidjeti svakodnevno. Ulice su ih pune i no─çu, ─Źak i kad se temperatura spusti na 30 stupnjeva ispod nule. Skupina djeluje u 23 finska grada.

“Po na┼íem mi┼íljenju, muslimani uzrokuju nesigurnost i porast kriminala. Mi smo patriotska organizacija koja ─çe se boriti za bijelu Finsku”, pi┼íe na web stranici pokreta.

Neki se ─Źlanovi od gore navedene izjave ipak ogra─Ĺuju, rekav┼íi kako ─çe braniti i pomagati ljudima bez obzira na to koja im je boja ko┼że.

Policija jo┼í nije zabilje┼żila sukobe izme─Ĺu Odinovih vojnika i migranata, no budno prate rast skupine za koju sigurnosne slu┼żbe smatraju da blisko sura─Ĺuje s ekstremisti─Źkim pokretima.

Njema─Źki mediji pi┼íu da “Odinova vojska” radi sasvim konkretno, kad susretne imigrante, pitaju ih za dokumente. Ukoliko su imigranti ilegalno u zemlji ili rade probleme, “Odinova vojska” zove policiju. Oni sami ne rje┼íavaju problem.
 

 
(index.hr,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,