Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Hrvatski novopeÄeni premijer – farmaceut, menadžer, ne zna vlastiti jezik? Već viÄ‘eno, ali u Srbiji!

Hrvatski novopeÄeni premijer – farmaceut, menadžer, ne zna vlastiti jezik? Već viÄ‘eno, ali u Srbiji!

Milan-PanicOno Å¡to ga povezuje s Tihomirom OreÅ¡kovićem je loÅ¡ materinji jezik, farmacija, Nizozemska, Sjeverna Amerika, korporatizam, menadžerstvo… Na ovim prostorima se nikada niÅ¡ta ne mijenja

Srpski biznismen međunarodnog ugleda, farmaceut, vlasnik tvrtke ‘ICN Galenika’, prvi premijer ‘Savezne Republike Jugoslavije’… Sve je to dio CV-a Milana Panića koji nevjerojatno podsjeća na današnju situaciju u Hrvatskoj.

Poziv ‘otadžbine’ i CIA-nog ‘potrÄka’ Dobrice Ćosića

SRJ ili nominalno Srbija i Crna Gora usred oružane agresije na Hrvatsku i BIH bila je izolirana zemlja razbijena unutarnjim mafijaÅ¡kim obraÄunima i politiÄkim ubojstvima. Odluka o demokratizaciji doÅ¡la je vrlo brzo kao pokuÅ¡aj ‘slizavanja’ sa Zapadom, a prva odluka bila je formiranje ‘paravan’ Vlade – za tako Å¡to je ‘caru’ Slobodanu MiloÅ¡eviću trebala osoba koja ne poznaje stanje u državi, a mogla bi poslužiti kao ‘marioneta’.

Milan Panić je pravi primjer ‘AmeriÄkog sna’ jer je iz srpske kaldrme i sirotinje prvo uÅ¡ao u partizane, a kasnije je kao biciklist pobjegao u Nizozemsku. NeÅ¡to kasnije odlazi na ameriÄki Zapad tražeći sreću, osniva ICN Pharmaceuticals i trži stotine milijuna dolara Äistog profita. Poput pravog naivca, ‘domovina’ ga zove u svoje skute i na poziv CIA-inog ratnog podrivaÄa i kasnijeg Älana kontroverznog SoroÅ¡evog ‘Otpora’ Dobrice Ćosića dolazi ‘suzbiti MiloÅ¡evićevu supremaciju’. AmeriÄke tajne službe ga zapravo koriste kao ‘žrtveno janje’.

Premijer s povlaštenim cijenama srpskih tvrtki

No kako to obiÄno biva u tehnokratskom korporatizmu – on paralelno s izvrÅ¡nom funkcijom obavlja i ‘zavjereniÄke poslove’. Po povlaÅ¡tenoj cijeni kupuje srpskog farmaceutskog giganta ‘Galeniku’, a na premijerskoj funkciji izdržao je svega pet mjeseci te 1992. godine. ZaÅ¡to?

Službena verzija je da je želio zavrÅ¡iti agresije na Hrvatsku i BIH Å¡to je i pokazao na londonskim pregovorima gdje je dogovorio sporazum o razmjeni zarobljenika. Jasno je da je takva ideja samo dodatno radikalizirala, a kako je sve bilo jednostavno za predvidjeti – mnogi sumnjaju da je CIA namjerno odigrala ovaj naoko ‘humanistiÄki’ scenarij.

Kovanica njegovog politiÄkog mecene Ćosića ‘U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje istina’ pokazala se vrlo preciznom. Naime, Panić ulazi u utrku za predsjednika na prosinaÄkim izborima iste godine i osvaja nevjerojatnih 32% glasova. Usporedbe radi, Kapetan Dragan na istim izborima osvaja tek 1.86% unatoÄ gotovo stripovskoj popularnosti. Možemo vrlo lako rezimirati – MiloÅ¡ević je bio srpski nacionalist,

Ćosić je bio lažni domoljub, a Panić je bio Rockefellerov korporatist. Kasnije se hvalio sudjelovanjem u kreaciji Daytona i spajanjem MiloÅ¡evića, TuÄ‘mana i Izetbegovića – koje je smatrao ‘kriminalcima’. Sebe smatra ‘humanistom i karizmatiÄnim filantropom’ i ne vidi probleme u vlastitim sukobima interesa.

ZajedniÄka veza – Rockefeller

Ono Å¡to ga povezuje s Tihomirom OreÅ¡kovićem je loÅ¡ materinji jezik, farmacija, Nizozemska, Sjeverna Amerika, korporatizam, menadžerstvo… Razlika je u tome Å¡to je OreÅ¡ković rukovodeći Äovjek tuÄ‘ih tvrtki dok je Panić vlastitu od nule uzdigao na poslovni pijedestal. Isto tako, naÅ¡ mandatar izabran je od strane vlasti dok je Srbin doÅ¡ao od strane ‘infiltrirane oporbe’, te je kasnije bio ‘ikona’ oporbe.

Obojicu su zapravo najvjerojatnije pogurali strani elementi – Panića CIA i Rockefeller, Oreškovića Trilateralna komisija. I Rockefeller. Temeljna razlika je i u djelovanju.

Panić je oduvijek igrao kartom ‘disidenta’, domoljuba Äiji bi prirodni saveznik trebala biti Amerika i demokratskog korporatista. OreÅ¡kovićevo djelovanje vezano je izriÄito uz poslovanje njegovih tvrtki, bez vidno izraženog nacionalnog naboja.

‘Država je na cijeni lijekova oÅ¡tetila moje farmaceute za 200 milijuna kuna’ svojedobno je Tevin direktor optuživao Hrvatsku u VeÄernjem, a vidjet ćemo hoće li poput srpskog kolege i sam prionuti na klasiÄnu boljku tehnokracije i tehnomenadžerije – sukob interesa i lobiranje za interesne sfere.
 

 
(dnevno.hr,youtube/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , , ,