Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Turski “Sivi vukovi” hoće Krim

Turski “Sivi vukovi” hoće Krim

turska-krimČlanovi turske ultradesničarske organizacije “Sivi vukovi”, za koje se vjeruje da su ubili pilota ruskog vojnog aviona Su-24, sudjelovali su i u energetskoj blokadi Krima

Snimak koji to potvrđuje objavio je lider “Medžlisa krimskih Tatara” Lenur Isljamov, koji je bio jedan od organizatora blokade.

“Turski patrioti iz organizacije ‘Bozkurtkar Turk ulkuculeri’, u narodu prosto – ‘Sivi vukovi’, posjetiliĀ  blokadu. Obruč blokade se steže”, napisao je Isljamov ispod fotografije objavljene na Facebooku.

Na fotografiji se nalazi Isljamov okružen mladim ljudima, od kojih trojica pokazuju rukama simbol skupine, tzv. “Vučija glavu” (mali prst i kažiprst su podignuti kao vučje uÅ”i, dok su palac, srednji i prstenjak spojeni u točku na dlanu da izgleda kao vučja njuÅ”ka).

“Sivi vukovi” su ultranacionalistička i neofaÅ”istička grupa, koja je nastala u Turskoj Å”ezdesetih godina proÅ”log stoljeća, a bila je glavna sila iza nacionalističkog nasilja u drugoj polovici sedamdesetih godina, kada je dobila nadimak “odred smrti”. Opisuju je kao militantno omladinsko krilo turske Partije nacionalnog pokreta koja sad ima čak 40 mjesta u turskom parlamentu.

Deklarirani cilj ovog pokreta je uspostavljanje “Panturske nacije”. Ta nacija, prema njihovoj predstavi, treba da zauzima prostor od Balkana preko srediÅ”nje Azije do Kine i ujediniti sve “turske narode” u “velikoturskom carstvu”, u kome nema mjesta za manjine i neistomiÅ”ljenike.

Pretpostavlja se da su “Sivi vukovi” ubili pilota oborenog ruskog zrakoplova SU-24 u Siriji, koji se katapultirao, nakon Å”to ga je pogodio turski F-16.

Inače, joÅ” u rujnu su aktivisti “Medžlisa krimskih Tatara” zajedno s članovima ultradesničarskog “Desnog sektora” započeli blokadu hrane na Krimu, a u studenom su, kako se sumnja, baÅ” oni minirali dalekovode zbog čega je viÅ”e od 1,6 milijuna ljudi na poluotoku ostalo bez struje.

Nakon miniranja dalekovoda, sudionici takozvane “javne blokade Krima” su počeli prijetiti da se tu neće zaustaviti, već da će proÅ”iriti svoje akcije.

Lider “Medžlisa krimskih Tatara” Lenur Isljamov je izjavio da su on i njegove pristalice već započeli “pomorsku blokadu poluotoka” i da će paralizirati Kerčenski zaljev, ali nije precizirao o kakvim sabotažama se radi.

“To je već vojna operacija, pa zbog toga joÅ” ne mogu govoriti o tome. Međutim, mogu reći da je pomorska blokada Krima već počela … Kada su Turci oborili taj (ruski) zrakoplov, koji je upao na njihovu teritoriju (?!), već su započeli blokadu Bospora i Dardanela. Ostaje samo Kerčenski zaljev, a mi ćemo se time pozabaviti i već se bavimo “, izjavio je Isljamov.

On je istakao da će između energetske i pomorske blokade Krima biti organizirana joÅ” jedna blokada, ali nije precizirao o čemu je riječ.

“O njoj ćete uskoro saznati”, poručio je on.

Vojni stručnjaci i analitičari ne isključuju mogućnost da “sudionici blokade” teoretski mogu organizirati nekakvu diverziju u Kerčenskom zaljevu, ali istovremeno ocjenjuju da je to, ipak, u praksi neizvedivo, jer Rusija ima svoju obavjeÅ”tajnu službu i sustave zaÅ”tite.

Stručnjaci ističu da im prijetnje Isljami “viÅ”e liče na nekakav PR, nego na upozorenje na konkretne akcije”.

Ranije je članica Savjeta federacije za obranu i sigurnost Olga Kovitidi, koja predstavlja Krim u Gornjem domu Državne dume izjavila da su sudionici terorističke skupine, koji su minirali dalekovode na Krimu, pripadnici “Medžlisa krimsko-tatarskog naroda”, koji financiraju zemlje NATO-a, na čelu sa SAD i Turskom, kao i “Desnog sektora”, organizacije koja je u Rusiji zabranjena zbog terorističkog djelovanja.

Bozkurtkar,Turk ulkuculeri , – , . . :)

Posted by Š›ŠµŠ½ŃƒŃ€ Š˜ŃŠ»ŃŠ¼Š¾Š² onĀ Saturday, December 5, 2015

 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , , , , ,