Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, SVIJET U RATU » Amerikanci se vade na islamsko proro─Źanstvo da ne bi slali vojsku na svoju Islamsku dr┼żavu

Amerikanci se vade na islamsko proro─Źanstvo da ne bi slali vojsku na svoju Islamsku dr┼żavu

amerika-islam-napadISLAMISTI PRI┼ŻELJKUJU APOKALIPTI─îNU KONA─îNU BITKU SA “RIMOM”┬á- PORED DA┼áANJEG ALEPA

Diskusija ameri─Źkih politi─Źara i novinara o taktici i strategiji ameri─Źke borbe protiv ID do┼íla je do novog zapleta.

Po procjeni utjecajnog ameri─Źkog lista New York Times, Washington odustaje od kopnene operacije jer ne ┼żeli pomo─çi d┼żihadistima da se ispune drevna islamska proro─Źanstva o posljednjoj bici uo─Źi kraja svijeta.

“U su┼ítini, kada su Sjedinjene Dr┼żave prvi put izvr┼íile invaziju na Irak, jedan od najodu┼íevljenijih pristalica ove akcije bio je ─Źovjek koji je osnovao teroristi─Źku ─çeliju, koja je prerasla u Islamsku dr┼żavu, Abu Musab az-Zarkavi – pi┼íe New York Times.

On je uzbu─Ĺeno nazvao ameri─Źku operaciju 2003. godine, “blagoslovenom intervencijom”. Njegova reakcija – neki je ignoriraju, drugi je do┼żivljavaju kao retoriku – ukazuje na jednu od osnovnih motivacijskih ideja teroristi─Źke grupe koja trenutno dr┼żi pod kontrolom znatne dijelove teritorija Iraka i Sirije:

Islamska dr┼żava svoju ideologiju temelji na proro─Źkim tekstovima, navode─çi da ─çe islam iza─çi kao pobjednik iz apokalipti─Źne bitke poslije dolaska zapadnih trupa u ovu regiju “.

Apokalipti─Źnu religioznu ideologiju d┼żihadista u velja─Źi ove godine detaljno je opisao kanadski novinar Grem Wood.

Po njegovim rije─Źima, ona se djelomi─Źno temelji na sunitskim izvorima i primjetna je svuda u propagandi ID. Izme─Ĺu ostalog, postoji vjerovanje da ─çe biti samo 12 kalifa, a da je Abu Bakr al-Bagdadi osmi po redu; da ─çe se vojska “Rima” susreti sa armijama islama u sjevernoj Siriji; i da ─çe se finalna bitka izme─Ĺu islama i Dad┼żale (antikrist u islamskoj tradiciji) odigrati u Jeruzalemu, nakon odre─Ĺenog razdoblja nakon islamskog osvajanja.

Pri ─Źemu Islamska dr┼żava ogroman zna─Źaj pridaje sirijskom gradu Dabiqu, u okolici Alepa (ime ovog grada nosi i njihov propagandni ─Źasopis). Jer, upravo ─çe ovdje, po rije─Źima proroka, vojska “Rima” postaviti svoj tabor.

“Mi smo ovdje, mi zakopavamo prvog ameri─Źkog krsta┼ía u Dabiqu, i s nestrpljenjem i┼í─Źekujemo dolazak ostalih va┼íih armija” – izgovorio je u video-klipu maskirani d┼żelat, pokazuju─çi odsje─Źenu glavu Petera Kesiga, koga su d┼żihadisti dr┼żali vi┼íe od godinu dana.

Neki izvori u ID govore da “Rim” mo┼że predstavljati armiju nevjernika – i tom imenu savr┼íeno odgovaraju Amerikanci. Poslije bitke kod Dabika kalifat ─çe se pro┼íiriti i osvojiti Istanbul, a zatim i cijelu planetu.

Postavlja se pitanje: da li je posljednja bitka kod Dabika preduvjet za ┼íirenje utjecaja d┼żihadista po cijelom svijetu?

Biv┼íi izraelski ministar vanjskih poslova, a sada potpredsjednik Me─Ĺunarodnog mirovnog centra u Toledu, Shlomo Ben-Ami, smatra da nije. Kako primje─çuje, poslije “studenog masakra u Parizu pojavio se op─çi konsenzus da se Islamska dr┼żava mo┼że poraziti samo kopnenom invazijom na teritoriju te “dr┼żave”, me─Ĺutim to je iluzija”.


─îak i da se Zapad i njegovi lokalni saveznici (Kurdi, sirijska oporba, Jordan i druge sunitske arapske zemlje) dogovore o tome tko ─çe osigurati glavni dio kopnenih trupa, ID je ve─ç promijenila strategiju.

Sada je to globalna organizacija, koja prenosi svoj brend lokalnim skupinama, sposobnim izazvati kaos u zapadnim prijestolnicama. U takvom slu─Źaju, postaje jasna argumentacija protivnika kopnene operacije u Washingtonu. Oni ka┼żu da ─çe invazija omogu─çiti d┼żihadistima ne samo da najave ispunjenje proro─Źanstva, ve─ç ─çe izazvati priljev dobrovoljaca u njihove redove istog momenta kada oni to zatra┼że.

Ameri─Źki predsjednik Barack Obama, u nedjeljnom obra─çanju naciji, jo┼í jednom je potvrdio svoju poziciju o nedopustivosti da se borba protiv Islamske dr┼żave shva─ça kao me─Ĺureligijski sukob.

“Ne smijemo dozvoliti da se ova borba nazove ratom izme─Ĺu Amerike i islama”, – izjavio je ┼íef Bijele ku─çe. – To upravo ┼żele ID i sli─Źne skupine. Moramo odbaciti sva religijska ispitivanja pri odlu─Źivanju koga ─çemo pustiti u na┼íu zemlju, a koga ne. Moramo odbaciti sve prijedloge da se prema ameri─Źkim muslimanima posebno odnosimo. Ako krenemo tim putem – mi ─çemo izgubiti. Takva podjela, takva izdaja na┼íih vrijednosti ide na ruku skupinama kao ┼íto je ID”.

Obama se zala┼że za obuku i opremanje desetaka tisu─ça Ira─Źana i Sirijaca koji bi se borili na terenu protiv d┼żihadista, “li┼íavaju─çi time tu grupaciju sigurnog uto─Źi┼íta”.

Ovaj koncept podr┼żava i biv┼íi na─Źelnik bliskoisto─Źnog odjela Minstarstva vanjskih poslova Francuske, profesor pari┼íkog Instituta za politi─Źke studije, Jean-Pierre Filiu.

“Ve─ç sam vi┼íe puta rekao: zbog tih proro─Źanstava, kopnena operacija ─çe biti najgori scenarij, i svojevrsno upadanje u zamku”, – nagla┼íava stru─Źnjak. Kako bismo uni┼ítili “duhovnu hranu” d┼żihadista, neophodno je obesmisliti proro─Źanstvo, za ┼íto je potreban vojni poraz ID, ali samo lokalnim snagama, primjerice, snagama sunitskih Arapa.

Me─Ĺutim, do danas SAD i njihovi partneri nisu uspjeli prona─çi saveznike me─Ĺu sunitskim Arapima.

U listopadu je Obamina administracija priznala da program za obuku lokalnih trupa, vrijedan 500 milijuna dolara, nije dao rezultata. To je prvo. Drugo. Religijska svijest je vrlo konzervativna.

─îak i u samim Sjedinjenim Dr┼żavama bilo je “proroka” koji su predskazivali to─Źan datum smaka svijeta, a kada se predvi─Ĺanje nije obistinilo – oni su mijenjali predskazanja, i to gotovo da nije utjecalo na broj njihovih sljedbenika. I tre─çe. Dok SAD “odla┼żu” ispunjenje proro─Źanstva o apokalipti─Źkoj bici uo─Źi kraja svijeta, ID razra─Ĺuje strategiju svojih daljnjih akcija.

U najnovijem broju d┼żihadisti─Źkog ─Źasopisa Dabiq najavljene su dvije varijante.

U prvoj se govori o tome da Zapad – ako ne ┼żeli reagirati – onda ─çe ID imati pravo nastaviti svoje ┼íirenje. Druga podrazumijeva uvla─Źenje Sjedinjenih Dr┼żava u rat uz pomo─ç izvr┼íavanja smrtonosnih napada na ameri─Źkom teritoriju.

Ovako ili onako, nedavni teroristi─Źki napad u San Bernardinu u Kaliforniji ukazuje na neopravdanost izjava ameri─Źkih stru─Źnjaka za sigurnost, koji su tvrdili da u SAD nema “islamisti─Źko podzemlje”. Kao da se poslije nekog vremena me─Ĺu d┼żihadistima ne─çe pojaviti nekakav interpretator, koji ─çe u proro─Źanstvima “prona─çi” nagovje┼ítaj da bi kraj svijeta trebao po─Źeti na dalekom kontinentu.
 
(fakti.org/uredio:nsp)

Filed under: Featured, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,