Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NATO ĆE SE RASPASTI KAO KULA OD KARATA: Kina izaziva NATO

NATO ĆE SE RASPASTI KAO KULA OD KARATA: Kina izaziva NATO

kina-vojska-vojnikMinistarstvo vanjskih poslova Kine pozvalo je međunarodnu zajednicu da odbaci politiku Hladnog rata NATO-a i stvoriti novu organizaciju koja će pružiti sigurnost cijelom svijetu

“Vjerujemo da je NATO proizvod Hladnog rata … Smatramo da međunarodna zajednica mora se udalji od tog mentaliteta”, rekla je glasnogovornica Ministarstva Hua Chuing u četvrtak na konferenciji za novinare.

Ona je objasnila da nijedna zemlja sama nije u mogućnosti sebe u potpunosti zaštiti, pa je pozvala međunarodnu zajednicu da stvori novi sustav sveobuhvatne sigurnosti, koji bi bio “fer i pravedan”.

Prema riječima stručnjaka za Kinu Bronislav Vinogrodskog, to je poziv državama da napuste nasljeđe prošlosti.

“Normalno, Kina je neutralna i šuti dok drugi govore. A kada dođe vrijeme – Kina vrlo dobro zna pravi put – onda progovori. Došlo je teško vrijeme zbog događaja u Siriji gdje je mnogo strana u igri. Kina je iznijela solidan argument o potrebi da se konceptualno mijenja cijeli sustav međunarodne sigurnosti “, ocjenjuje Vinogrodski za SputnjikNews.

Prema njegovim riječima, poziv Kine nije samo prazna retorika.

NATO je u ime sigurnosti ubio toliko ljudi, zato Kina predlaže da se napusti nasljeđe Hladnog rata, zahtijevajući da se revidira čitav sustav odnosa u svijetu”, ističe on.

Stručnjak podsjeća i da se kineska diplomacija rijetko kada izravno protivi nečemu ili nekome, osim ako ne postoji neposredna prijetnja po zemlju.

“Sasvim je jasno da je takva retorika usmjerena izravno protiv NATO-a. Iako mislim da je i Savez svjesan da je njen sustav zastario”, kaže on.

On zaključuje i da prijedlog Kine nije pacifizam, ali je ipak pokušaj da kriza u svijetu bude riješena bez rata.
 
(sputniknews.com/uredio:nsp)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,