Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Turska protiv Rusije: Dosta signala ukazuje da Ankara sprema “Nož u leđa 2″

Turska protiv Rusije: Dosta signala ukazuje da Ankara sprema “Nož u leđa 2″

erdogan-turska-naftaOsmog prosinca su mladi članovi Stranke pravde i razvoja Recepa Erdogana praktično prekinuli govor u parlamentu premijera Turske Ahmeta Davutoglua. Zastupnici su vikali “Udri još! Neka ne guraju svoj nos kod nas!”

To jest tražili su da se nastave napadi na ruske zrakoplove.

Hoće li se nastaviti? Je li moguća nova provokacija i odakle bi mogla doći?

Evo s kakvim upozorenjima tim povodom je istupio moskovski vojni analitičar Aleksej Leonkov.

  • Da li to znači da će se provokacije nastaviti?

Najvjerojatnije, da. Jer, Erdoganu je hitno potreban vanjski neprijatelj kojem će moći pripisati nastanak ekonomskih rupa zbog odsustva ruskih turista i “naftnih lira” iz trgovine sa Islamskom državom.

Nakon prve operacije “Nož u leđa”, kako je ono što se dogodilo nazvao Vladimir Putin, državno rukovodstvo Turske nije povuklo nijedan potez za deeskalaciju konflikta s Rusijom. Svi njeni kasniji potezi, kao i razmještanje trupa na teritoriju Sirije i Iraka, ukazuju samo na jedno – provokacija će biti još.

Turska se ponaša po ukrajinskom scenariju. Kijev je radi uvlačenja Rusije u međunarodni konflikt počinio čudovišni zločin u Odessi i genocid protiv vlastitog stanovništva na jugoistoku u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

  • Izgleda da omladina Erdoganove stranke zaista gleda u budućnost: našavione će pokušavati rušiti unatoč razmještanju sustava S-400 Siriji, pokrivanje od strane flotpratnju najboljih lovaca?

Ne, taj “put” je zatvoren za turske provokatore. Ali, sjetimo se prve provokacije: ona je bila moguća zato što su u Turskoj i NATO znali karakteristike našeg aviona. Između ostalog, to da stanica za upozoravanje na radarsko zračenje SPO-15S u zrakoplovu nedovoljno pouzdano pokriva avion iz donje polusfere, odakle je i bio izvršen ničim izazvani napad turskog F-16.

Sada je Rusija poduzela mjere zaštite grupacije Zračno-kozmičkih snaga, razmještanjem sustava S-400 u avio-bazi “Hmejmim”. Naše avione tijekom borbenih letova prate lovci naoružani raketama klase “zrak-zrak”. Raketna krstarica “Moskva” približila se obalama Sirije i svojim sustavima PZO osigurava dodatnu zaštitu. To je sasvim dovoljno da se zaštite avioni Zračno-kozmičkih snaga.

  • Mislite da će meta sljedeće provokacije biti drugačija?

Da, cilj takve provokacije može biti jedan od brodova Ratne mornarice Rusije iz grupacije koja se nalazi ispred obala Sirije.

  • Smatrate li da su mogući napadi na te brodove od strane turskih mornaričkih specijalnih jedinica SAT?

Zašto komplicirati? Ratna mornarica Turske ima 16 fregata 8 korveta i 14 podmornica. Upravo bi podmornice mogle biti instrument provokacije, osobito podmornice tipa 209. Njih je za Tursku izgradilo brodogradilište Howaldtswerke-Deutsche Werft AG iz Kiela.

Podmornica tipa 209 je praktično idealna za priobalna pozicijska djelovanja. Nečujnost i skromne dimenzije čine je izuzetno neuočljiv u plićim vodama. Naoružanje joj omogućuje borbu kako protiv brodova, tako i protiv podmornica. Njeno osnovno naoružanje su 14 torpeda DM2A4 koja proizvodi njemačka tvrtka “Atlas Elektronik”. 

Taj torpedo drži rekord po dometu od 140 km i ima brzinu od 92,6 kilometara na sat (50 čvorova). Opremljena je i modernim sustavom za navigaciju i vezu, što joj omogućuje precizno upravljanje torpedom na cijelom udaljenosti gađanja. Težina bojeve glave jednaka je 260 kilograma eksplozivne tvari ekvivalentne 460 kilograma TNT. Sve te karakteristike, koje nadilaze karakteristike protubrodske rakete “Ekzoset”, čine taj torpedo ozbiljnom prijetnjom za svaku metu.

  • Ali, torpedni napad prilično lako otkriva sredstvima za detekciju koja imaju brodovi ruske grupacije?

Vojni analitičar Maksim Klimov je ne tako davno pisao da je za NATO već napravljen visokoprecizni torpedni sustav za neprimjetno gađanje ciljeva. Uspoređujući po učinkovitosti ruskih protubrodskih torpeda sa stranim, on je isticao da je to kao usporedba karakteristika snajperske puške s karakteristikama pištolja. Klimov je također govorio da je stavljanje naglaska isključivo na protubrodske rakete kao jedino sredtvo za gađanje pogrešno, naglašavajući ulogu upravo torpeda.

