Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » BRAVO! Premijeri Finske i Švedske rekli ne ulasku u NATO savez

BRAVO! Premijeri Finske i Švedske rekli ne ulasku u NATO savez

Neću_Nato-finska-svedskaFinska i Švedska se ne bi trebali pridružiti bilo kojem vojnom savezu, navodi se u zajedničkom priopćenju premijera dviju zemalja, Juhe Sipilä i Stefana Löfvene, prenosi finski list Svenska

Dvojica premijera su rekli da su protok izbjeglica u Europu, teroristički napadi u Francuskoj, borbe u Ukrajini, povećane vojne aktivnosti na Baltiku i takozvana “Islamska država” pogoršali sigurnosnu situaciju u Europi.

“U ovim događajima vidimo ozbiljan izazov za europsku sigurnost, najveći još od vremena Hladnog rata”, izjavili su Sipilä i Löfvene.

“Finska i Švedska nisu uključene u vojne saveze.Vjerujemo da je to za nas dobro i naše iskustvo treba uzeti u obzir pri ocjeni aktualnih prijetnji. Ono također pridonosi održavanju stabilnosti i sigurnosti Sjeverne Europe kao cjeline”, rekli su premijeri Finske i Švedske.

Sipilä i Löfvene su naglasili “kako ne biraju liniju izolacije i surađivat će ​​s drugim narodima i organizacijama – nordijskim zemljama, baltičkim državama, EU, OESS-om i UN-om, kao i NATO savezom, iako nisu članovi ovog vojnog saveza”.

Prema premijerima, finsko-švedska vojna suradnja je također napravila važan korak naprijed.

“To su zajedničke vježbe, jačanje razmjene informacija, uporaba pomorskih i zračnih luka u dvije zemlje. U skladu s političkim odlukama svake od dviju država, mogli bismo raditi zajedno u vremenima krize i oružanog sukoba”, izjavili su premijeri.

Treba podsjetiti da je ne tako davno ulazak Finske i Švedske u NATO savez bio vrlo aktualna tema. S početkom krize u Ukrajini 2014. se povela žestoka kampanja kako bi se Finska i Švedska na brzinu uključile u NATO, ali nijedan pokušaj nije urodio plodom. U isto vrijeme je u rujnu potvrđeno da je broj državljana Švedske koji podržavaju ideju o ulasku države u Sjevernoatlantski savez u četiri mjeseca porastao za 10%, tako da je javno mnijenje o tom pitanju podijeljeno na pola.

U Finskoj je proljeće na parlamentarnim izborima pobijedila je oporbena stranka Juhe Sipilä “Centar”, koja se protivi ulasku Finske u NATO.

U ljeto je čelnik ministarstva obrane Finske, Jussi Niinistö, predložio se stvaranje ujedinjenih oružanih snaga sa Švedskom, koje bi bile jedinstvena alternativa NATO savezu na samom sjeveru Europe.
 
(altermainstreaminfo.com.hr/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,