Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Veliko otkri─çe: I animalne se stanice napajaju suncem, a ne samo biljne

Veliko otkri─çe: I animalne se stanice napajaju suncem, a ne samo biljne

klorofil-stanica-suncePigmenti klorofila koji prikupljaju svjetlost omogu─çuju mitohondrijima sisavaca hvatanje fotonske energije i proizvodnju ATP-a

Sun─Źeva svjetlost je najobilniji izvor energije na ovom planetu no do sada se smatralo da taj izvor energije mogu koristiti samo kloroplasti koji sadr┼żavaju klorofil u fotosintetskim organizmima, a koji imaju sposobnost pretvaranja svjetla u biolo┼íku energiju u obliku adenozin-5′-trifosfata (ATP)

Me─Ĺutim, novo istra┼żivanje otkriva da i mitohondriji sisavaca tako─Ĺer mogu uhvatiti svjetlost i sintetizirati ATP kada su pomije┼íani s metabolitima klorofila.

Studija pod nazivom “Pigmenti klorofila koji prikupljaju svjetlost omogu─çuju mitohondrijima sisavaca hvatanje fotonske energije i proizvodnju ATP-a”, ukazuje na to da ─çe sisavci, ┼íto uklju─Źuje i ljude, prehranom bogatom klorofilom uhvatiti odre─Ĺene valne duljine sun─Źevog zra─Źenja koja ─çe se pretvoriti u energiju unutar mitohondrija.

Istra┼żiva─Źi Kolumbijskog sveu─Źili┼ínog medicinskog centra su proveli niz eksperimenata kako bi utvrdili mogu li ┼żivotinje, kao i biljke, koristiti klorofilske molekule kako bi uhvatili svjetlosnu energiju za sintezu ATP-a.


Istra┼żivanje pokazuje da metaboliti klorofila zadr┼żavaju sposobnost apsorbiranja svjetlosti u vidljivom spektru valnih duljina koje mogu prodrijeti u ┼żivotinjska tkiva. Naime, kada su izolati ┼żivotinjskih mitohondrija i tkiva inkubirani s metabolitima klorofila koji hvataju svjetlost, imali su ve─çe koncentracije ATP-a kada su bili izlo┼żeni svjetlu, u usporedbi s tkivima ┼żivotinja koja nisu inkubirana.

Implikacije ovog istra┼żivanja su doista velike jer je proizvodnja ATP-a bitna za na┼íe zdravlje, ┼íto zna─Źi da kada je proizvodnja ATP-a ugro┼żena lo┼íom prehranom, zaga─Ĺenjima iz okoli┼ía i stresom, razvoj bolesti i ubrzano starenje su neizbje┼żni.

Dakle, prehrana na biljnoj bazi bogata klorofilom će donijeti brojne prednosti za naše zdravlje, jednako kao preventiva, ali i kao lijek. Najveći izvori klorofila su zeleno lisnato povrće poput špinata, lista peršina i zelene salate.

Uz to, dobar izvor klorofila su i grašak, rukola i poriluk te zelene paprike, prokulice, brokula, šparoge, tikvice i krastavci. Naravno, ovo bogatstvo klorofila treba unositi u sirovom obliku, jer se kuhanjem uništava.
 
(nexus-svjetlost.com/uredio:nsp)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , , , , , , , , ,