Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » RUSIJA UPOZORILA CIJELI SVIJET: Očekujte svašta, NATO sprema “čudovišnu provokaciju”!

RUSIJA UPOZORILA CIJELI SVIJET: Očekujte svašta, NATO sprema “čudovišnu provokaciju”!

putin-natoDok američki šef diplomacije John Kerry ovih dana boravi u Moskvi i sa kolegom Sergej Lavrovim razgovarati o rješavanju problema u Siriji, dotle NATO na čelu sa SAD nastavlja širenje i opasno približavanje ruskim graničnim položajima

Sljedeća u redu za proširenje je Crna Gora, što Rusija doživljava kao izravan prst u oko. S obzirom na to da ne daje ploda politika uvreda i međunarodne izolacije – što je Kerry i otvoreno priznao u utorak – koja se provodi prema Moskvi već skoro dvije godine, kao i to da Rusija preuzima inicijativu u Siriji i na Bliskom istoku u cjelini, Amerikanci smatraju da je neophodno obnoviti komunikaciju s Kremljom.

Koju su, uzgred, upravo oni sami prekinuli u proljeće prošle godine. Ali ako se sagleda šira slika, dolazi se do zaključka – u ponašanju SAD i NATO mijenja se samo donekle retorika, ali ne i politika. Pogotovo vojna.

NATO JE NEPRIJATELJ

Sjevernoatlantska vojna alijansa nastavlja širiti vojno prisustvo i jačati aktivnosti duž ruskih granica, priopćio je nedavno načelnik Generalštaba Oružanih snaga RF, general armije Valerij Gerasimov. General koga je predsjednik Vladimir Putin prošlog mjeseca nagradio najvišim vojnim odlikovanjem – Ordenom Svetog Đorđa, posebno je naglasio da vojna politika NATO-a nema prijateljski znak prema Rusiji i zato uznemirava.

Diplomatskim rječnikom, general Gerasimov je poručio ono što odavno osjećaju građani Rusije i njen državni vrh – NATO je neprijatelj!

Kako je istakao načelnik Generalštaba na brifingu za vojne atašee akreditirane u Moskvi, NATO povećava vojno prisustvo na ruskim granicama, provodeći vojnu politiku koja nije prijateljska .

General je objasnio da narastanju problema narušavanja strateške ravnoteže snaga prije svega vodi postavljanje globalnog sustava proturaketne obrane (PRO) i razvoj “principijelno novih sredstava oružane borbe”, uključujući i hipersonično naoružanje.

Drugi element je korištenje u međunarodnim odnosima ekonomskih, političkih i informacijskih instrumenata, protestnih potencijala stanovništva, radikalnih, ekstremističkih organizacija i privatnih vojnih tvrtka, dodao je Gerasimov.

“Ukupnost navedenih razloga, kao i prisustvo starih međunarodnih proturječnosti, daju priliku za nastanak novih i eskalaciju već postojećih konflikata. Nažalost, s godinama se njihov broj ne smanjuje već se samo uvećava “, objasnio je šef GŠ. Prema njegovim riječima, destabilizacija situacije na Bliskom istoku, u zemljama Afrike i u Afganistanu, stvorila je prijetnju širenja terorizma na druga područja, uključujući RF.

Ova prijetnja, ukazao je Gerasimov, potaknula je ruske vlasti na vojnu operaciju protiv terorista u Siriji. Kako je naglasio, svojim djelovanjima Rusija “doprinosi objedinjavanju napora vladinih snaga i odreda sirijske oporbe u razbijanju terorista”. Sa ciljem lišavanja terorista financiranja, ruska avijacija uništava u Siriji rafinerije i pretakališta nafte pod kontrolom Islamske države, kao i transport nafte i njenih derivata u mjestima njihovog grupiranja i na rutama kretanja ka turskoj granici, zaključio je general Gerasimov.

Samo tri dana prije brifinga Gerasimova, održan je i prošireni kolegij ruskog Ministarstva obrane, na kome je sudjelovao i predsjednik Putin. Pored svega ostalog, ovaj kolegij ostaće upamćen i po pojavljivanju “čudne karte” na velikom video-zidu u sali Ministarstva obrane.

Naime, samo dva tjedna po upućivanju NATO pozivnice Crnoj Gori da se pridruži Savezu, Moskva je, tijekom govora ministra obrane Sergeja Shojgua, projektirala zemljopisnu kartu Europe, s NATO zastavama koje prekrivaju zemlje članice. Veliko iznenađenje je bilo predstavljanje Srbije i Crne Gore kao jedne države, odnosno u granicama nekadašnje SR Jugoslavije!

Ako se zna da je na istoj karti Ukrajina ucrtana bez Krima, a Gruzija bez Abhazije i Južne Osetije, onda ostaje samo mogućnost da je riječ o ozbiljnoj političkoj poruci – da će se Moskva boriti da spriječi ulazak Crne Gore u NATO. Na koji način, to samo u Kremlju znaju.

ZAPADNJACI BRANE RUSIJU OD ZAPADA

Uostalom, evo što je Shojgu govorio, dok ga je Putin promatrao s također vrlo zagonetnim izrazom lica: “Nastavljaju se tendencije zaoštravanja vojnopolitičke situacije u svijetu, posebno u Europi, u Centralnoj Aziji i na Bliskom istoku. Primjećuje se dosljedno širenje NATO bloka. Za relativno kratko vrijeme on se proširio skoro dvostruko, popunjavajući se s 12 novih članica.

