Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Da li kr┼í─çani i muslimani vjeruju u istog boga?

Da li kršćani i muslimani vjeruju u istog boga?

muslimani-krscani-bogNa dru┼ítvenim mre┼żama prije skoro mjesec dana povela se rasprava o tome da li muslimanii kr┼í─çani vjeruju u istog Boga

Rasprava je pokrenuta nakon ┼íto je profesorica politi─Źkih znanosti s jednog privatnog koled┼ża u Illinoisu, Larycia Alaine Hawkins, na svom profilu na Facebooku napisala svoje stavove o ove dvije religije i rekla, izme─Ĺu ostalog, da ona smatra da kr┼í─çani i muslimani vjeruju u istog Boga.

“Religiozno se solidariziram s muslimanima zato ┼íto su oni, kao i ja, koja sam kr┼í─çanka, narod knjige, a sla┼żem se s izjavom pape Franje da vjerujemo u istog Boga.

“Hawkins je ovom izjavom mislila na govor pape u kom je on rekao da su kr┼í─çani i muslimani “bra─ça i sestre”.

Zbog ove izjave, profesorica Larycia bi mogla dobiti otkaz, a sa koled┼ża na kojem radi su rekli da su donijeli odluku da je za sada suspendiraju iz teolo┼íkih razloga jer je njena izjava naru┼íila vjeru ove ustanove.

“Iako su islam i kr┼í─çanstvo monoteisti─Źke vjere, mi smatramo da postoje fundamentalne razlike me─Ĺu njima, uklju─Źuju─çi njihov stav o bogu i njegovom odnosu prema ─Źovje─Źanstvu, putu spasa i molitvama”, napisali su ─Źelnici koled┼ża u svojoj slu┼żbenoj izjavi.

Me─Ĺutim, zbog svega toga su se oglasili i drugi teolozi, koji pak tvrde da kr┼í─çanstvo i islam imaju sli─Źna vjerovanja, uklju─Źuju─çi i zajedni─Źko vjerovanje u istog Boga.

Što vi mislite?
 

I don’t love my Muslim neighbor because s/he is American.I love my Muslim neighbor because s/he deserves love by…

Posted by Larycia Alaine Hawkins on Thursday, December 10, 2015

 
(b92.net/uredio:NSP)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,