Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Izraelsko istraživanje: Potpuna remisija Crohnove bolesti uz kanabis

Izraelsko istraživanje: Potpuna remisija Crohnove bolesti uz kanabis

pusenje-mrihuanaGotovo polovica ispitanika jedne studije, koji su tijekom 8 tjedana redovno pušili kanabis, su kao rezultat imali potpunu remisiju Crohnove bolesti

Potaknuti ovim rezultatima, znanstvenici predlažu daljnja istraživanja s većim brojem osoba kao i s terapijom kanabisom koja ne uključuje pušenje.

Za potrebe ove studije, znanstvenici Medicinskog centra Meir iz Izraela su ispitivali 21 osobu s teškim stupnjem ove bolesti crijeva, a koji nisu imali pozitivne reakcije na terapije steroidima, imunomodulatorima ili anti-TNF-α agensima.

Ispitanike su podijelili u dvije skupine: 11-tero je dobilo smotuljke koje su pušili dva puta dnevno, a 10-tero je dobilo placebo smotak u kojem nije bilo tragova kanabinoida.

Smotuljci kanabisa su sadržavali 115 mg Δ9-tetrahidrokanabinol (THC), dok je placebo sadržavao cvijetove kanabisa iz kojeg je THC ekstrahiran. Aktivnost bolesti i laboratorijski testovi su evaluirani tijekom osam tjedana liječenja i dva tjedna nakon toga.

Potpuna remisija Crohnove bolesti zabilježena je kod 5 od 11 ispitanika (45%) u skupini pušača kanabisa i kod 1 od 10 u placebo skupini.

Ukupno je 10-tero od 11 pacijenata u skupini koja je uzimala kanabis prijavilo značajno smanjenje simptoma Crohnove bolesti, koji uključuju bol, proljev, umor i gubitak težine. Osim toga, prijavili su i poboljšan apetit i san.

Za razliku od kanabisa, koji nema štetnih nuspojava, one su kod korištenja kortikosteroida koji se koriste za liječenje Crohnove bolesti vrlo žestoke; moguće su prekomjerne dlake na licu, nesanica, povišeni krvni tlak, osteoporoza i glaukom.

Često okarakterizirana kao autoimuna, Crohnova bolesti je u stvari stanje nedostatka imuniteta. Bolest uzrokuje kronični upalni poremećaj koji napada gastrointestinalni trakt, bilo gdje od usta do anusa. Simptomi bolesti su u rasponu od blage boli u trbuhu do težih slučajeva krvavih proljeva, mučnina, povraćanja, gubitka težine i groznice.

Ne postoji lijek za Crohnovu bolest, međutim, različite metode su usmjerene na ograničavanje upale i održavanje bolesti u remisiji. Tretmani, kao i težina bolesti, ovise o osobi. Jednostavne promjene u prehrani su dovoljne za neke, dok je drugima potrebna invazivna kirurgija za uklanjanje zahvaćenih područja. Kortikosteroidi i drugi lijekovi su propisani za manje teške slučajeve.

Možemo zaključiti, čekajući neke nove studije s većim brojem učesnika, da se simptomi Chronove bolesti, kao i mnogih drugih, mogu ublažiti ili eliminirati uporabom kanabisa, te prije nego li podlegnete predoziranju opasnim farmaceutskim lijekovima s teškim nuspojavama ili novom trendu sakaćenja ljudskog tijela, isprobajte lijek iz prirode – kanabis.

Pogledajte VIDEO u nastavku, svjedočanstvo izliječenja Crohnove bolesti uljem od kanbisa:
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nexus-svjetlost.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , ,