Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Puška – najbolji božićni poklon u Americi!

Puška – najbolji božićni poklon u Americi!

bozic-puska-mraz-djecaOružani napad u SAD izravno su utjecali da stanovnici ove zemlje intenzivno kupuju oružje

U prošlom kvartalu dobit tvrtke “Smith & Wesson” porasla je trostruko. Naime, neto dobit tvrtke u posljednjem tromjesečju 2014. godine iznosila je 5,2 milijuna dolara, dok je u istom razdoblju ove godine ta tvrtka zaradila 14,2 milijuna. Obujam prodaje oružja Americi porastao je za 32,1 posto, piše portal “Što se priča o Americi”.

Stručnjaci na različite načine tumače razloge zbog kojih Amerikanci kupuju vatreno oružje.

Kao prvo, građani SAD su sve više zabrinuti zbog rastućeg razine kriminala. Kao drugo, žele zaštititi sebe od potencijalne terorističke prijetnje. Osim toga, postoji i strah da bi vlast mogla ograničiti prodaju oružja.

Amerika je “svjetski prvak” kada je riječ o broju jedinica oružja koje posjeduje civilno stanovništvo.

Prije četiri godine je na 100 Amerikanaca dolazilo 89 komada oružja. Znači, 2011. godine u rukama civila bilo je najmanje 270 milijuna komada oružja, odnosno 40 posto od ukupnog svjetskog obima.

Nacionalna streljačka zajednica navodi preciznije brojke. Kako tvrdi ova asocijacija, stanovnici SAD imaju 300 milijuna jedinica vatrenog oružja, a ovaj broj se svake godine povećava za 10 milijuna.

Trebalo bi imati u vidu da se radi isključivo o legalnom oružju. Kako navodi “Washington Post”, 2013. godine Amerikanci su posjedovali najmanje 350 milijuna pušaka i pištolja. Usput, u SAD živi 322 milijuna stanovnika.

Masovno ubojstvo u San Bernardinu bio je 352. masakr u SAD ove godine.

Mnogobrojnim zahtjevima, kojima se traži pooštravanje zakona o kupnji i posjedovanju oružja, protive se proizvođači naoružanja i predstavnici utjecajnog lobija.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,