Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, SVIJET U RATU » Amerikanci se vade na islamsko proročanstvo da ne bi slali vojsku na svoju Islamsku državu

Amerikanci se vade na islamsko proročanstvo da ne bi slali vojsku na svoju Islamsku državu

amerika-islam-napadISLAMISTI PRIŽELJKUJU APOKALIPTIČNU KONAČNU BITKU SA “RIMOM” - PORED DAŠANJEG ALEPA

Diskusija američkih političara i novinara o taktici i strategiji američke borbe protiv ID došla je do novog zapleta.

Po procjeni utjecajnog američkog lista New York Times, Washington odustaje od kopnene operacije jer ne želi pomoći džihadistima da se ispune drevna islamska proročanstva o posljednjoj bici uoči kraja svijeta.

“U suštini, kada su Sjedinjene Države prvi put izvršile invaziju na Irak, jedan od najoduševljenijih pristalica ove akcije bio je čovjek koji je osnovao terorističku ćeliju, koja je prerasla u Islamsku državu, Abu Musab az-Zarkavi – piše New York Times.

On je uzbuđeno nazvao američku operaciju 2003. godine, “blagoslovenom intervencijom”. Njegova reakcija – neki je ignoriraju, drugi je doživljavaju kao retoriku – ukazuje na jednu od osnovnih motivacijskih ideja terorističke grupe koja trenutno drži pod kontrolom znatne dijelove teritorija Iraka i Sirije:

Islamska država svoju ideologiju temelji na proročkim tekstovima, navodeći da će islam izaći kao pobjednik iz apokaliptične bitke poslije dolaska zapadnih trupa u ovu regiju “.

Apokaliptičnu religioznu ideologiju džihadista u veljači ove godine detaljno je opisao kanadski novinar Grem Wood.

Po njegovim riječima, ona se djelomično temelji na sunitskim izvorima i primjetna je svuda u propagandi ID. Između ostalog, postoji vjerovanje da će biti samo 12 kalifa, a da je Abu Bakr al-Bagdadi osmi po redu; da će se vojska “Rima” susreti sa armijama islama u sjevernoj Siriji; i da će se finalna bitka između islama i Dadžale (antikrist u islamskoj tradiciji) odigrati u Jeruzalemu, nakon određenog razdoblja nakon islamskog osvajanja.

Pri čemu Islamska država ogroman značaj pridaje sirijskom gradu Dabiqu, u okolici Alepa (ime ovog grada nosi i njihov propagandni časopis). Jer, upravo će ovdje, po riječima proroka, vojska “Rima” postaviti svoj tabor.

“Mi smo ovdje, mi zakopavamo prvog američkog krstaša u Dabiqu, i s nestrpljenjem iščekujemo dolazak ostalih vaših armija” – izgovorio je u video-klipu maskirani dželat, pokazujući odsječenu glavu Petera Kesiga, koga su džihadisti držali više od godinu dana.

Neki izvori u ID govore da “Rim” može predstavljati armiju nevjernika – i tom imenu savršeno odgovaraju Amerikanci. Poslije bitke kod Dabika kalifat će se proširiti i osvojiti Istanbul, a zatim i cijelu planetu.

Postavlja se pitanje: da li je posljednja bitka kod Dabika preduvjet za širenje utjecaja džihadista po cijelom svijetu?

Bivši izraelski ministar vanjskih poslova, a sada potpredsjednik Međunarodnog mirovnog centra u Toledu, Shlomo Ben-Ami, smatra da nije. Kako primjećuje, poslije “studenog masakra u Parizu pojavio se opći konsenzus da se Islamska država može poraziti samo kopnenom invazijom na teritoriju te “države”, međutim to je iluzija”.

Čak i da se Zapad i njegovi lokalni saveznici (Kurdi, sirijska oporba, Jordan i druge sunitske arapske zemlje) dogovore o tome tko će osigurati glavni dio kopnenih trupa, ID je već promijenila strategiju.

Sada je to globalna organizacija, koja prenosi svoj brend lokalnim skupinama, sposobnim izazvati kaos u zapadnim prijestolnicama. U takvom slučaju, postaje jasna argumentacija protivnika kopnene operacije u Washingtonu. Oni kažu da će invazija omogućiti džihadistima ne samo da najave ispunjenje proročanstva, već će izazvati priljev dobrovoljaca u njihove redove istog momenta kada oni to zatraže.

Američki predsjednik Barack Obama, u nedjeljnom obraćanju naciji, još jednom je potvrdio svoju poziciju o nedopustivosti da se borba protiv Islamske države shvaća kao međureligijski sukob.

“Ne smijemo dozvoliti da se ova borba nazove ratom između Amerike i islama”, – izjavio je šef Bijele kuće. – To upravo žele ID i slične skupine. Moramo odbaciti sva religijska ispitivanja pri odlučivanju koga ćemo pustiti u našu zemlju, a koga ne. Moramo odbaciti sve prijedloge da se prema američkim muslimanima posebno odnosimo. Ako krenemo tim putem – mi ćemo izgubiti. Takva podjela, takva izdaja naših vrijednosti ide na ruku skupinama kao što je ID”.

Obama se zalaže za obuku i opremanje desetaka tisuća Iračana i Sirijaca koji bi se borili na terenu protiv džihadista, “lišavajući time tu grupaciju sigurnog utočišta”.

Ovaj koncept podržava i bivši načelnik bliskoistočnog odjela Minstarstva vanjskih poslova Francuske, profesor pariškog Instituta za političke studije, Jean-Pierre Filiu.

“Već sam više puta rekao: zbog tih proročanstava, kopnena operacija će biti najgori scenarij, i svojevrsno upadanje u zamku”, – naglašava stručnjak. Kako bismo uništili “duhovnu hranu” džihadista, neophodno je obesmisliti proročanstvo, za što je potreban vojni poraz ID, ali samo lokalnim snagama, primjerice, snagama sunitskih Arapa.

Međutim, do danas SAD i njihovi partneri nisu uspjeli pronaći saveznike među sunitskim Arapima.

U listopadu je Obamina administracija priznala da program za obuku lokalnih trupa, vrijedan 500 milijuna dolara, nije dao rezultata. To je prvo. Drugo. Religijska svijest je vrlo konzervativna.

Čak i u samim Sjedinjenim Državama bilo je “proroka” koji su predskazivali točan datum smaka svijeta, a kada se predviđanje nije obistinilo – oni su mijenjali predskazanja, i to gotovo da nije utjecalo na broj njihovih sljedbenika. I treće. Dok SAD “odlažu” ispunjenje proročanstva o apokaliptičkoj bici uoči kraja svijeta, ID razrađuje strategiju svojih daljnjih akcija.

U najnovijem broju džihadističkog časopisa Dabiq najavljene su dvije varijante.

U prvoj se govori o tome da Zapad – ako ne želi reagirati – onda će ID imati pravo nastaviti svoje širenje. Druga podrazumijeva uvlačenje Sjedinjenih Država u rat uz pomoć izvršavanja smrtonosnih napada na američkom teritoriju.

Ovako ili onako, nedavni teroristički napad u San Bernardinu u Kaliforniji ukazuje na neopravdanost izjava američkih stručnjaka za sigurnost, koji su tvrdili da u SAD nema “islamističko podzemlje”. Kao da se poslije nekog vremena među džihadistima neće pojaviti nekakav interpretator, koji će u proročanstvima “pronaći” nagovještaj da bi kraj svijeta trebao početi na dalekom kontinentu.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: Featured, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,