Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Da li kršćani i muslimani vjeruju u istog boga?

Da li kršćani i muslimani vjeruju u istog boga?

muslimani-krscani-bogNa društvenim mrežama prije skoro mjesec dana povela se rasprava o tome da li muslimanii kršćani vjeruju u istog Boga

Rasprava je pokrenuta nakon što je profesorica političkih znanosti s jednog privatnog koledža u Illinoisu, Larycia Alaine Hawkins, na svom profilu na Facebooku napisala svoje stavove o ove dvije religije i rekla, između ostalog, da ona smatra da kršćani i muslimani vjeruju u istog Boga.

“Religiozno se solidariziram s muslimanima zato što su oni, kao i ja, koja sam kršćanka, narod knjige, a slažem se s izjavom pape Franje da vjerujemo u istog Boga.

“Hawkins je ovom izjavom mislila na govor pape u kom je on rekao da su kršćani i muslimani “braća i sestre”.

Zbog ove izjave, profesorica Larycia bi mogla dobiti otkaz, a sa koledža na kojem radi su rekli da su donijeli odluku da je za sada suspendiraju iz teoloških razloga jer je njena izjava narušila vjeru ove ustanove.

“Iako su islam i kršćanstvo monoteističke vjere, mi smatramo da postoje fundamentalne razlike među njima, uključujući njihov stav o bogu i njegovom odnosu prema čovječanstvu, putu spasa i molitvama”, napisali su čelnici koledža u svojoj službenoj izjavi.

Međutim, zbog svega toga su se oglasili i drugi teolozi, koji pak tvrde da kršćanstvo i islam imaju slična vjerovanja, uključujući i zajedničko vjerovanje u istog Boga.

Što vi mislite?
 

I don’t love my Muslim neighbor because s/he is American.I love my Muslim neighbor because s/he deserves love by…

Posted by Larycia Alaine Hawkins on Thursday, December 10, 2015

 
(b92.net/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,