Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BRAVO! Premijeri Finske i ┼ávedske rekli ne ulasku u NATO savez

BRAVO! Premijeri Finske i Švedske rekli ne ulasku u NATO savez

Ne─çu_Nato-finska-svedskaFinska i ┼ávedska se ne bi trebali pridru┼żiti bilo kojem vojnom savezu, navodi se u zajedni─Źkom priop─çenju premijera dviju zemalja, Juhe Sipil├Ą i Stefana L├Âfvene, prenosi finski list Svenska

Dvojica premijera su rekli da su protok izbjeglica u Europu, teroristi─Źki napadi u Francuskoj, borbe u Ukrajini, pove─çane vojne aktivnosti na Baltiku i takozvana “Islamska dr┼żava” pogor┼íali sigurnosnu situaciju u Europi.

“U ovim doga─Ĺajima vidimo ozbiljan izazov za europsku sigurnost, najve─çi jo┼í od vremena Hladnog rata”, izjavili su Sipil├Ą i L├Âfvene.

“Finska i ┼ávedska nisu uklju─Źene u vojne saveze.Vjerujemo da je to za nas dobro i na┼íe iskustvo treba uzeti u obzir pri ocjeni aktualnih prijetnji. Ono tako─Ĺer pridonosi odr┼żavanju stabilnosti i sigurnosti Sjeverne Europe kao cjeline”, rekli su premijeri Finske i ┼ávedske.

Sipil├Ą i L├Âfvene su naglasili “kako ne biraju liniju izolacije i sura─Ĺivat ─çe ÔÇőÔÇős drugim narodima i organizacijama – nordijskim zemljama, balti─Źkim dr┼żavama, EU, OESS-om i UN-om, kao i NATO savezom, iako nisu ─Źlanovi ovog vojnog saveza”.


Prema premijerima, finsko-┼ívedska vojna suradnja je tako─Ĺer napravila va┼żan korak naprijed.

“To su zajedni─Źke vje┼żbe, ja─Źanje razmjene informacija, uporaba pomorskih i zra─Źnih luka u dvije zemlje. U skladu s politi─Źkim odlukama svake od dviju dr┼żava, mogli bismo raditi zajedno u vremenima krize i oru┼żanog sukoba”, izjavili su premijeri.

Treba podsjetiti da je ne tako davno ulazak Finske i ┼ávedske u NATO savez bio vrlo aktualna tema. S po─Źetkom krize u Ukrajini 2014. se povela ┼żestoka kampanja kako bi se Finska i ┼ávedska na brzinu uklju─Źile u NATO, ali nijedan poku┼íaj nije urodio plodom. U isto vrijeme je u rujnu potvr─Ĺeno da je broj dr┼żavljana ┼ávedske koji podr┼żavaju ideju o ulasku dr┼żave u Sjevernoatlantski savez u ─Źetiri mjeseca porastao za 10%, tako da je javno mnijenje o tom pitanju podijeljeno na pola.

U Finskoj je prolje─çe na parlamentarnim izborima pobijedila je oporbena stranka Juhe Sipil├Ą “Centar”, koja se protivi ulasku Finske u NATO.

U ljeto je ─Źelnik ministarstva obrane Finske, Jussi Niinist├Â, predlo┼żio se stvaranje ujedinjenih oru┼żanih snaga sa ┼ávedskom, koje bi bile jedinstvena alternativa NATO savezu na samom sjeveru Europe.
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,