Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » JOŠ JEDAN KAOS NA ISTOKU: Gotovo je! Kurdi proglašavaju NEZAVISNOST!

JOŠ JEDAN KAOS NA ISTOKU: Gotovo je! Kurdi proglašavaju NEZAVISNOST!

ankara-turska-protesti-kurdiKurdske skupine održale su sastanak na jugoistoku Turske i pozvale na proglašenje autonomije u trenutku dok turske snage vode sukobe s kurdskim pobunjenicima, kojih je, prema podacima agencija do sada ubijeno preko 200

Kurdski izvori ističu da turske snage ubijaju i civile.

Poziv na proglašenje autonomije dolazi dva dana nakon zasjedanja Demokratskog Narodnog Kongresa (DTK), koji je sastavljen od više kurdskih nevladinih organizacija, u turskom jugoistočnom gradu Diyarbakir.

“Pravičan otpor koji pruža naš narod protiv politika koje degradiraju kurdski problem je u svojoj suštini zahtjev za lokalnom samoupravom i lokalnoj demokracijom”, navodi se u konačnom tekstu rezolucije koja nosi naziv “Deklaracija političke odluke o pitanju samouprave”.

Nema sumnje da će ovaj poziv dodatno eskalirati napetosti i sukobe između Kurda i turskih vlasti koje se oštro protive bilo kakvoj autonomiji koja bi eventualno mogla voditi u proglašenje kurdske države.

Turski predsjednik Recep Erdogan rekao je u svom posljednjem govoru da Turska nikada neće dozvoliti stvaranje nove države unutar njenih granica.
 
(vestinet.rs/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,