Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » IMIGRANTSKA KRIZA: ┼Żidovi masovno sele iz Francuske u Izrael

IMIGRANTSKA KRIZA: ┼Żidovi masovno sele iz Francuske u Izrael

zidovi-francuskaUseljavanje ┼żidova iz Francuske u Izrael doseglo je ove godine rekordnu razinu, objavile su u ─Źetvrtak izraelske vlasti, obja┼ínjavaju─çi to kao posljedicu fizi─Źke i gospodarske nesigurnosti

No ni masovni priljev muslimanskih migranata iz isto─Źnih zemalja koji ┼żele islamizirati Europu, ne ostavlja ravnodu┼ínima francuske ┼Żidove.

Gotovo 8000 francuskih ┼żidova trebalo bi ove godine sti─çi u Izrael, rekao je glasnogovornik izraelskog ministarstva za imigraciju, ocijeniv┼íi da je to “nezapam─çen rekord”.

Kona─Źni podaci jo┼í nisu dostupni.

U Francuskoj ┼żivi izme─Ĺu 500.000 i 600.000 ┼żidova, ┼íto je najve─ça ┼żidovska zajednica u Europi i tre─ça u svijetu nakon Izraela i SAD-a.

Nakon teroristi─Źkog napada na trgovinu ko┼íer proizvodima u Parizu u sije─Źnju, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je ┼żidove u Francuskoj i Europi da emigriraju u Izrael.

Useljavanje francuskih ┼żidova pove─çalo se ove godine za 10 posto u odnosu na 2014., po podacima ┼Żidovske agencije, organizacije koja prati useljavanje u Izrael.

Agencija o─Źekuje da ─çe se taj trend nastaviti.

Glasnogovornik agencije Avi Mayer rekao je da su razlozi za to ja─Źanje osje─çaja fizi─Źke nesigurnosti i neizvjesnosti na gospodarskom planu.

Ove godine u Izrael se uselilo 30.000 ┼żidova, najvi┼íe u zadnjih 15 godina. Osim iz Francuske, 7300 ih je stiglo iz Ukrajine, 7100 iz Rusije i 3500 iz Sjeverne Amerike.

U Izrael se od njegova osnivanja 1948. doselilo vi┼íe od tri milijuna ┼żidova.
 

 
(index.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,