Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » IMIGRANTSKA KRIZA: Židovi masovno sele iz Francuske u Izrael

IMIGRANTSKA KRIZA: Židovi masovno sele iz Francuske u Izrael

zidovi-francuskaUseljavanje židova iz Francuske u Izrael doseglo je ove godine rekordnu razinu, objavile su u četvrtak izraelske vlasti, objašnjavajući to kao posljedicu fizičke i gospodarske nesigurnosti

No ni masovni priljev muslimanskih migranata iz istočnih zemalja koji žele islamizirati Europu, ne ostavlja ravnodušnima francuske Židove.

Gotovo 8000 francuskih židova trebalo bi ove godine stići u Izrael, rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva za imigraciju, ocijenivši da je to “nezapamćen rekord”.

Konačni podaci još nisu dostupni.

U Francuskoj živi između 500.000 i 600.000 židova, što je najveća židovska zajednica u Europi i treća u svijetu nakon Izraela i SAD-a.

Nakon terorističkog napada na trgovinu košer proizvodima u Parizu u siječnju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je židove u Francuskoj i Europi da emigriraju u Izrael.

Useljavanje francuskih židova povećalo se ove godine za 10 posto u odnosu na 2014., po podacima Židovske agencije, organizacije koja prati useljavanje u Izrael.

Agencija očekuje da će se taj trend nastaviti.

Glasnogovornik agencije Avi Mayer rekao je da su razlozi za to jačanje osjećaja fizičke nesigurnosti i neizvjesnosti na gospodarskom planu.

Ove godine u Izrael se uselilo 30.000 židova, najviše u zadnjih 15 godina. Osim iz Francuske, 7300 ih je stiglo iz Ukrajine, 7100 iz Rusije i 3500 iz Sjeverne Amerike.

U Izrael se od njegova osnivanja 1948. doselilo više od tri milijuna židova.
 

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,