Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » UVEDEN KLIMATSKI TOTALITARIZAM: KRAJ ere fosilnih goriva! Svih 195 zemalja usvojilo globalni sporazum o klimatskim promjenama

UVEDEN KLIMATSKI TOTALITARIZAM: KRAJ ere fosilnih goriva! Svih 195 zemalja usvojilo globalni sporazum o klimatskim promjenama

sporazum-klimaPrije nego krenete čitati, razmislite kada su vlade donijele nešto na globalnoj razini u zadnjih 50 godina što je išlo u korist svojih građana? Povijesni dogovor je donijet samo radi jedne stvari – onemogućavanje razvoja zemalja u razvoju kilmatskim zakonima

Ministri zemalja sudionica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, usvojili su sporazum o ograničavanju globalnog zagrijavanja

Nakon dvotjednih pregovora, sporazum je odobrilo gotovo 200 zemalja.

Sporazuma o klimi predviđa da do kraja stoljeća biti ograničen rast globalnih prosječnih temperatura na ispod dva stupnja Celzija u odnosu na predindustrijski razdoblje.

“Sporazum o klimi je usvojen. To je mali korak koji može učiniti velike stvari”, izjavio je domaćin skupa, šef francuske diplomacije Laurent Fabius.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u 19:25 u Parizu je objavio da je usvojen povijesni sporazum kojim bi trebala početi konačna borba protiv globalnog zatopljenja.

Postignut je dogovor da se sve zemlje obvežu na smanjenje emisije ugljika. Sporazum je djelomično pravno obvezujući, a djelomično je na dobrovoljnoj bazi.

U sporozamu se navodi da je opasnost koje donose klimatske promjene mnogo veći nego što je ranije bilo poznato i prihvaćeno, uz obećanje da će se raditi na obuzdavanju emisije štetnih plinova s ​​učinkom staklenika.

Pravo na jeftinu energiju u zemljama u razvoju

Najveći spor vodio se oko toga trebaju li razvijene zemlje snositi veći trošak i više ograničiti emisije stakleničkih plinova. U usvojenom sporazumu stoji da bi trebale.

Također, usvojena je niža od dvije dopustive granice globalnog zatopljenja o kojima se razgovaralo. Atmosfera se ne smije zagrijavati više od 1,5 stupnja Celzija iznad proječnih razina otprije industrijske revolucije.

Ovo bi mogao biti kraj ere fosilnih goriva

Također, ovaj sporazum smatra se krajem ere fosilnih goriva. Problem je što Kina, Indija i mnoge druge zemlje u razvoju upravo jeftinom ugljenu, u zadnje vrijeme i jeftinoj nafti, duguju svoj gospodarski bum i nisu se spremne odreći jeftine energije. Bogate zemlje, pak, pod tim uvjetima ne žele snositi trošak 100 milijardi dolara koliko se traži za pomoć zemljama u razvoju kako bi dostigle ekološku razinu nužnu za smanjenje globalnog zatopljenja.

“Naša povijesna odgovornost je ogromna”, rekao je ministar Fabius tisućama dužnosnika, među kojima predsjedniku Francoisu Hollandu i američkom državnom tajniku John Kerryju, na konferenciji u predgrađu Pariza.

Povijesna prekretnica za svijet ili korak prema totalitarnom društvu

Sporazum iz Pariza veliki je pomak u globalnim naporima za izbjegavanje potencijalno katastrofalnih posljedica zagrijavanja planeta. Fabius je nazvao sporazum ambicioznim i uravnoteženim i rekao je da će on biti povijesna prekretnica za svijet.

U pregovorima koji su trajali do ranih jutarnjih sati u petak, dužnosnici su uspjeli riješiti i posljednje zapreke za usvajanje sporazuma.

Fabius je istaknuo ključne točke: ambiciozniji cilj za ograničavanje rasta globalne temperature na manje od dva stupnja Celzija; sto milijardi dolara godišnje za financiranje zemalja u razvoju nakon 2020. i petogodišnji ciklus za razmatranje provedbe obećanja koje su dale države za poduzimanje akcije za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Posljednji pokušaj završio u rasulu

Posljednji pokušaj da se postigne globalni sporazum, u Kopenhagenu 2009. godine, okončan je u rasulu i kaosu. Završio je tako da je američki predsjednik Barack Obama na silu ušao na sastanak Kine i drugih zemalja i ishodio umjerene ustupke o ograničenju emisija do 2020. godine.
 

 
(telegram.hr,kurir.rs,youtube/uredio:nsp)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , , , , , ,