Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NATO ─ćE SE RASPASTI KAO KULA OD KARATA: Kina izaziva NATO

NATO ─ćE SE RASPASTI KAO KULA OD KARATA: Kina izaziva NATO

kina-vojska-vojnikMinistarstvo vanjskih poslova Kine pozvalo je me─Ĺunarodnu zajednicu da odbaci politiku Hladnog rata NATO-a i stvoriti novu organizaciju koja ─çe pru┼żiti sigurnost cijelom svijetu

“Vjerujemo da je NATO proizvod Hladnog rata … Smatramo da me─Ĺunarodna zajednica mora se udalji od tog mentaliteta”, rekla je glasnogovornica Ministarstva Hua Chuing u ─Źetvrtak na konferenciji za novinare.

Ona je objasnila da nijedna zemlja sama nije u mogu─çnosti sebe u potpunosti za┼ítiti, pa je pozvala me─Ĺunarodnu zajednicu da stvori novi sustav sveobuhvatne sigurnosti, koji bi bio “fer i pravedan”.

Prema rije─Źima stru─Źnjaka za Kinu Bronislav Vinogrodskog, to je poziv dr┼żavama da napuste naslje─Ĺe pro┼ílosti.

“Normalno, Kina je neutralna i ┼íuti dok drugi govore. A kada do─Ĺe vrijeme – Kina vrlo dobro zna pravi put – onda progovori. Do┼ílo je te┼íko vrijeme zbog doga─Ĺaja u Siriji gdje je mnogo strana u igri. Kina je iznijela solidan argument o potrebi da se konceptualno mijenja cijeli sustav me─Ĺunarodne sigurnosti “, ocjenjuje Vinogrodski za SputnjikNews.

Prema njegovim rije─Źima, poziv Kine nije samo prazna retorika.

NATO je u ime sigurnosti ubio toliko ljudi, zato Kina predla┼że da se napusti naslje─Ĺe Hladnog rata, zahtijevaju─çi da se revidira ─Źitav sustav odnosa u svijetu”, isti─Źe on.

Stru─Źnjak podsje─ça i da se kineska diplomacija rijetko kada izravno protivi ne─Źemu ili nekome, osim ako ne postoji neposredna prijetnja po zemlju.

“Sasvim je jasno da je takva retorika usmjerena izravno protiv NATO-a. Iako mislim da je i Savez svjesan da je njen sustav zastario”, ka┼że on.

On zaklju─Źuje i da prijedlog Kine nije pacifizam, ali je ipak poku┼íaj da kriza u svijetu bude rije┼íena bez rata.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,