Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ZBOG PROFITA I KAOSA: Amerikanci i NATO priznali da su u Afganistanu uzalud ratovali

ZBOG PROFITA I KAOSA: Amerikanci i NATO priznali da su u Afganistanu uzalud ratovali

VOJSKA VLADE U KABULU (AFGANISTAN) OSTALA BEZ TREĆINE VOJNIKA, VEĆINA PREŠLA NA STRANU TALIBANA

Amerikanci i njihovi saveznici iz NATO priznali su da su u Afganistanu uzalud ratovali.

Njemački tjednik Der Spiegel objavio je da se u tajnom izvješću NATO priznaje da će se situacija u Afganistanu tijekom 2016-te samo dalje pogoršavati zato što je vojska marionetske vlade u Kabulu već “izgubila trećinu vojnika” i da nije u stanju se odgovoriti obavezama koje pred njom stoje.

Zemlje NATO-a su u afganistansku vojsku uložile milijarde dolara, a u spomenutom izvješću se priznaje da samo jedna njena pješačka postrojba – od ukupno 101 postrojbi – može biti ocijenjena kao “učinkovita”.

Dalje: da se za 38 može reći da “imaju značajne probleme”.

Čak deset afganistanskih bataljona (svaki ima po 600 vojnika) ocijenjeno je “nesposobni za borbu”.

Der Spiegel navodi i dio izvješća u kojem se precizira da je afganistanska vojska tijekom 2015-te imala vrlo velike gubitke (povećani za 42 posto), a da to dovelo do masovnog dezertiranja.

Njemački list prenosi da je vojska vlade u Kabulu ostala bez svakog trećeg vojnika i da je većina prešla na stranu Talibana.

Ovaj islamistički pokret krajem rujna je zauzeo grad Kunduz (300.000 stanovnika), a upravo opsjeda grad Gazni koji je sjedište istoimene provincije.

Talibani su počeli iz svoje zemlje izbacuju i Islamsku državu. Najžešće bore se vode u istočnoj provinciji Nangarhar.
 
(fakti.org/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,