Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Mainstream mediji konačno priznali: Dodavanje fluorida u vodu je bez koristi za javno zdravlje

Mainstream mediji konačno priznali: Dodavanje fluorida u vodu je bez koristi za javno zdravlje

fluorid-vodna-casaFluor koji se već dugo dodaje u našu pitku vodu radi poboljšanja oralnog zdravlja, vjerojatno je beskorisan, no i jako štetan za zdravlje ljudi

b, ali velike stomatološkig udruge diljem svijeta stalno promiče dodavanje fluorida u našu pitku vodu.

“Tužna priča je u tome što je vrlo malo učinjeno u posljednjih nekoliko godina kako bi se osiguralo da je fluoridacija je uvijek potrebna i kako bi se osiguralo da se štetni učinci se ne dogode”, kaže dr Philippe Grandjean, zdravstveni istraživač okoliša i liječnik na Sveučilištu Harvard.

Malo povijesti

U ranim 1930-ima napravljena je veza između fluorida i obnavljanja zuba – i jačih i zdravijijh zubi.

Do sredine 40-ih američko Javno zdravstvo je bilo uvjereno da će umjetna fluoridizacija pitke vode u količini od 1,0 ppm-a pružiti bolje oralno zdravlje bez uzrokovanja truljnje zuba zbog viška fluoridacije.

U 1945., počeli su dodali fluorid u testiranu vodoopskrbu, a do 1950. godine proglasili su veliki uspjeh u testiranju, te izvjestili smanjenje od 50 posto u zubnim šupljinama, kvarenju.

U isto vrijeme, ljudi su počeli poboljšavati svoje oralne zdravstvene navike i došlo je do povećanja u korištenju fluorne paste za zube, čak i previše.

Od tada, fluoridizacija pitke vode se provodi u društvu radi poboljšanje oralnog zdravlja. Preporuča se da svaka zajednica u svoju vodoopskrbu dodaju ovu štetnu tvar.

“Moraju se opravdati prisiljavajući ljude na to, pogotovo one koji to ne žele – to je kršenje načela informiranog pristanka”, izjavio je profesor Pavao Connett koji predaje kemiju na Sveučilištu St Lawrence, u New Yorku, već 23 godina, te je pomogao postaviti akivističku udrugu Fluorid Action Network u SAD-u


On je iizjavio je The Guardian. “Možete povezati to sa činjenicom da jednom kada ga stavite u vodu ne možete kontrolirati dozu ili kome taj fluor ide.”

“Studije opisuju fluorid kao “neurološki otrov’ koji trebapozvati na uzbunu”, dodao je.

Učinkovitost nikada nije dokazana

Nedavno je The Guardian izvijestio da se mnogi zdravstveni stručnjaci pozivaju na moratorij na fluoriranje vode.

Isticanje prednosti fluoridirane vode, za razliku od onog fluorida koji se izravno primjenjuje na zubima, zapravo su nedokazane.

Stephen Peckham, direktor i profesor zdravstvene politike u središtu Kentskog sveučilišta za studij zdravstvenih usluga, upozorava: “Fluoridizacija vode je provedena prije statistika o svojoj sigurnosti i učinkovitosti.”

“Možda vam se čini da je to dobra ideju natrag u 1950.-tim godinama, kada je uporaba dentalinih proizvoda koji sadrže fluor, kao što su tekućine za ispiranje i zubne paste, nisu bile toliko rasprostranjene kao danas.

Međutim, ovih dana se to ne čini nužnim ili korisnim, i može čak i štetiti vašem zdravlju.

Neke novije studije tvrde da je fluoridizacija pitke vode povezana s rakom kostiju kod dječaka, kao i raka mokraćnog mjehura, hipotireozom, prijelomima kuka i smanjenim IQ kod djece.

“To se događa od 1950. godine i oni još uvijek imaju iste argumente u istom istraživanju,” izjavio je Peckham za The Guardian. “
 
(preveo:NSP)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,