Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » RUSIJA UPOZORILA CIJELI SVIJET: O─Źekujte sva┼íta, NATO sprema “─Źudovi┼ínu provokaciju”!

RUSIJA UPOZORILA CIJELI SVIJET: O─Źekujte sva┼íta, NATO sprema “─Źudovi┼ínu provokaciju”!

putin-natoDok ameri─Źki ┼íef diplomacije John Kerry ovih dana boravi u Moskvi i sa kolegom Sergej Lavrovim razgovarati o rje┼íavanju problema u Siriji, dotle NATO na ─Źelu sa SAD nastavlja ┼íirenje i opasno pribli┼żavanje ruskim grani─Źnim polo┼żajima

Sljede─ça u redu za pro┼íirenje je Crna Gora, ┼íto Rusija do┼żivljava kao izravan prst u oko. S obzirom na to da ne daje ploda politika uvreda i me─Ĺunarodne izolacije – ┼íto je Kerry i otvoreno priznao u utorak – koja se provodi prema Moskvi ve─ç skoro dvije godine, kao i to da Rusija preuzima inicijativu u Siriji i na Bliskom istoku u cjelini, Amerikanci smatraju da je neophodno obnoviti komunikaciju s Kremljom.

Koju su, uzgred, upravo oni sami prekinuli u prolje─çe pro┼íle godine. Ali ako se sagleda ┼íira slika, dolazi se do zaklju─Źka – u pona┼íanju SAD i NATO mijenja se samo donekle retorika, ali ne i politika. Pogotovo vojna.

NATO JE NEPRIJATELJ

Sjevernoatlantska vojna alijansa nastavlja ┼íiriti vojno prisustvo i ja─Źati aktivnosti du┼ż ruskih granica, priop─çio je nedavno na─Źelnik General┼ítaba Oru┼żanih snaga RF, general armije Valerij Gerasimov. General koga je predsjednik Vladimir Putin pro┼ílog mjeseca nagradio najvi┼íim vojnim odlikovanjem – Ordenom Svetog ─Éor─Ĺa, posebno je naglasio da vojna politika NATO-a nema prijateljski znak prema Rusiji i zato uznemirava.

Diplomatskim rje─Źnikom, general Gerasimov je poru─Źio ono ┼íto odavno osje─çaju gra─Ĺani Rusije i njen dr┼żavni vrh – NATO je neprijatelj!

Kako je istakao na─Źelnik General┼ítaba na brifingu za vojne ata┼íee akreditirane u Moskvi, NATO pove─çava vojno prisustvo na ruskim granicama, provode─çi vojnu politiku koja nije prijateljska .

General je objasnio da narastanju problema naru┼íavanja strate┼íke ravnote┼że snaga prije svega vodi postavljanje globalnog sustava proturaketne obrane (PRO) i razvoj “principijelno novih sredstava oru┼żane borbe”, uklju─Źuju─çi i hipersoni─Źno naoru┼żanje.

Drugi element je kori┼ítenje u me─Ĺunarodnim odnosima ekonomskih, politi─Źkih i informacijskih instrumenata, protestnih potencijala stanovni┼ítva, radikalnih, ekstremisti─Źkih organizacija i privatnih vojnih tvrtka, dodao je Gerasimov.

“Ukupnost navedenih razloga, kao i prisustvo starih me─Ĺunarodnih proturje─Źnosti, daju priliku za nastanak novih i eskalaciju ve─ç postoje─çih konflikata. Na┼żalost, s godinama se njihov broj ne smanjuje ve─ç se samo uve─çava “, objasnio je ┼íef G┼á. Prema njegovim rije─Źima, destabilizacija situacije na Bliskom istoku, u zemljama Afrike i u Afganistanu, stvorila je prijetnju ┼íirenja terorizma na druga podru─Źja, uklju─Źuju─çi RF.

Ova prijetnja, ukazao je Gerasimov, potaknula je ruske vlasti na vojnu operaciju protiv terorista u Siriji. Kako je naglasio, svojim djelovanjima Rusija “doprinosi objedinjavanju napora vladinih snaga i odreda sirijske oporbe u razbijanju terorista”. Sa ciljem li┼íavanja terorista financiranja, ruska avijacija uni┼ítava u Siriji rafinerije i pretakali┼íta nafte pod kontrolom Islamske dr┼żave, kao i transport nafte i njenih derivata u mjestima njihovog grupiranja i na rutama kretanja ka turskoj granici, zaklju─Źio je general Gerasimov.

Samo tri dana prije brifinga Gerasimova, odr┼żan je i pro┼íireni kolegij ruskog Ministarstva obrane, na kome je sudjelovao i predsjednik Putin. Pored svega ostalog, ovaj kolegij osta─çe upam─çen i po pojavljivanju “─Źudne karte” na velikom video-zidu u sali Ministarstva obrane.

Naime, samo dva tjedna po upu─çivanju NATO pozivnice Crnoj Gori da se pridru┼żi Savezu, Moskva je, tijekom govora ministra obrane Sergeja Shojgua, projektirala zemljopisnu kartu Europe, s NATO zastavama koje prekrivaju zemlje ─Źlanice. Veliko iznena─Ĺenje je bilo predstavljanje Srbije i Crne Gore kao jedne dr┼żave, odnosno u granicama nekada┼ínje SR Jugoslavije!

Ako se zna da je na istoj karti Ukrajina ucrtana bez Krima, a Gruzija bez Abhazije i Ju┼żne Osetije, onda ostaje samo mogu─çnost da je rije─Ź o ozbiljnoj politi─Źkoj poruci – da ─çe se Moskva boriti da sprije─Źi ulazak Crne Gore u NATO. Na koji na─Źin, to samo u Kremlju znaju.

ZAPADNJACI BRANE RUSIJU OD ZAPADA

Uostalom, evo ┼íto je Shojgu govorio, dok ga je Putin promatrao s tako─Ĺer vrlo zagonetnim izrazom lica: “Nastavljaju se tendencije zao┼ítravanja vojnopoliti─Źke situacije u svijetu, posebno u Europi, u Centralnoj Aziji i na Bliskom istoku. Primje─çuje se dosljedno ┼íirenje NATO bloka. Za relativno kratko vrijeme on se pro┼íirio skoro dvostruko, popunjavaju─çi se s 12 novih ─Źlanica.


Danas se aktivno pripremaju za ulazak i Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Ukrajina. U interesnu sferu Saveza uvla─Źe se Finska, ┼ávedska, Srbija i Moldavija. Samo u ovoj godini, u zemljama Baltika, Poljskoj i Rumunjskoj, NATO kontingent pove─çao se po broju zrakoplova osmostruki, a po koli─Źini vojnika – trinaestostruko.

Na njihovom teritoriju dodatno je preba─Źeno do 300 tenkova i oklopnih transportera, postavljaju se sustavi proturaketne obrane Id┼żis ESOR u Rumunjskoj i Poljskoj. Na teritorijama Belgije, Italije, Nizozemske, Njema─Źke i Turske nalazi se oko 200 ameri─Źkih nuklearnih avionskih bombi, predvi─Ĺeno je njihovo obnavljanje. U razli─Źitim stupnjevima gotovosti dr┼żi se 310 nosa─Źa aviona.

U cilju dostizanja informacijske nadmo─çi zemalja NATO nad Rusijom, u Talinu je instaliran centar kiberneti─Źke sigurnosti, au Rigi – centar naprednog iskustva u podru─Źju strate┼íke propagande. ”

Sve ovo poti─Źe brojne analize i komentare u Moskvi, ali posebno je zanimljivo kada sami Zapadnjaci brane Rusiju od Zapada. Me─Ĺu njima je i Julijeta Kijeza, Talijan koji je dva desetlje─ça proveo kao dopisnik iz Moskve, a potom je bio i zastupnik ljevice u Europskom parlamentu. Simptomati─Źno je da je Kijeza 90-ih godina me─Ĺu prvima u svijetu javno upozorio na pogubnost tada┼ínjeg dr┼żavnog te─Źaja Rusije.

Sada pak, ve─ç mjesecima, upozorava da je sukob s Rusijom katastrofalan za Europu. Njegova najnovija teza glasi: Zapad priprema ─Źudovi┼ínu provokaciju, s ciljem da se podigne neprobojna barijera izme─Ĺu Rusije i Europe, a takvu akciju treba prije svega o─Źekivati ÔÇőÔÇőu Ukrajini, ili pribalti─Źkim zemljama.

Kijeza tvrdi da su tri balti─Źke dr┼żave okupirane od strane NATO-a i da se natovci sada osje─çaju tamo kao kod ku─çe. “To nisu kolonije, one su postale NATO gubernije. Zato je tamo mogu─çe, ako bude neophodno, u svakom trenutku oboriti NATO avione i onda za to optu┼żiti Rusiju. To bi bila najpo┼żeljnija varijanta za ove provokatore”, smatra Kijeza.

Prema njegovim rije─Źima, isto tako osjetljive to─Źke mogu biti Moldavija i Pridnjestrovlje. “Sve je ve─ç isprobano i uvje┼żbano. ─îeka se odgovaraju─çi momenat za aktiviranje odgovaraju─çeg scenarija. I njega ─çe aktivirati!

Nije sigurno da ─Źak i predsjednik Obama zna o tome. To su stvari koje se odvijaju mimo njega”, zaklju─Źuje Talijan, koji se svojedobno proslavio svojom proro─Źkom i otre┼żnjuju─çe knjigom “Zbogom, Rusijo!”.

Kao eho Kijezinih rije─Źi, pojavila se i zabrinjavaju─ça analiza ameri─Źkog magazina “Forbes”, u kojoj se upozorava da je Rusija u stanju u roku od dva-tri dana poraziti NATO u pribalti─Źkim dr┼żavama, kao i da “Putin mo┼że pobijediti NATO i slomi slaba┼íni politi─Źki poredak u Europi”.

Zapad, prijete analiti─Źari “Forbesa”, mo┼że se suo─Źi s ruskom “invazijom bez upozorenja” i da bude postavljen pred svr┼íen ─Źin da su njegove teritorije osvojene! Ovaj mra─Źni “izvje┼í─çe” sadr┼żi i zaklju─Źak potpuno suprotan onome kome bi pribjegao svako normalan – ako zna da je ugro┼żen i “slaba┼ían”.

Umjesto da posavjetuje zapadnim liderima da ┼íto prije normaliziraju odnose s Rusijom i tako se osiguraju od “invazije”, “Forbes” nudi sasvim suprotan put: stratezi NATO-a treba da se spreme za razmjenu nuklearnih udara s Moskvom, a SAD treba hitno prebaciti u Europu svoje raketne sustave “Patriot”, ratne helikoptere i drugu vojnu tehniku, kako bi pru┼żili silovit odgovor “potencijalnom agresoru”.

PRIPREMA JAVNOG MNJENJA ZAPADA

Cilj ovakvih ratnohu┼íka─Źkih napisa, kojima u posljednje dvije godine obiluje zapadni tisak, je priprema javnog mnijenja za nasilne akcije prema Rusiji. I Moskva ─çe, javljeno je forbsovcima, udariti ba┼í na Pribaltiku. A mogu─çe je da ─çe taj udar biti obaranje NATO aviona, kako to predvi─Ĺa Julijeta Kijeza. Tada bi NATO dobio “puno pravo” da aktivira svoju povelju, po kojoj napad na jednu ─Źlanicu predstavlja napad na sve.

Bio bi to savr┼íen scenarij uvla─Źenja Europe u vojni sukob s Rusijom. Nije NATO slu─Źajno okru┼żio ruske granice na ─Źitavom zapadnom pravcu. I nije japanski parlament slu─Źajno pro┼ílog mjeseca odobrio upotrebu vojske u inozemstvu – prvi put poslije Drugog svjetskog rata. A najmanje od svega je slu─Źajnost ┼íto Turska ba┼í sada pravi kaos na Crnom moru i ju┼żnom obodu Rusije.

Ako Moskva nastavi voditi samostalnu politiku i ako ne pristane na ameri─Źke uvjete za rje┼íavanje sirijskog pitanja – sasvim je mogu─ça “─Źudovi┼ína provokacija”. Me─Ĺutim, bar bi Europa trebala znati da ─çe ruski odgovor u tom slu─Źaju biti ne manje ─Źudovi┼ían.
 
(Bogdan ─Éurovi─ç, Pe─Źat)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,