Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Premijer Rusije: Turska nam je dala znak za početak rata! (VIDEO)

Premijer Rusije: Turska nam je dala znak za početak rata! (VIDEO)

medvedev-turskaAnkara je dala Moskvi temelj za početak rata, ali je Rusija odbila odgovoriti recipročnim mjerama, rekao je danas premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev

Medvedev je ovo izjavio odgovarajući na pitanje novinara o obaranju ruskog zrakoplova Su-24 od strane turskih zrakoplova F-16.

“Naravno, danas, u ovoj situaciji – rat je najgore što se može dogoditi. Upravo zato je bila donesena odluka da se ne odgovori recipročno na to što su uradili Turci, a oni su naravno prekršili sve norme međunarodnog prava, izveli su u suštini akt agresije prema našoj zemlji, dali su, kako se kaže međunarodnim pravnim jezikom Casus belli, tj. osnovu za početak vojnih akcija.

Rusko vodstvo i predsjednik zemlje nisu se odlučili na to. Međutim, bilo je potrebno da im pokažemo da će oni odgovarati za to. Upravo zato, u interesu sigurnosti naših građana, donesena je takva odluka”, objasnio je ruski premijer.

Podsjetimo, Turska je oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povrijedio zračni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo obrane ističe da ruski zrakoplov nije narušio turski zračni prostor.

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je u Amanu da je Turska imala pravo odgovoriti na povredu svog zračnog prostora i da bi svijet trebao znati da će Turska učiniti “što god je neophodno” kako bi jamčila sigurnost svoje zemlje.

Nešto ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je napad na ruski zrakoplov Su-24 “nož u leđa koji su Rusiji nanijeli pomagači terorista” i upozorio da će obaranje ruskog zrakoplova imati ozbiljne posljedice po rusko-turske odnose.
 

 
Tim povodom se oglasio i Pentagon priopćivši da obaranje ruskog zrakoplova SU-24 od strane turske ratne avijacije predstavlja samostalni čin Ankare, a nikako djelovanje koalicije kojoj pripadaju i SAD.

Ruski mediji objavili su snimak rekonstrukcije obaranja Su-24 koga su pogodili iznad Sirije turski zrakoplovi F-16.
 

 
(vestinet.rs,sputniknews.com,youtube/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,