Suvremena torpeda zemalja NATO brzine 28 čvorova su izuzetno nečujna (buka od 14 decibela jednaka je šumu lišća) i našoj hidroakustici na protupodmorničkim brodovima grupacije Ratne mornarice Rusije kod obala Sirije (patrolni brodovi “Ladni”, “Pitljivi” i “Smetljivi”) će biti teško da na vrijeme primijete prijetnju iz dubina.

  • Ali, kako će turski brod-nosač torpeda prići na udaljenost za lansiranje? Jer, on će se poslije toga naći u dometu naših brodova, što je kolektivno samoubojstvo!

Scenarij može biti sljedeći. Lansiranje torpeda DM2A4 podmornica tipa 209 izvesti će iz teritorijalnih voda Turske (iz okoline gradova Sjevernog Cipra ili granice Sirije i Turske). Moguće je i lansiranje iz različitih pravaca s različitih podmornica istog tipa. Za gađanje će se birati udaljenosti 30-50 kilometrara od mete. Torpeda će doći do regije pogađanja mete nečujnom brzinom od 28 čvorova, a po otkrivanju mete će prijeći na punu brzinu od 50 čvorova na malom rastojanju od 1-2 kilometra. Šanse da brod izbjegne torpedo će biti praktično nikakve.

Opasnost pri takvom scenariju je to što protupodmornički brodovi imaju sustave za borbu protiv podmornica. Oni nemaju antitorpedski sustav protiv visokopreciznih torpeda. Zbog toga je vjerojatnost pogađanja velikog broda – krstaša, velikog desantnog broda ili transportnog broda prilično velika.

  • A što je s uzvratnim napadom?

Nećemo moći pogoditi agresora. Kao prvo, podmornica će biti u priobalnim teritorijalnim vodama zemlje NATO – Turske. Kao drugo, pokušaj otkrivanja takve podmornice biti će doživljen kao akt izravne agresije protiv Turske, čija će Ratna mornarica već biti u stanju pune borbene gotovosti. Kao treće, biti će praktički nemoguće odrediti odakle je došao torpedo i dokazati da je u pitanju akt agresije. Sateliti i besiloptne letjelice tu neće moći pomoći.

  • Web saj“WikiLeaks” tvrdi da su s pripremama za napad na Su-24M Turci počeli još u listopadu. Može se ispostavi da se operacija “Nožu leđa 2″ već priprema. Po kojim obilježjima može se prepozna da je ona počela?

Vjerojatnost takvog scenarija je prilično visoka. Prvi korak je promjena lokacije francuskog nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”. To je već priopćeno, ali iz nekog razloga nitko nije obratio pažnju na činjenicu da je Ratnom zrakoplovstvu Francuske zgodnije bombardirati Islamsku državu iz okoline obala Sirije nego iz Perzijskog zaljeva.

Drugi korak će biti provokacije trgovačke i putničke flote Turske, čiji će brodovi početi “slučajno” dospijevati u blizinu rodova Ratne mornarice Rusije. Našu grupaciju će početi “čuvati” brodovi NATO. Kako to trenutno čini razarač američke Ratne mornarice “Carney”, koji se nalazi u neutralnim vodama Cipra. Ne treba zaboraviti bespilotne letjelice, čiji se broj u zoni djelovanja Zračno-kozmičkih snaga Rusije povećao nekoliko puta. Njihovo masovno pojavljivanje pored grupacije Ratne mornarice je također ozbiljan simptom pojačane špijunaže.

Treći korak mogu biti provokacije koje odvlače pozornost na Krim ili na tursko-armenskoj granici.

  • Kako se zaštititi od te moguće prijetnje? Ima li naše ministarstvo obrane odgovarajuću “pilulicu”?

Naravno da ima. Kao hitnu mjeru treba angažirati podmornice klase 636.3 crnomorske flote za patroliranje, otkrivanje i, u slučaju agresije, uništavanje podmornica protivnika.

         To je već učinjeno: podmornica klase 636.3 “Rostov na Donu” koja je plovila iz Baltičkog mora korigirala je svoj kurs i priključila se našoj grupaciji kod obala Sirije. U budućnosti će je, mislim, zamijeniti podmornica iste klase, a “Rostov na Donu” će se vratiti u svoju bazu.

Ipak, glavna odluka treba biti sljedeće. Moderni antitorpedni sustavi “Paket-NK” već su instalirani na našim novim regatama klase 22.350 i korveta klasa 20.380 i 20.385. Ti brodovi imaju i sustave za otkrivanje torpeda na velikim udaljenostima. Zato, zlu ne trebalo, treba hitno riješiti pitanje slanja tih brodova do mjesta dislokacije ruske grupacije kod obala Sirije. Svaka provokacija se može spriječiti, ako se na vrijeme poduzmu sve potrebne mjere.
 

 

 
(fakti.org,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,