Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAMO NAM JE OVO JOŠ TREBALO NA BALKANU: Amerika naoružava Hrvatsku zbog pritiska na Srbiju

SAMO NAM JE OVO JOŠ TREBALO NA BALKANU: Amerika naoružava Hrvatsku zbog pritiska na Srbiju

m270-raketeIsporukom balističkih projektila M270 Hrvatskoj Sjedinjene Države žele da izvrše pritisak na Srbiju da se odluči za pristupanje širim euroatlantskim integracijama

Također, time se forsira i odustajanje Srbije od politike neutralnosti, ocjenjuje Marko Ćustić, glavni i odgovorni urednik hrvatskog vojnog magazina Defender

“To je jedini razlog zbog kojeg će Hrvatska dobiti balističke rakete M270 od SAD”, istaknuo je Ćustić u izjavi Tanjugu.

On je rekao da ima razumijevanje za reakcije iz Srbije, koje su bile vrlo negativne.

“Ne vjerujem da je to raketa koju bi Hrvatska upotrijebila protiv Srbije. Ovaj sustav, međutim, stvara neravnotežu snaga”, objasnio je on.

Stoga su, prema njegovim riječima, reakcije iz Srbije razumljive, ali i isprovocirane, jer je jasno da je Amerika riješila prisiliti srpsku vlast da se odluče za pristupanje širim euroatlantskim integracijama i prestanu s politikom neutralnosti.

Ćustićev magazin je objavio i da Hrvatska pregovora s Norveškom o nabavi raketnog sustava NASAMS za potrebe svojih oružanih snaga.

List navodi da su dužnosnici Oružanih snaga Hrvatske tijekom nedavnog posjeta Norveškoj prikupili informacije o sustavu NASAMS srednjeg dometa, koji je proglašen viškom u toj zemlji.

Kad je riječ o američkim raketama, glavni i odgovorni urednik hrvatskog magazina ukazuje da postoji mogućnost da SAD ne isporuči ove rakete Hrvatskoj ako Srbija napravi ustupke.

Ćustić je naveo da je domet M270 oko 300 kilometara, ali da ne smatra da te rakete predstavljaju prijetnju po regiji.

Istovremeno je ukazao da je nabava raketnog sustava dio obrane NATO-a i da u tome Hrvatska kao članica mora sudjelovati.

Ćustić je uvjeren da je naoružavanje i modernizacija Oružanih snaga Hrvatske američkom opremom dobro isplanirana američka akcija, s ciljem da se “pritisne” Srbija da ubrza donošenje odluke o političkoj budućnosti.

On je podsjetio da je srpska premijer Aleksandar Vučić prilikom posjeta Rusiji dogovorio vojno-tehničku suradnju i dodao da vjeruje da će se uskoro vidjeti što je od toga ostvarljivo, pošto u Srbiju u siječnju dolazi Dmitrij Rogozin, zamjenik ruskog premijera zadužen za obrambenu politiku.
 

 
(sputniknews.com,youtube.com/uredio:NSP)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,