Danas se aktivno pripremaju za ulazak i Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Gruzija, Ukrajina. U interesnu sferu Saveza uvlače se Finska, Švedska, Srbija i Moldavija. Samo u ovoj godini, u zemljama Baltika, Poljskoj i Rumunjskoj, NATO kontingent povećao se po broju zrakoplova osmostruki, a po količini vojnika – trinaestostruko.

Na njihovom teritoriju dodatno je prebačeno do 300 tenkova i oklopnih transportera, postavljaju se sustavi proturaketne obrane Idžis ESOR u Rumunjskoj i Poljskoj. Na teritorijama Belgije, Italije, Nizozemske, Njemačke i Turske nalazi se oko 200 američkih nuklearnih avionskih bombi, predviđeno je njihovo obnavljanje. U različitim stupnjevima gotovosti drži se 310 nosača aviona.

U cilju dostizanja informacijske nadmoći zemalja NATO nad Rusijom, u Talinu je instaliran centar kibernetičke sigurnosti, au Rigi – centar naprednog iskustva u području strateške propagande. ”

Sve ovo potiče brojne analize i komentare u Moskvi, ali posebno je zanimljivo kada sami Zapadnjaci brane Rusiju od Zapada. Među njima je i Julijeta Kijeza, Talijan koji je dva desetljeća proveo kao dopisnik iz Moskve, a potom je bio i zastupnik ljevice u Europskom parlamentu. Simptomatično je da je Kijeza 90-ih godina među prvima u svijetu javno upozorio na pogubnost tadašnjeg državnog tečaja Rusije.

Sada pak, već mjesecima, upozorava da je sukob s Rusijom katastrofalan za Europu. Njegova najnovija teza glasi: Zapad priprema čudovišnu provokaciju, s ciljem da se podigne neprobojna barijera između Rusije i Europe, a takvu akciju treba prije svega očekivati ​​u Ukrajini, ili pribaltičkim zemljama.

Kijeza tvrdi da su tri baltičke države okupirane od strane NATO-a i da se natovci sada osjećaju tamo kao kod kuće. “To nisu kolonije, one su postale NATO gubernije. Zato je tamo moguće, ako bude neophodno, u svakom trenutku oboriti NATO avione i onda za to optužiti Rusiju. To bi bila najpoželjnija varijanta za ove provokatore”, smatra Kijeza.

Prema njegovim riječima, isto tako osjetljive točke mogu biti Moldavija i Pridnjestrovlje. “Sve je već isprobano i uvježbano. Čeka se odgovarajući momenat za aktiviranje odgovarajućeg scenarija. I njega će aktivirati!

Nije sigurno da čak i predsjednik Obama zna o tome. To su stvari koje se odvijaju mimo njega”, zaključuje Talijan, koji se svojedobno proslavio svojom proročkom i otrežnjujuće knjigom “Zbogom, Rusijo!”.

Kao eho Kijezinih riječi, pojavila se i zabrinjavajuća analiza američkog magazina “Forbes”, u kojoj se upozorava da je Rusija u stanju u roku od dva-tri dana poraziti NATO u pribaltičkim državama, kao i da “Putin može pobijediti NATO i slomi slabašni politički poredak u Europi”.

Zapad, prijete analitičari “Forbesa”, može se suoči s ruskom “invazijom bez upozorenja” i da bude postavljen pred svršen čin da su njegove teritorije osvojene! Ovaj mračni “izvješće” sadrži i zaključak potpuno suprotan onome kome bi pribjegao svako normalan – ako zna da je ugrožen i “slabašan”.

Umjesto da posavjetuje zapadnim liderima da što prije normaliziraju odnose s Rusijom i tako se osiguraju od “invazije”, “Forbes” nudi sasvim suprotan put: stratezi NATO-a treba da se spreme za razmjenu nuklearnih udara s Moskvom, a SAD treba hitno prebaciti u Europu svoje raketne sustave “Patriot”, ratne helikoptere i drugu vojnu tehniku, kako bi pružili silovit odgovor “potencijalnom agresoru”.

PRIPREMA JAVNOG MNJENJA ZAPADA

Cilj ovakvih ratnohuškačkih napisa, kojima u posljednje dvije godine obiluje zapadni tisak, je priprema javnog mnijenja za nasilne akcije prema Rusiji. I Moskva će, javljeno je forbsovcima, udariti baš na Pribaltiku. A moguće je da će taj udar biti obaranje NATO aviona, kako to predviđa Julijeta Kijeza. Tada bi NATO dobio “puno pravo” da aktivira svoju povelju, po kojoj napad na jednu članicu predstavlja napad na sve.

Bio bi to savršen scenarij uvlačenja Europe u vojni sukob s Rusijom. Nije NATO slučajno okružio ruske granice na čitavom zapadnom pravcu. I nije japanski parlament slučajno prošlog mjeseca odobrio upotrebu vojske u inozemstvu – prvi put poslije Drugog svjetskog rata. A najmanje od svega je slučajnost što Turska baš sada pravi kaos na Crnom moru i južnom obodu Rusije.

Ako Moskva nastavi voditi samostalnu politiku i ako ne pristane na američke uvjete za rješavanje sirijskog pitanja – sasvim je moguća “čudovišna provokacija”. Međutim, bar bi Europa trebala znati da će ruski odgovor u tom slučaju biti ne manje čudovišan.
 
(Bogdan Đurović, Pečat)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , , , ,