Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kako prodati rat i suosje─çanje prema imigrantima?!

Kako prodati rat i suosje─çanje prema imigrantima?!

ratna-propagandaPropaganda koristi prije svega metode manipulacije svijesti ljudi, zna─Źi koristi ljudske slabosti u prepoznavanju razli─Źitih dru┼ítvenih ciljeva i ciljeva pojedinca i naravno koristi emocije kao klju─Źnu ljudsku osobinu u manipulaciji

Propaganda, fenomen u povijesti komunikacije, mo┼że se definirati kao tajno oru┼żje kojim se ostvaruje nevjerojatna mo─ç u manipulaciji ljudima

Poznato je da je propaganda jedan od temeljnih stupova rata, a posljednji primjer – nagli interes zapadnih medija za sirijsko naselje mada, jo┼í jednom je pokazao da smo svjedoci novog ─Źina propagandnog rata.

Poslije dokaza da su humanitarnu pomo─ç zapravo blokirale pobunjeni─Źke antivladine grupe, jasno je da je rije─Ź o novom ─Źinu propagandnog rata i jo┼í jednom poku┼íaju Assadove demonizacije.

Od po─Źetka sirijskog sukoba, a naro─Źito poslije uklju─Źivanja Rusije u borbu protiv terorizma, takvih primjera bilo je jo┼í: la┼żne tvrdnje da je Rusija bombardirala bolnicu, prikazivanje ruskih snimaka s terena u funkciji dokazivanja uspje┼ínih rezultata me─Ĺunarodne koalicije, objavljivanje informacija o navodnom ubijanju civila iz neprovjerenih izvora poput sirijskog Opservatorija za ljudska prava, centra u kome je zaposlen samo jedan ─Źovjek koji informacije objavljuje iz Velike Britanije oslanjaju─çi se, po vlastitom priznanju, isklju─Źivo na izvore me─Ĺu sirijskim ustanicima koje sponzoriraju SAD.

O propagandnoj mo─çi koja se primjenjuje u ratovima razgovarali smo s autorom knjige “Propaganda” i predava─Źem na Visokoj ┼íkoli za propagandu i PR, profesorom Darkom Tadi─çem.

Propaganda ima ogroman potencijal, mo┼że se primijeniti u gotovo svim podru─Źjima. Koje metode koriste propagandisti za oblikovanje na┼íih stavova?

Propaganda je stara koliko i ljudska civilizacija, odnosno komunikacija uop─çe. Ona koristi jedan specifi─Źan oblik komunikacije i koristi brojne komunikolo┼íke, sociolo┼íke i fenomenolo┼íke fenomene u promatranju ljudskog bi─ça kako bi manipulirala njegovim stavovima i mi┼íljenjem radi odre─Ĺenih ciljeva pojedinih interesnih skupina, bez obzira na to da li se odnosi na sferu politike, ekonomije ili bilo koje druge djelatnosti.

Koje su to osnovne metode koje koriste propagandisti?

Propaganda koristi prije svega metode manipulacije svijesti ljudi, zna─Źi koristi ljudske slabosti u prepoznavanju razli─Źitih dru┼ítvenih ciljeva i ciljeva pojedinca, a to su prije svega njegova slabost da razmi┼ílja na jedan kontinuiran i racionalan na─Źin i naravno koristi emocije kao klju─Źnu ljudsku osobinu u manipulaciji prihva─çanja odre─Ĺenih ideja i usvajanja pona┼íanja koje se ┼żeli od strane onih koji propaganda primjenjuje. Dakle emocije su klju─Ź za dobru propagandu svake vrste.

Krivotvorenje i fabriciranje vijesti postali su provjeren, u─Źinkovit na─Źin za takozvanu prodaju rata. Da li je pretjerano re─çi da je ratna propaganda strahovito oru┼żje u rukama ─Źovjeka?

Ratna propaganda jeste strahovito oru┼żje. Upravo pi┼íem novu knjigu na temu tiho oru┼żje za ne─Źujne ratove koja govori o tome da je propaganda zapravo jedan od glavnih stupova za vo─Ĺenje rata.

Propaganda se u ratovima u ljudskoj povijesti primjenjivala otkada se i zna za po─Źetak prvih ratova. ─îak i ─Źuveni kineski filozof Sun Tzu napisao je seriju tekstova o primjeni propagandnih metoda. To je neka vrsta psiholo┼íkog ratovanja, kako se to zove u specifi─Źnoj vojnoj terminologiji.

I ona se i dan-danas koristi. Kao što su danas ratovi totalni, tako je totalna i propaganda. I podjednako se primjenjuje kako prema jedinicama i vojskama koje sudjeluju u ratovima tako i prema civilnoj populaciji.


Ratna propaganda se, dakle, uspješno primjenjivala i prije nastanka televizije

Naravno, ratna propaganda je bila oduvijek poznata, i prije nego ┼íto je izmi┼íljeno ljudsko pismo. Prije toga usmenim glasinama, propaganda se vrlo lako i uspje┼íno ┼íirila kao jedan specifi─Źan vid komunikacije.

Naravno, ljudska povijest govori o razli─Źitim metodama i tehnikama propagande, da bi u 20. stolje─çu propaganda dosegla svoje zlatno doba zahvaljuju─çi televiziji i drugim sredstvima masovne komunikacije. Danas u informativnoj eri, mi zapravo ┼żivimo u eri propagande.

Koji su osnovni ciljevi ratne propagande i kako se ona provodi?

Prvi cilj ratne propagande je da se mnoga politi─Źka, vojna i ekonomska sredstva postignu prije nego ┼íto se upotrijebi oru┼żje. A kada otpo─Źnu oru┼żani sukobi, onda se propaganda koristi da se slomi prije svega moral, psiholo┼íka stabilnost protivnika i naro─Źito lidera koji upravljaju protivni─Źkom stranom.

Kada govorimo o propagandi, neizostavna je uloga medija, i ─Źini se da ┼íto je neka teza neuverljivija na prvi pogled ona zapravo bolje prolazi kod masa

Mediji su zapravo glavno sredstvo propagande, imaju─çi u vidu da je propaganda masovno sredstvo komunikacije. Propaganda se ne provodi na osobnoj razini. Mo┼że, ali tada se druga─Źije zove. Mediji su, dakle, osnova propagande. Bez medija nema propagande, i interesantno je da onoliko koliko propaganda oblikuje medije, toliko i mediji oblikuju propagandu.

Na koji na─Źin mediji oblikuju propagandu?

Mediji oblikuju propagandu upravljanjem emocijama i slabostima ljudskog organizma, a ta slabost se ogleda u tome da ljudsko biće generalno slabo misli, dakle slabo koristi mozak u racionalnom objašnjavanju svijeta i pojava u njemu. Propaganda uspješno koristi sve slabosti bazirane na emocijama.

Je li za uspješnu propagandu neophodna i kontrola medija?

Apsolutno. To je osnovni preduvjet. Da bi propaganda bila uspje┼ína, obavezno je da odre─Ĺeni mediji budu pod kontrolom, fizi─Źkom kontrolom, ┼íto se posti┼że kupnjom i vlasni┼ítvom nad medijima. Ako danas znamo da recimo na zapadnoj hemisferi stotinjak obitelj kontrolira kompletnu medijsku sferu, onda vam je jasno kolika je mo─ç propagande.

Pored televizije, danas se propaganda vrlo uspje┼íno provodi i putem dru┼ítvenih mre┼ża, zahvaljuju─çi njihovom sve ve─çem utjecaju

Pojavom interneta i dru┼ítvenih mre┼ża propaganda je dobila jo┼í jedan mo─çni alat u ┼íirenju utjecaja, tako da moderna propaganda sve vi┼íe postaje digitalna propaganda koja se ┼íiri putem interneta. Taj razvoj ─çe se tek osjetiti i tek se o─Źekuje njegov maksimum.

Kako umanjiti moć kojom propagandisti kreiraju mišljenje i manipuliraju javnim mnijenjem?

Jedini na─Źin je edukacija stanovni┼ítva o tehnikama kojima se propaganda provodi i na─Źinima da se ona tuma─Źi. Propaganda zapravo manipulira na┼íim ┼żeljama i ostalim ljudskim instinktima. Recimo reklama, kao dopu┼íteni oblik propagande, najbolji je primjer za to.

Mi sve manje mislimo svojom glavom, name─çu nam se odre─Ĺene ┼żelje koje zapravo nemaju realnu potrebu u stvarnosti. Pohlepa je uvijek bila jedan od glavnih motiva ljudskog funkcioniranja, i propaganda to vrlo uspje┼íno koristi obe─çavaju─çi nam ┼żivot u iluzijama koji nema realno upori┼íte u stvarnosti.
 
(sputniknews.com/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,