Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Mainstream mediji kona─Źno priznali: Dodavanje fluorida u vodu je bez koristi za javno zdravlje

Mainstream mediji kona─Źno priznali: Dodavanje fluorida u vodu je bez koristi za javno zdravlje

fluorid-vodna-casaFluor koji se već dugo dodaje u našu pitku vodu radi poboljšanja oralnog zdravlja, vjerojatno je beskorisan, no i jako štetan za zdravlje ljudi

b, ali velike stomatolo┼íkig udruge diljem svijeta stalno promi─Źe dodavanje fluorida u na┼íu pitku vodu.

“Tu┼żna pri─Źa je u tome ┼íto je vrlo malo u─Źinjeno u posljednjih nekoliko godina kako bi se osiguralo da je fluoridacija je uvijek potrebna i kako bi se osiguralo da se ┼ítetni u─Źinci se ne dogode”, ka┼że dr Philippe Grandjean, zdravstveni istra┼żiva─Ź okoli┼ía i lije─Źnik na Sveu─Źili┼ítu Harvard.

Malo povijesti

U ranim 1930-ima napravljena je veza izme─Ĺu fluorida i obnavljanja zuba – i ja─Źih i zdravijijh zubi.

Do sredine 40-ih ameri─Źko Javno zdravstvo je bilo uvjereno da ─çe umjetna fluoridizacija pitke vode u koli─Źini od 1,0 ppm-a pru┼żiti bolje oralno zdravlje bez uzrokovanja truljnje zuba zbog vi┼íka fluoridacije.

U 1945., po─Źeli su dodali fluorid u testiranu vodoopskrbu, a do 1950. godine proglasili su veliki uspjeh u testiranju, te izvjestili smanjenje od 50 posto u zubnim ┼íupljinama, kvarenju.

U isto vrijeme, ljudi su po─Źeli pobolj┼íavati svoje oralne zdravstvene navike i do┼ílo je do pove─çanja u kori┼ítenju fluorne paste za zube, ─Źak i previ┼íe.

Od tada, fluoridizacija pitke vode se provodi u dru┼ítvu radi pobolj┼íanje oralnog zdravlja. Preporu─Źa se da svaka zajednica u svoju vodoopskrbu dodaju ovu ┼ítetnu tvar.

“Moraju se opravdati prisiljavaju─çi ljude na to, pogotovo one koji to ne ┼żele – to je kr┼íenje na─Źela informiranog pristanka”, izjavio je profesor Pavao Connett koji predaje kemiju na Sveu─Źili┼ítu St Lawrence, u New Yorku, ve─ç 23 godina, te je pomogao postaviti akivisti─Źku udrugu Fluorid Action Network u SAD-u

On je iizjavio je The Guardian. “Mo┼żete povezati to sa ─Źinjenicom da jednom kada ga stavite u vodu ne mo┼żete kontrolirati dozu ili kome taj fluor ide.”

“Studije opisuju fluorid kao “neurolo┼íki otrov’ koji trebapozvati na uzbunu”, dodao je.

U─Źinkovitost nikada nije dokazana

Nedavno je The Guardian izvijestio da se mnogi zdravstveni stru─Źnjaci pozivaju na moratorij na fluoriranje vode.

Isticanje prednosti fluoridirane vode, za razliku od onog fluorida koji se izravno primjenjuje na zubima, zapravo su nedokazane.

Stephen Peckham, direktor i profesor zdravstvene politike u sredi┼ítu Kentskog sveu─Źili┼íta za studij zdravstvenih usluga, upozorava: “Fluoridizacija vode je provedena prije statistika o svojoj sigurnosti i u─Źinkovitosti.”

“Mo┼żda vam se ─Źini da je to dobra ideju natrag u 1950.-tim godinama, kada je uporaba dentalinih proizvoda koji sadr┼że fluor, kao ┼íto su teku─çine za ispiranje i zubne paste, nisu bile toliko rasprostranjene kao danas.

Me─Ĺutim, ovih dana se to ne ─Źini nu┼żnim ili korisnim, i mo┼że ─Źak i ┼ítetiti va┼íem zdravlju.

Neke novije studije tvrde da je fluoridizacija pitke vode povezana s rakom kostiju kod dje─Źaka, kao i raka mokra─çnog mjehura, hipotireozom, prijelomima kuka i smanjenim IQ kod djece.

“To se doga─Ĺa od 1950. godine i oni jo┼í uvijek imaju iste argumente u istom istra┼żivanju,” izjavio je Peckham za The Guardian. “
 
(preveo:NSP)

TRUMP: NIJEMCI ─ćE PROSVJEDIMA, KAOSOM I NEREDIMA SVRGNUTI ANGELU MERKEL
MISTERIJ NESTALOG AVIONA: Tra┼żili malezijski Boeing, na dnu oceana uo─Źili objekt sli─Źan ostacima zrakoplova

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,

reklama