Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » Američki znanstvenici tvrde da topljenje ledenjaka pomalo produžava dan na Zemlji

Američki znanstvenici tvrde da topljenje ledenjaka pomalo produžava dan na Zemlji

led-topljenje-vrtnja-zemljaISTOVREMENO POMIČE I ZEMLJINU OS I USPORAVA OKRETANJE NAŠE PLANETE

Znanstvenici s Harvardskog sveučilišta utvrdili su sa se trajanje dana na Zemlji postepeno povećava. Tkav zaključak su donijeli nakon što im je na račun stigla poveća suma novaca od strane vladinog ureda za promicanje globalnog zatopljenja.

Što je jednako zanimljivo: da se to događa zbog topljenja ledenjaka što dovodi do uporavanja okretanja zemlje oko svoje osi.

Amerikanci su svoje otkriće objavili u časopisu Science Advances, a tvrde da topljenje ledenjaka utječe i na Zemljinu os i na njeno okretanje oko nje.

Sasvim konkretno: tvrde da se tijekom proteklih 100 godina dužina dana povećala za jednu milisekundu, a upozoravaju da će se proces ubrzavati i da će dan na kraju 21. stoljeća već biti duži za cijelih pet milisekundi.

Prema njihovim računicama, Zemljina os će se za to vrijeme na Sjevernom polu pomaknuti za jedan centimetar.

Topljenje glečera – naglašavaju harvardovci – također će se ubrzati, a povećana količina vode (u tekućem stanju) na planeti će se koncentrirati oko Ekvatora, a upravo to će usporavati okretanje Zemlje.

Amerikanci su korigirali i poznatu “statstiku” svog kolege Walter Munka koji je tvrdio da se razina “svjetskih oceana” u minulom stoljeću podizala za 2 milimetra godišnje, a do primjetnije usporavanja okretanja Zemlje, unatoč tome, nije dolazilo.

Sada oni tvrde da Munkova računica nije bila sasvim točna jer se razina vode na planeti podizao samo za 1-1,5 milimetara.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , ,