Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » NAMA STRAVIČNO, NJIMA NORMALNO: Taharrush – arapski muslimanski ‘grupni način silovanja’ došao je i u Europu

NAMA STRAVIČNO, NJIMA NORMALNO: Taharrush – arapski muslimanski ‘grupni način silovanja’ došao je i u Europu

arapi-silovanjeSvjetska je javnost upoznala “taharrush” za Arapskog proljeća i prosvjeda u Kairu, kad je na trgu Tahrir silovana američka novinarka Lara Logan. No žene u tom dijelu svijeta otprije znaju za tu torturu

Monstruozan čin kada skupina muškaraca na ulici okruži ženu te je, u pažljivo organiziranom scenariju, seksualno zlostavlja – od diranja do silovanja, a onda je najčešće i pokrade – nazivali su flertom (mu’āksa), dok egipatske zagovornice ljudskih i ženskih prava nisu napravile iskorak i počele govoriti o praksi koja je žene otjerala s ulica i javnih prostora, te joj je napokon prije desetak godina dodijeljeno pravo ime – “taharrush” (grupno seksualno uznemiravanje).

Upravo je ta praksa ritualiziranog nasilja, koju neki zovu “arapska igra silovanja”, ono što smo vidjeli u novogodišnjoj noći diljem Njemačke, ali i Europe, kazali su u njemačkom Federalnom kriminalističkom uredu.

“Taharrush” se odvija u javnom prostoru (koji je za žene, posebice ako se njime kreću same, u mnogim društvima prostor nesigurnosti) i uvijek u gomili.

Svjetska je javnost upoznala “taharrush” za vrijeme Arapskog proljeća i prosvjeda u Kairu, kad je na trgu Tahrir silovana američka novinarka Lara Logan.

No i puno prije toga su žene u tom dijelu svijeta prolazile istu torturu. Skupina nasilnika podijeli se u skupine i okruži žrtvu u tri kruga.

Vanjski krug djeluje kao štit, središnji čine promatrači zlostavljanja, a unutrašnji napada žrtvu.

U gužvi i buci, kao što je bilo za demonstracija, ali i u novogodišnjoj noći, napadi prolaze neprimijećeno.


Slaba ili nikakva reakcija i sankcioniranje nasilnika te odnos prema ženama koje trebaju dokazati nevinost da bi mogle optužiti za silovanje, toj su praksi dale maha, a nasilnike ohrabrile da od flerta krenu na fizičke nasrtaje, piše tako Hind Ahmed Zaki sa Sveučilišta u Washingtonu.

U Europi su takvi napadi novost, iako su i dosad sporadično zabilježeni, primjerice na koncertima, ali su se snage reda libile nazvati ga “taharrushom” i zbog opasnosti od poistovjećivanja svih imigranata s nasilnicima koji imaju ime i prezime.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(vecernji.hr,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , ,